יום רביעי, יוני 11, 2025 | ט״ו בסיון ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
ראשי ראשונות

ברוח סתיו: מתכונים מנחמים לעונת המעבר

הסתיו כאן ואיתו גם הצורך במנות חמות ומנחמות. חלי ממן, שף גיל אבירם, שף מאיה דרין ולילך קדמי מציעים מספר מתכונים אהובים וקלים להכנה שמתאימים לסתיו ולחיך הישראליים

מאת  דורית בן ארי
כ״ז בתשרי ה׳תשפ״ה (29/10/2024 11:39)
ברוח סתיו: מתכונים מנחמים לעונת המעבר

פשטידת ארבע גבינות. צילום: יחצ

שתף בפייסבוקשתף בטוויטרשתף ב- Whatsappשתף בדוא"ל

עונת המעבר תמיד תופסת אותנו לא מוכנות. בבוקר אנחנו יוצאות עם מעילון, בצהריים מזיעות כמו בסאונה, ובערב רועדות מקור. אבל יותר מהדילמה שלנו סביב מה ללבוש היום, המטבח שלנו סובל מפיצול אישיות קולינרי: האם להכין מרק חם ומנחם, לאפות פשטידת גבינות משביעה או ללכת על סלט קליל וקיצי עם מיטב ירקות העונה? הגיע הזמן לדבר על המתכונים שיעשו לכן סדר בצלחת בתקופה הנוכחית, כאלה שלא יגרמו לכן להרגיש כאילו בלעתן כבש שלם, אבל גם לא ישאירו אתכן רעבות אחרי שעה. כאלה שיודעים ללטף את הנשמה בלי להעמיס על הקיבה, להשביע בלי להכביד, ולתת אנרגיה בלי לגרום לכן לשמוט את הראש על המקלדת אחרי הארוחה. 

בדיוק את סוג המתכונים האלו, שיודעים לרקוד על שתי החתונות – מציעים לנו חלי ממן, מייסדת רשת תמיכה לאורח חיים בריא, שף גיל אבירם, שף מאיה דרין ולילך קדמי. כמו שסבתא שלי הייתה אומרת –  "אוכל טוב הוא כמו מזג האוויר בעונת המעבר – אף פעם לא יודעים מה יהיה, אבל תמיד יש על מה להתלונן". טוב, היא אף פעם לא אמרה את זה, אבל נשמע כמו משהו שסבתא הייתה אומרת, לא? 

 

פטריות ממולאות טונה או סלמון / חלי ממן 

 

מצרכים 

6 פטריות שמפניון או פורטובלו גדולות

 

מצרכים למלית טונה 

קופסת טונה במים

כף גבינת סימפוניה 5%

1 כף פתיתי עמק 9%

2 גבעולי בצל ירוק קצוצים

תיבול- פלפל לבן

 

למלית סלמון מעושן 

50 גרם סלמון מעושן חתוך לקוביות

2 כפות שמיר קצוץ

2 כפות קוטג 5%

1 ביצה

תיבול: מלח, פלפל ואגוז מוסקט

 

הוראות הכנה משותפות לשני סוגי המליות 

-מערבבים את כל רכיבי המלית. 

-ממלאים את הפטריות, מניחים בתבנית המרופדת בנייר אפייה ואופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות עד להתייצבות המלית (כ-15 דקות אפשרי על גריל). 

 

פטריות ממולאות טונה. צילום: shutterstock

בצל ממולא חמוצים מתוקים / שף גיל אבירם ל'סולתם'

 

מצרכים למלית 

1 כוס אורז לבן שטוף ולא מבושל

1 עגבניה קצוצה דק

1 בצל לבן קצוץ ומטוגן

1 כפית מלח

2 כפיות סוכר

 

מצרכים לרוטב 

2 כוסות מים

2 כפות סילאן

2 כפיות מלח

2 כפות סוכר גדושות

מיץ משני לימונים.

 

אופן ההכנה הראשונית של הבצל

-לוקחים 6 בצלים עם קליפה וחורצים אותם לאורך עד האמצע.

-מרתיחים את הבצלים המחורצים למשך 10- 15 דקות.

-לאחר מכן מוצאים ומפרקים את השכבות בזהירות.

 

אופן ההכנה

-לוקחים חתיכת בצל בגודל של כף לערך.

-ממלאים בכפית מהמילוי.

-מהדקים היטב ומסדרים בתבנית זה לצד זה.

-מחממים תנור לחום של 220 מעלות.

-מורחים את הבצלים הממולאים בשכבה של סילאן ומכניסים לתנור שחומם מראש עד שהבצלים חרוכים מעט.

-מכינים את הרוטב בקערה ומערבבים היטב.

-יוצקים מעל הבצלים את הרוטב עד לכיסוי.

-מכסים את התבנית בנייר אפייה ונייר כסף.

-אופים בתנור בחום של 180 מעלות למשך כשעה.

גלדי בצל ממולאים חמוצים מתוקים. צילום: גיל אבירם

פשטידת ארבע גבינות מוקרמות / לילך קדמי ל'הוסטס' 

 

מצרכים לבצק  

2 כוסות קמח

1 כפית מלח

1/2 כוס חמאה קרה, חתוכה לקוביות

1/4 כוס מים קרים

 

מצרכים למלית  

250 גרם גבינת ריקוטה

200 גרם גבינת מוצרלה מגוררת

150 גרם גבינת פרמזן מגוררת

100 גרם גבינת פטה מפוררת

3 ביצים

1/2 כוס שמנת חמוצה

1/4 כוס פטרוזיליה קצוצה

1/4 כפית מלח

1/4 כפית פלפל שחור

 

אופן ההכנה 

הכנת הבצק  

-בקערה גדולה מערבבים קמח ומלח.

-מוסיפים את קוביות החמאה הקרה ומעבדים עם האצבעות עד לקבל תערובת פירורית.

-מוסיפים מים קרים בהדרגה תוך כדי ערבוב עד לקבלת בצק אחיד וקשה.

-עוטפים את הבצק בניילון נצמד ומכניסים למקרר למשך 30 דקות. 

 

הכנת המלית  

בקערה גדולה, ערבבו ריקוטה, מוצרלה, פרמז'ן, פטה, ביצים, שמנת חמוצה, פטרוזיליה, מלח ופלפל שחור עד לקבלת תערובת אחידה.

 

הרכבת הפשטידה  

-מחממים את התנור לחום של 180 מעלות צלזיוס.

-חותכים 2/3 מהבצק ומרדדים אותו לעלה דק בגודל התבנית.

-מעבירים את העלה לתבנית אלומיניום משומנת.

-שופכים את המלית על גבי הבצק.

-חותכים את יתרת הבצק לרצועות דקות ומסדרים אותן מעל המלית בצורת שתי וערב.

-אופים את הפשטידה בתנור שחומם מראש למשך 40-45 דקות, או עד שהיא מזהיבה וקריספית.

 

הגשה  

כדאי לתת לפשטידה להתקרר מעט לפני ההגשה.

ניתן להגיש אותה חמה או קרה.

 

טיפים 

-ניתן להוסיף למלית ירקות קצוצים, כגון בצל, פטריות או ברוקולי.

-ניתן להחליף את גבינת הפטה בגבינה כחולה אחרת.

-ניתן לפזר מעט פירורי לחם על גבי הפשטידה לפני האפייה לקבלת מרקם קריספי יותר.

-ניתן להגיש את הפשטידה עם סלט ירקות רענן או רוטב עגבניות.

פשטידת ארבע גבינות. צילום: יחצ

כופתאות קיפודים / שף מאיה דרין ל'סולתם'

 

מצרכים לכדורים 

1 בצל קלוף וקצוץ

3 שיני שום קלופות

½ צרור פטרוזיליה קצוצה

½ צרור כוסברה קצוצה

1 כפית כורכום

½ כף מלח

½ כפית פלפל שחור גרוס

¼ קילו בשר בקר טחון

375 גרם אורז  בסמטי

 

מצרכים לרוטב 

4 כפות שמן זית

1 כרישה יפה, החלק הלבן בלבד, חתוכה לפרוסות

3 גבעולי סלרי אמריקאי קצוצים

¼ כרוב לבן קטן קצוץ

1 יח׳ בצל קלוף וחתוך לרצועות

3 שיני שום פרוסות

1 כף כורכום

1 כפית זרעי כוסברה גרוסים

½ לימון סחוט

1 ליטר מים רותחים או ציר עוף/ירקות

מלח לפי הטעם

פלפל שחור גרוס

 

אופן ההכנה 

לקיפודים 

-במעבד מזון טוחנים בצל, שום, עשבים ותבלינים לעיסה.

-מוסיפים את הבשר ומעבדים קצרות יחדיו.

-מוסיפים את האורז ומערבבים בידיים ואז שמים את התערובת במשך כ-3 דקות.

-מניחים בצד.

 

לרוטב

-מחממים שמן זית בסוטאז׳ ומזהיבים כרישה, סלרי, כרוב ובצל.

-מוסיפים שיני שום, כורכום, זרעי כוסברה, מלח, פלפל ומערבבים יחדיו.

-מוסיפים לימון סחוט ומים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה.

-מכינים כדורים קטנים מתערובת הקיפודים תוך כדי לישה של העיסה עם כפות הידיים.

-מסדרים את הכדורים בתוך הרוטב. מוודאים שהנוזלים מגיעים עד חצי מגובה הכדורים.

-מביאים שוב לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים במשך כ-10 דקות בבעבוע עדין מאוד.

-מכסים במכסה ומבשלים במשך כ-40 דקות. לא לפתוח את המכסה במהלך הבישול גם לא לכדי חריץ.

-בתום הבישול יתקבל סיר מלא בכופתאות קיפודיות.

כופתאות קיפודים. צילום: גל בן זאב

תגיות: מתכוניםסתיועונת הסתיו

​עדיין לא מנויים על מקור ראשון? הצטרפו וקבלו חודש חינם במתנה

*המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



    הידיעה הקודמת

    דיון חירום באו"ם בנושא התקיפה באיראן: "ירושלים פותרת את סכסוכיה באמצעות כוח"

    הידיעה הבאה

    377 פגועי ראש, 60 קטועי גפיים: המחיר ששילמו לוחמי צה"ל הפצועים

    כתבות קשורות

    מהבוידעם ועד לחדר המשפחה: קווים לדמותו של הבית הישראלי

    מהבוידעם ועד לחדר המשפחה: קווים לדמותו של הבית הישראלי

    גליה היפש
    01-05-2025

    יום העצמאות ה-77 הוא זמן מצוין להציץ פנימה – לא רק לתוך ההיסטוריה והזהות הישראלית, אלא גם לתוך החללים הכי...

    אופנה פטריוטית: מיזמים ישראליים שמלבישים עלינו תקווה

    אופנה פטריוטית: מיזמים ישראליים שמלבישים עלינו תקווה

    נעמה רוזן-קרייף
    01-05-2025

    חולצות רקומות, תכשיטי הנצחה וטי-שירטים על יישובי העוטף שהכנסותיהם מועברות כתרומה למרכזי חוסן – מותגים ומעצבים ישראליים מוכיחים שגם אופנה...

    מערכת התראות להשקעות בבורסה בצורה נכונה

    החלטה ומודעות: איך משיגים עצמאות כלכלית?

    דורית בן ארי
    01-05-2025

    עצמאות היא חירות, אבל כדי להשיג עצמאות כלכלית חשוב שנדע לאן הכסף שלנו הולך. מספר החלטות קטנות ופשוטות שיכולות לחסוך...

    הידיעה הבאה
    "רצף שלא היה מאז 1992": סיכום 14 ימי הגשם ששינו את החורף

    377 פגועי ראש, 60 קטועי גפיים: המחיר ששילמו לוחמי צה"ל הפצועים

    כתבות אחרונות באתר

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    03/05/2025
    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    03/05/2025
    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    03/05/2025
    מקור ראשון

    מקור ראשון – חושבים אחרת

    "מקור ראשון" הוא כלי תקשורת שחושב אחרת, לאנשים שחושבים אחרת. האתר מציג תוכן איכותי, אחראי ואינטלקטואלי השומר על כתיבה ערכית ונקיה שמתרחקת מעיתונות "צהובה" ופופוליסטית.

    עקבו אחרינו

    קטגוריות

    • חדשות
    • דעות
    • בעולם
    • יהדות
    • כלכלה
    • תרבות
    • מוצש
    • מגזין
    • טוב לדעת
    • לוח
    • המומלצים

    תגיות פופולריות

    איראן ארה"ב ביקורת בנימין נתניהו חיזבאללה חמאס חרבות ברזל טרור יהודה ושומרון מוסף שבת נגיף הקורונה ספרות פוליטי צבא וביטחון צה"ל

    קבלו את העיתון לחודש במתנה

    *המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      • אודות
      • צרו קשר
      • פרסמו אצלנו
      • תנאי שימוש
      • מדיניות פרטיות
      • לוח
      • ארכיון nrg
      • הצהרת נגישות
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      Welcome Back!

      Login to your account below

      Forgotten Password?

      Retrieve your password

      Please enter your username or email address to reset your password.

      Log In
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD