1
"תראו, הנה ציפור" זו אמירה מבודחת שאני שומע שנים, כשמנסים לתאר מישהו עם הפרעת קשב – שכל דבר קטן מסיח את דעתו. הבדיחה הזו משקפת מציאות אמיתית לגמרי, ואני חווה אותה אישית על בשרי. אני זוכר את עצמי במשך שנים מראיין אנשים בלובי של בית מלון או בבית קפה, ואיך ההתרחשות מסביב הייתה גורמת לי להתעניין הרבה יותר במה שקורה בה מאשר באדם שיושב מולי. זה אמנם השתפר עם הטיפול התרופתי ועם המודעות לנושא – אבל זו תופעה נפוצה וידועה שאני לא היחיד שסובל ממנה.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– בין חג הרווקים לבלאק פריידיי: המדריך לרכישה בטוחה ברשת
– הורים, תרגיעו: "הילדים חכמים וישלימו פערים"
– "אנשים עם הפרעת קשב נוטים לסבול מהשמנת יתר"
אותה ציפור שסיפרתי לכם עליה נכנסה לחיי לאחרונה כשהתחלתי להשתמש בטכנולוגיה חדשה ופורצת דרך – משקפי מציאות מדומה חדשניים, שבין השאר מסייעים לשיפור הריכוז, הקשב והזיכרון. וכך, בעודי מנסה להשלים משימה שהוטלה עליי או כשאני על שפת הים באותה מציאות מדומה, עוברות שם מעת לעת ציפורים. מטרות הטיפול הן, בין השאר, ללמד את המשתמש להתעלם מהסביבה, ולהתמקד במשימה – אותה אתאר בהמשך – ועם הזמן, לתרגל את המוח להתמקד במה שבאמת חשוב ורלוונטי.

האמת היא שבהתחלה הציפורים באמת הסיחו את דעתי, אבל רק בהתחלה. אנסה לתאר לכם במילותיי את החוויה, אך יש דברים שלא מבינים עד שרואים אותם בעיניים – ובמקרה של XRHealth, העיניים הן חלק כה חיוני בטיפול.
הכירו את XRHealth, סטארטאפ ישראלי שהמציא משקפי מציאות מדומה טיפוליים, שיכולים לכאורה להחליף טיפולים של ריפוי בעיסוק, מרפאות כאב, לחץ וחרדה, טרשת נפוצה, פרקינסון וגם – איך לא – הפרעות קשב וריכוז.
מי שעומד מאחורי החברה הוא ערן אור, ישראלי שגר בחמש השנים האחרונות בבוסטון שבארצות־הברית, טייס חיל האוויר לשעבר, שנפצע בשירותו. "לפני שמונה שנים גילו לי פריצת דיסק בעקבות הטיסות המרובות", מספר אור בשיחת זום מבוסטון, "כשהייתי בטיפול אצל פיזיותרפיסט שאלתי אותו, 'תגיד, יש שיפור?' והוא אמר לי 'נראה לי שיש שיפור'. כששאלתי אותו איך הוא לא יודע, הוא אמר: 'זה מסובך ולא ברור לגמרי'".
זה היה הרגע שהוביל אותו לקחת את בריאותו בידיים – ובכך גם לנסות לפתח דבר שיסייע למיליוני אנשים ברחבי העולם. "אמרתי לעצמי אז שאני אקים חברת מציאות מדומה (VR) ופיזיותרפיה, שתדע להגיד למטופל או לאיש המקצוע אם יש שיפורים, ואף תאפשר לעשות תרגילים גם בלי לצאת מהבית לקליניקה. אנחנו בעצם קליניקה וירטואלית שבה היצע הטיפולים הולך וגדל ככל שיש יותר אפליקציות במכשיר".
אור ערך גיוס המונים בישראל וייסד סטארטאפ שפיתח את הטיפול הווירטואלי, כאשר מרכז הפיתוח של החברה בישראל, והצד העסקי הוא בארצות־הברית ("עברנו לארה"ב בגלל הפוסט־דוקטורט של אשתי", הוא מבקש להבהיר). השירות הוצע בשנים האחרונות בארצות־הברית ובאוסטרליה, ומהחודש האחרון הם גם פעילים בישראל. בתחילת הדרך הם עבדו בעיקר בבתי חולים, עד שהבינו שהם יכולים לאפשר את השירות לכל מטופל שרק יבקש.
מי שרוצה להירשם לשירות המדובר פונה דרך אתר החברה, ואז הוא נמצא בקשר עם איש מקצוע מטעם החברה; פיזיותרפיסט או מרפא בעיסוק שבודקים התאמה של הטיפול, ואף מלווים את המטופל בתהליך השיקום או הטיפול. החברה שולחת ערכה הביתה הכוללת את משקפי ה־VR יחד עם שני שלטים עם קרני לייזר שמשמשים כמעין כפפות או כ"ידיים" שלכם בתוך עולם המציאות המדומה, והם משמשים אתכם בבחירת האפליקציות ובהזנת הנתונים.
2
את המכשיר המדובר, כאמור, ניסיתי, ומתברר שאני המטופל הראשון בישראל שמתנסה במוצר הכה מגניב. התחלתי לעשות את המשימות הקשורות בהפרעות קשב וריכוז: כפפות בשני צבעים, ומולי תשע מנורות. כאשר נורה נדלקת בצבע של הכפפה – יש לגעת בה. בחלק מהמשימות אתה על חוף הים, במשימה אחרת אתה ביער, ובמשימה אחרת אתה מול צוק עם נוף מרהיב. הסביבה חיה, ואתה מרגיש כאילו אתה באמת שם. ציפור יכולה לעבור לך מול העיניים, אך גם חיות אחרות. יש רמקול מובנה, שמכניס אותך לאווירה – בין אם היא אמורה להיות מרגיעה, או ממקדת.

מי שמלווה אותי בתהליך הוא עומר ויסברגר, פיזיותרפיסט, שהנחה אותי כיצד לחבר את המכשירים (נדרשו כמה ניסיונות עד שהבנתי איך מתחברים) וגם ליווה את הטיפול הראשון שעברתי, התערב מדי פעם במשימה וצפה בי בשיחת זום תוך כדי מילוי המשימות.
אם הייתי עושה את הטיפול המלא, הייתה מלווה אותי מרפאה בעיסוק המתמחה בהפרעות קשב רביטל גל, מרפאה בעיסוק בעלת ניסיון רב שנים בעבודה עם ילדים ומבוגרים המתמודדים עם אתגרי קשב וריכוז והדרכת הורים. מנכ"לית החברה בישראל היא דקלה אנדר־פוקס, בעלת תואר דוקטור לפסיכולוגיה קוגניטיבית, עם ותק רב של טיפול בהפרעות קשב וריכוז. "אני יכולה לומר בוודאות שאין כיום התערבות התנהגותית ל־ADHD ברמה דומה, גם מבחינת החוויה וגם מבחינת הדאטה", היא אומרת.
בעודי מנסה להשלים משימה שהוטלה עליי או כשאני על שפת הים באותה מציאות מדומה, עוברות שם מעת לעת ציפורים. מטרות הטיפול הן, בין השאר, ללמד את המשתמש להתעלם מהסביבה, ולהתמקד במשימה
עניין ה"דאטה", מאגר הנתונים, הוא אולי החשוב והמהותי ביותר כאן. בכל "טיפול" שהוא בעצם משחק, המכשיר מודד את התגובות, את הסחות הדעת, ואת ההשתפרות – אם ישנה.
איך היא מודדת את הסחות הדעת והמיקוד? קודם כול הם יודעים אם הזזתי את הראש ימינה, שמאלה, למעלה או למטה. הם יודעים אם כמעט לחצתי על מנורה בצבע השגוי או אם נכשלתי במשימה. בעזרת טכנולוגיה ייחודית אפשר לעקוב אחר תזוזות העיניים של המטופל, ולדעת על מה הוא מסתכל. כאמור, אפשר לשחק לבד, אך ההמלצה היא שפעמיים בשבוע איש מקצוע מטעם החברה ילווה את הטיפול, והמטפל או המטפלת בונים תוכנית אימון שמאפשרת למטופל שימוש נכון לבד.
"יש לנו דאטה על מגוון תחומים שאנחנו אוספים על המטופל, בין אם זה מחולק לפי אזורים של הגוף או המוח – ימין ושמאל, שיפור במשימות והתמקדות", מסביר ערן אור. את העובדה שהטיפול מסייע לסובלים מהפרעות קשב גילו כשטיפלו באנשים שהשתמשו במכשיר לשיקום קוגניטיבי אחרי שבץ. "ראינו שכאשר עשינו את אותה משימה עם כפפות בצבעים, שבה צריך לגעת במנורה בצבע של הכפפה, אלה שהוגדרו עם הפרעת קשב וריכוז פחות הצליחו לשמור על ריכוז לאורך זמן. ראינו שמטופלי הפרעת קשב וריכוז משפרים יכולת ריכוז עם הזמן. ההנחה שלנו היא שאם נוכל ללמד את הילד או המבוגר להתרכז בסביבה הווירטואלית, הוא ישתמש באותה הטכניקה גם בחיים האמיתיים".
סיכום המדור ב–30 מילים
מתברר שאפשר להתמודד עם הפרעות קשב וריכוז בעזרת משחק מציאות מדומה. משחקים שונים והדרכה מתאימה מלמדים איך לא לצאת מריכוז ובכלל יאפשרו לכם לברוח קצת לעולם אחר. אז מה רע?
3
שיטת הטיפול המדוברת יושבת על מה שמכונה "הפלסטיות של מערכת העצבים", או "גמישות מוחית", וזו בעצם יכולתה של מערכת העצבים להשתנות בהתאם להתנסותו של הפרט עם הסביבה. "אנחנו חיה שלומדת", מסביר אור, "דרך חוויות, המוח שלנו לומד להסתגל למציאות חדשה. אם אתה מאמן אותו, הוא צובר יכולות. המרפא בעיסוק שמלווה את הטיפול להפרעות הקשב מחליט על רמות הקושי של המשימות, שולט על משקפי ה־VR, וגם רואה את המטופל דרך וידאו. הוא רואה את רמת הביצועים ואף ממלא חוות דעת משלו בסוף כל אימון".
"יש לנו נתונים על שיפור בהפרעת הקשב, אבל הם לא מספיק רחבים כדי להגיד שמצאנו תרופה להפרעת קשב וריכוז", הוא מוסיף, "יש להבדיל בין טענה של תרופה לטיפול בבעיה מסוימת ובין טענה של טיפול שמסייע לאותה הבעיה. ספציפית בתחום של ריפוי בעיסוק אני יודע לתת תוצאות טובות יותר מאשר אלה של מרפאה רגילה".

ב־XRHealth מטפלים בין השאר גם בחרדות ובלחץ. "אני יודע לשלוח אותך במציאות המדומה לחצי שעה ליד נחל בגרמניה או לעשות תרגילי נשימות של מדיטציה כשאתה במקום מרהיב ומרגיע שאתה לא צריך לדמיין – כי אתה כבר שם. אתה מתבונן מסביב, ואתה שם. בגלל זה החוויה חזקה כל כך. המוח שלך מאמין שאתה שם".
ניסיתי חלק מהפונקציות שהוא דיבר עליהן: צללתי עם המכשיר לים וראיתי דולפינים, טסתי בכדור פורח בספארי באפריקה וניסיתי גם את המדיטציה המודרכת. זו חוויה יוצאת דופן שלא חוויתי עד כה. המשתמש נמצא במציאות מדומה – במלוא מובן המילה. רגע הוא בתוך המים, כאילו צולל, רואה דולפינים וצוללנים ששוחים לידו, הוא מסתכל לכל כיוון – ורואה שהוא בתוך הים. המוזיקה מרגיעה, לעיתים יש גם קריין שמנחה את המסע הקצר בעולם החדש. אם תעדיפו לטוס בכדור פורח באפריקה, תוכלו לטוס מעל ספארי אמיתי, לראות חיות, ולרגע אחד לצאת למעין "חופשה מרוכזת". יש סרטונים נוספים שמלמדים כיצד לנשום, ושיטות מדיטציה – כשבוחרים מראש מיקום שרוצים "להיות בו" באותו זמן.אישית אני נהנה יותר ממדיטציה כאשר העיניים שלי סגורות – אבל למי שמעדיף להרגיש שהוא על החוף כשהוא למעשה גר במרכז עיר המרוחקת מהים – למה לא?
אז אתם לא עושים חשיפה איטית לפחדים של אותו אדם ב־VR? כי לכאורה אם יש לי פחד גבהים, יש לך יכולת לעשות את זה.
"יש חברות שעושות את זה, אנחנו עוד לא שם, אבל אני מניח שנגיע לזה בהמשך. אנחנו בעיקר מלמדים את המטופלים להירגע, נשימות, מדיטציה, ולוקחים אותם לסביבות מרגיעות. יש לנו ניסוי קליני ראשוני שבו 34 נשים שסבלו מגלי חום אחרי טיפול כימותרפיה לסרטן השד נשלחו ב־VR למקום מושלג, שם הן רואות את הבל הפה שלהן, והתוצאות היו טובות יותר מאשר טיפול רפואי".
4
כמה זה עולה? פגישת הערכה ראשונית עם מטפל מומחה אורכת כשעה, ומחירה 250 שקלים. אם יש התאמה לטיפול, בונים מערכת טיפול של עשרה שבועות, הכוללת שליחת מערכת מציאות מדומה עם תוכנית הטיפול האישית שמותקנת עליה לתרגול בבית, ופגישות פעמיים בשבוע עם מטפל מרחוק. בחברה מציעים שני מסלולים, באחד מהם יש ליווי צמוד יותר של איש מקצוע: המסלול ה"מלא" עולה 3,700 שקל (או 370 שקל לשבוע) ומסלול "לייט" עולה 2,300 שקל לעשרה שבועות. יש הנחות לבני משפחה נוספים, ואף אפשרויות לסבסוד דרך חברות הביטוח או קופת חולים כללית – שמעניקה סבסוד משמעותי בפיזיותרפיה וריפוי בעיסוק. חברות הביטוח מעניקות החזרים במגוון רחב יותר של טיפולים – גם להפרעת קשב וריכוז – לילדים ונוער.

המשימה הבאה של אור היא לקבל את אישור ה־FDA, מנהל התרופות האמריקני, לכך שהמכשיר נחשב כ"תרופה דיגיטלית המסייעת להפרעות קשב וריכוז מבחינה קלינית. כעת, כל האפליקציות שבמכשיר נחשבות רפואיות ומאושרות על ידי ה-FDA. הוא לא מודאג מכך, במיוחד בעקבות העובדה שבחודש יוני האחרון הכיר ה־FDA באפליקציית סלולר בשם EndeavorRx ככזו שמסייעת לילדים בגילי 8 עד 12 עם הפרעות קשב וריכוז – והיא ניתנת לרכישה עם מרשם מרופא מטפל. המשחק באפליקציה החדשה הזו דומה בתפיסה שלו לזו של אור, רק שבמקרה של XRHealth, חוויית המשתמש רחבה יותר. "אתה לא מסתכל על מכשיר סלולרי קטן, אלא חווה את המציאות ואת הטיפול בצורה משמעותית יותר", מסביר אור. "בעקבות הקורונה, מאפשרים ב־FDA לקבל אישורים והכרה גם בלי ניסוי קליני. כיוון שמבחינת הקונספט אנחנו דומים מאוד לחברה שכבר הוכרה, ברגע שנראה נתונים גבוהים ומדויקים יותר, אין סיבה שלא נקבל את ההכרה המיוחלת".
כמה זמן לקח לי לכתוב את המדור?
אחרי דחייה של הכתיבה בכמה ימים: שעה וחצי של כתיבה. תוסיפו לכך חצי שעת שיחה עם מייסד החברה, כמה שעות של הדרכה וטיפול במכשיר – השקעתי בכם השבוע. אני מקווה שאתם מעריכים את זה.