יום ראשון, ספטמבר 14, 2025 | כ״א באלול ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
ראשי אוכל

שטרודל נקודה קום

החזירו את המאפה הביתי האהוב למטבח שלכם. שלושה מתכונים לשטרודל שאי אפשר לעמוד בפניו ולגמרי אפשר להכין לבד. המדור מארח את הקונדיטור דוד לאור

מאת  אפרת ליכטנשטט
ו׳ בכסלו ה׳תש״פ (04/12/2019 16:28)
בתוך אוכל, מוצש, תרבות
צילום: אפרת ליכטנשטט

שטרודל במילוי גבינה ודובדבנים. צילום: אפרת ליכטנשטט

שתף בפייסבוקשתף בטוויטרשתף ב- Whatsappשתף בדוא"ל

״הקרואסון הוא הלב של הקונדיטוריה״, מסביר לי דוד לאור, אחד הקונדיטורים המוכשרים שיש היום בארץ, ״ואין מאושר ממני כשאני רואה שאנשים באים וקונים שקית של קרואסונים הביתה, ואחד הם אוכלים מיד״.

לאור, 35, ירושלמי מלידה, לא גדל בין הסירים של אמא ולא אפה עוגות עם סבתא, אבל תמיד אהב לאכול קינוחים ומאפים וכשהבין שאם הוא לא יכין אותם בעצמו, הם פשוט לא יהיו – הוא התחיל לאפות.

אחרי הצבא הוא עבד כשנתיים בקונדיטוריות כדי לקבל אישור סופי לאהבתו ומשם המריא ללימודי קונדיטוריה ב״קורדון בלו״. ״אם כבר, אז כבר״, הוא מחייך.

כשחזר לישראל התחיל למכור מאפים מדירה קטנה בעין־כרם, וכשכמות הלקוחות החלה לייצר פקקים ברחוב והשכנים "פחות התלהבו", הבין שהגיע הזמן לעבור למגרש של הגדולים ולהקים קונדיטוריה מקצועית. בעזרת מיכל לודרקיס, מי שהיום שותפתו לקונדיטוריה, שכר שטח תעשייתי גדול במרכז המסחרי של מבשרת־ציון. מאז הם שם כבר שש שנים, עם קהל לקוחות נאמן שגדל משנה לשנה. מלבד החנות יש גם אפשרות לשבת לשתות קפה ולזלול מאפים במקום. ״תמיד ידעתי שאני רוצה לארח, לפגוש אנשים ולראות אותם קונים ונהנים מהעוגות שלי, לא הייתי יכול להיות קונדיטור שסגור במטבח כל היום״.

לפני כחצי שנה הם נתקלו בהזדמנות לשכור מאפייה גדולה ומצויידת בצידו השני של המרכז המסחרי, ומאז הם חולשים על שתי קונדיטוריות הפועלות במרץ.

דוד הציע ללמד אותי להכין שטרודלים, ואני שמחתי על ההזדמנות לצפות במתיחת הבצק ובמילויו של המאפה האהוב.
״אני אוהב שטרודלים כי זה ביתי וטעים, יש לנו שטרודלים במאפייה ואנשים תמיד חוזרים וקונים אותם. שטרודל יושב על הזיכרון של בית וסבתות, ואנחנו צמודים למתכון המסורתי ואוהבים אותו".

נפגשתי עם דוד לבוקר וינאי של מתיחות בצק והרבה חמאה. שמחתי על ההזדמנות לצפות במלאכת ההכנה המהפנטת (לזלול שטרודלים) ולשאול את דוד את כל השאלות שתמיד סקרנו אותי:

מה אתה הכי אוהב להכין? ״קרואסון״.

ולאכול? ״קרואסון״.

האם אתה אופה גם בבית? ״זה מעולם לא קרה״, הוא מחייך.

איך אתה לא משמין? "זו מלחמה יומיומית…"

בצק שטרודל

לא מסובך להכין שטרודל בבית, ויש רק כמה כללים שחשוב להקפיד עליהם בדרך להצלחה: לתת לבצק (ולמלית התפוחים) לנוח במקרר 24 שעות, להיות סבלניים כלפי הבצק, ולהתאמן עד שמצליחים. ואז, כשמצליחים, זה כל כך שווה את ההשקעה וכל כך טעים.

בצק שטרודל. צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים
4 פסי שטרודל גדולים
500 גרם קמח
1/3 כוס (60 מ״ל / 50 גרם) שמן
½ כפית (3 גרם) מלח
280 מ״ל (250 גרם) מים

לפירורי לחם
1 כוס פירורי לחם ניטרליים
25 גרם חמאה

למילוי תפוחים
המילוי מספיק לשטרודל אחד גדול
3 תפוחים ירוקים (גרני סמית) מקולפים וחתוכים לקוביות קטנות
1/3 כוס + כפית (75 גרם) סוכר
30 גרם צימוקים
1 כפית (3 גרם) קינמון

אופן ההכנה
1. מערבבים היטב את כל חומרי המילוי (לא מבשלים!), שמים בקופסה אטומה ומצננים 24 שעות. אם מצטברים נוזלים רבים, מסננים לפני השימוש.
2. בקערת מיקסר עם וו לישה שמים את כל החומרים. לשים במהירות בינונית עד לאיחוד החומרים.
3. מנמיכים את המהירות ולשים עוד חמש דקות לבצק אחיד. עוטפים את הבצק בניילון נצמד, ומצננים במקרר 24־48 שעות (מעבר לכך לא מומלץ).
4. מטגנים את פירורי הלחם בחמאה במחבת גדולה עד שהם ריחניים מעט, ומצננים. שומרים בכלי סגור עד השימוש.
5. מחלקים את הבצק ל־4 חלקים שווים ומכסים בניילון את הכדורים שלא עובדים איתם.
6. מחממים תנור ל־180 מעלות טורבו ומרפדים תבניות תנור בניירות אפייה.
7. מקמחים את משטח העבודה ומרדדים את הבצק למלבן. כשהמלבן בעובי של סנטימטר אחד, מרימים אותו בעדינות ומתחילים למתוח אותו לכל הצדדים. כשהוא בעובי של 2־3 מ״מ ובאורך ורוחב של 35־40 ס״מ, מניחים אותו על מגבת מטבח דקה ולא שעירה. ייתכן שבפעמים הראשונות שבהן תמתחו את הבצק הוא ייקרע. כדאי להתאמן קצת. חותכים את שולי הבצק העבים עם גלגלת או סכין חדה.
8. הרכבה: מניחים בחלק התחתון של הבצק, במרחק של 10 ס״מ מהקצה, פס של פירורי לחם (כ־2 כפות).
9. על פירורי הלחם מניחים בנדיבות 7־8 כפות גדושות ממלית התפוחים. משאירים 5־6 ס״מ מכל צד נקיים ממילוי, כדי שיהיה קל לסגור את הקצוות.
10. מרימים את שולי הבצק שהשארנו ומותחים אותם על המילוי.
11. מניחים פס של פירורי לחם על הבצק.
12. בעזרת המגבת מגלגלים את הרולדה, מניחים שוב פירורי לחם ושוב מגלגלים. על הבצק להספיק לשני גלגולים וחצי, ואת הגלגול האחרון יש לבצע כך שה״תפר״ יהיה כלפי מטה. אפשר למתוח את הבצק או לחתוך לפי הצורך (אפשר לצפות בסרטון ב־highlights של הסטורי באינסטגרם שלי).
13. מותחים ומסובבים את קצוות הבצק כמו סוכרייה, כך שהמילוי יהיה הדוק בפנים, וחותכים את שארית הבצק כך שיישארו 2־3 ס״מ בקצוות.
14. מורחים חמאה מומסת על הבצק מלמעלה, ואופים בתנור החם 30־40 דקות עד שהשטרודל זהוב. במהלך 20 הדקות הראשונות פותחים את התנור פעמיים ומורחים חמאה מומסת על השטרודל.
מצננים 10 דקות לפני שמפזרים אבקת סוכר ופורסים.

טיפ
מומלץ מאוד לעבוד עם משקל, גם כשמדובר בנוזלים!

מילוי גבינה ודובדבנים

לא הצלחתי להחליט איזה שטרודל אני אוהבת יותר – זה או התפוחים. שניהם טעימים כל כך, והתחרות צמודה. גם דוד לא הצליח להכריע (״תלוי ביום״) וגם אצל הפיצים לא הושגה הכרעה. המסקנה: הכינו את שניהם!

צילום: אפרת ליכטנשטט
שטרודל במילוי גבינה ודובדבנים. צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים
המילוי מספיק לשטרודל אחד גדול
100 גרם גבינת שמנת
100 גרם גבינה כחושה (טבורוג או כנען)
1 חלמון
¼ כוס (50 גרם) סוכר
1 כף (10 גרם) קורנפלור
1 כפית תמצית וניל
1 כוס דובדבנים משומרים או טריים ומגולענים בעונה

אופן ההכנה
1. מערבבים בעדינות בעזרת כף עץ את כל חומרי המילוי מלבד הדובדבנים. ערבוב נמרץ יגרום לבלילה להיות נוזלית מדי.
2. הרכבה: מניחים בחלק התחתון, עם מרחק של 10 ס״מ מהקצה, פס של פירורי לחם (כ־2 כפות).
3. על פירורי הלחם מניחים בנדיבות 7־8 כפות גדושות ממילוי הגבינה.
4. מניחים 8־9 דובדבנים על המילוי.
5. מרימים את שולי הבצק שהשארנו ומותחים אותם על המילוי.
6. יוצרים פס של פירורי לחם על הבצק.
7. בעזרת המגבת מגלגלים את הרולדה, ושוב שמים פירורי לחם ושוב מגלגלים. הבצק אמור להספיק לשני גלגולים וחצי ואת הגלגול האחרון יש לבצע כך שה״תפר״ יהיה כלפי מטה. אפשר למתוח את הבצק או לחתוך לפי הצורך. מותחים ומסובבים את קצוות הבצק כמו סוכרייה, כך שהמילוי יהיה הדוק בפנים, וחותכים את שארית הבצק כך שיישארו 2־3 ס״מ בקצוות.
8. מורחים חמאה מומסת על הבצק מלמעלה, ואופים בתנור החם 30־40 דקות, עד שהשטרודל זהוב. במהלך 20 הדקות הראשונות פותחים את התנור פעמיים ומורחים חמאה מומסת על השטרודל. מצננים 10 דקות לפני שמפזרים אבקת סוכר, ופורסים.

מילוי מנגולד ופטה

גרסה מלוחה ונפלאה, אם נשאר לכם בצק של שטרודל ואתם רוצים לנצל אתו למנה עיקרית או פשוט לארוחת ערב מהירה וטעימה. אפשר להחליף את המנגולד בעלי תרד טריים.

מילוי מנגולד ופטה. צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים
המילוי מספיק לשטרודל אחד גדול
1 צרור מנגולד (10 עלים גדולים) נקי וקצוץ גס
30 גרם חמאה
½ כפית (3 גרם) מלח
50 גרם גבינת פטה

אופן ההכנה
1. במחבת גדולה ממיסים חמאה ומטגנים את המנגולד עם מלח שתי דקות, עד שהם מעט מתרככים אך לא הופכים לסמרטוטיים.
2. הרכבה: מניחים בחלק התחתון, במרחק של 10 ס״מ מהקצה, פס של פירורי לחם (כ־2 כפות).
3. על פירורי הלחם מניחים בנדיבות 7־8 כפות גדושות ממילוי המנגולד.
4. מפזרים כמה חתיכות פטה על המנגולד.
5. מרימים את שולי הבצק שהשארנו ומותחים אותם על המילוי.
6. מניחים פס של פירורי לחם על הבצק.
7. בעזרת המגבת מגלגלים את הרולדה, מניחים שוב פירורי לחם ושוב מגלגלים. הבצק צריך להספיק לשניים וחצי גלגולים, ואת הגלגול האחרון צריך לבצע כך שה״תפר״ יהיה כלפי מטה. אפשר למתוח את הבצק או לחתוך לפי הצורך. מותחים ומסובבים את קצוות הבצק כמו סוכרייה, כך שהמילוי יהיה הדוק בפנים, וחותכים את שארית הבצק כך שישארו 2־3 ס״מ בקצוות.
8. מורחים חמאה מומסת על הבצק מלמעלה, ואופים בתנור החם כ־30־40 דקות עד שהשטרודל זהוב. במהלך 20 הדקות הראשונות פותחים את התנור פעמיים ומורחים חמאה מומסת על השטרודל.
מצננים 10 דקות לפני שפורסים.

תגיות: שטרודל

​עדיין לא מנויים על מקור ראשון? הצטרפו וקבלו חודש חינם במתנה

*המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



    הידיעה הקודמת

    להתחלף עם מירי רגב: סל תרבות עם תרצה שקד-כהן

    הידיעה הבאה

    "כל עבודה היא כמו צעקה"

    כתבות קשורות

    נתב"ג. צילום: יוסי אלוני, פלאש 90

    היורדים מהארץ לא מפסיקים להתעסק בה

    רחלי מלק-בודה
    03-05-2025

    בתוך הכאוס הישראלי מסתתר איזשהו סדר עמוק ומסונכרן. אפילו מי שעוזב את הארץ פיזית מתקשה להתנתק ממנו

    ריקוד המכונה: השפעת הבינה המלאכותית על עולם המוזיקה

    שרול גוטמן
    01-05-2025

    מתהליך יצירה שמתחיל מבטן, רגש ונשמה למערכת של הנחיות, קונספטים ופירוט טכני. עידן ה–AI במוזיקה

    כבר לגמרי טבעי למוזיקה הישראלית. מארק אליהו. צילום: אריק סולטן

    מארק אליהו מופיע והמחזמר שיקגו בישראל: מה שעולה בשבוע הקרוב

    יהודית טל
    01-05-2025

    מדריך מוצש לשבוע הקרוב // 2-9.5

    הידיעה הבאה
    "כל עבודה היא כמו צעקה"

    "כל עבודה היא כמו צעקה"

    כתיבת תגובה לבטל

    האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

    כתבות אחרונות באתר

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    03/05/2025
    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    03/05/2025
    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    03/05/2025
    מקור ראשון

    מקור ראשון – חושבים אחרת

    "מקור ראשון" הוא כלי תקשורת שחושב אחרת, לאנשים שחושבים אחרת. האתר מציג תוכן איכותי, אחראי ואינטלקטואלי השומר על כתיבה ערכית ונקיה שמתרחקת מעיתונות "צהובה" ופופוליסטית.

    עקבו אחרינו

    קטגוריות

    • חדשות
    • דעות
    • בעולם
    • יהדות
    • כלכלה
    • תרבות
    • מוצש
    • מגזין
    • טוב לדעת
    • לוח
    • המומלצים

    תגיות פופולריות

    איראן ארה"ב ביקורת בנימין נתניהו חיזבאללה חמאס חרבות ברזל טרור יהודה ושומרון מוסף שבת נגיף הקורונה ספרות פוליטי צבא וביטחון צה"ל

    קבלו את העיתון לחודש במתנה

    *המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      • אודות
      • צרו קשר
      • פרסמו אצלנו
      • תנאי שימוש
      • מדיניות פרטיות
      • לוח
      • ארכיון nrg
      • הצהרת נגישות
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      Welcome Back!

      Login to your account below

      Forgotten Password?

      Retrieve your password

      Please enter your username or email address to reset your password.

      Log In
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD