צילום: אריק סולטן

נטעאל בנדל

כתב משפט, משטרה וכן לענייני העיר ירושלים. בוגר ישיבת הסדר, שירת בדובר צה"ל של חיל הים ובעל תואר שני בחוג למדע המדינה באוני' ת"א

מסקנות על מסקנות: רה"מ לא ידע, הצוללות נרכשו ממניע ביטחוני

מסקנות המשטרה בתיק 3000 מבהירות כי בניגוד לשיח הציבורי שניבט מכלי התקשורת, ולפיו רכישת הצוללות נעשתה ממניעים זרים, תכליתו של המהלך הייתה לצרכי ביטחון. וכן, כמו רחמים, גם נתניהו לא ידע

לאחר חקירה מאומצת ורחבת היקף ממליצה משטרת ישראל לפרקליטות להעמיד לדין את ששת המעורבים המרכזיים בתיק הצוללות:  אליעזר (צ'ייני) מרום, אבריאל בר יוסף, שייקה ברוש, מודי זנדברג עו"ד דוד שמרון, ודוד שרן. זהו תיק חקירה רחב וחשוב עם הרבה ראיות שהפרקליטות תצטרך לבחון ולקבל החלטה לגביו. ואולם, המסקנה החשובה יותר שעולה מסיכומי החקירה כלל אינה נוגעת למישור המשפטי כי אם למישור המדיני של רכש הצוללות עצמן.

תמונת המצב שנבעה מן החקירה היא כי הצוללות החדישות נרכשו בשל תעלול זדוני של משחדים ומשוחדים בסביבת ראש הממשלה, אשר השפיעו על קבלת ההחלטות. הצוללות, היו שטענו, אינן צורך ביטחוני, וכל תכליתן הוא ריצוי שרשרת השוחד שלוחשת על אוזנו של ראש הממשלה. זוהי תמונת מצב חמורה ביותר – רכש ביטחוני יקר, שיקולי ביטחון ומאזניים שחיי אזרחים עליהם הוטו בשל שוחד.

צילום: דובר צה''ל
צוללת. צילום: דובר צה"ל

השיח הציבורי כפי שניבט מאמצעי התקשורת עבר לעסוק בשאלה – האם יש צורך בצוללות או שאין? אלוף במיל' יעקב עמידרור, אשר כיהן כראש המטה לביטחון לאומי באותה תקופה, ונחשב לאיש מתון, ישר ושקול עבר מאולפן לאולפן וממיקרופון למיקרופון והבטיח כי תמונת המצב החמורה הזו שגויה. לא היו מניעים זרים בהחלטה על רכש הצוללות.

והנה, הודעת המשטרה על מסקנות החקירה מלמדות שאכן צדק עמידרור. ההודעה הארוכה של המשטרה מגוללת את כל נרטיב החקירה, כולל השתלשלויות משניות של כלל החשודים, אך היא בשום פנים ואופן אינה חושדת כי שרשרת השוחד הביאה לרכש הצוללות. אתם מבינים? הצוללות נרכשו כי רה"מ ומערכת הביטחון סברו שיש בהן צורך. היו מי שניסו להשפיע על ההחלטה, אך בפועל לא הצליחו. ראש הממשלה החליט והם גזרו קופון אצל המשחדים.

צילום: AFP
בנימין נתניהו. צילום: AFP
צילום: גדעון מרקוביץ'
עו"ד דוד שמרון. צילום: גדעון מרקוביץ'

כיצד משפטית ניתן להמליץ על מתן שוחד או מרמה והפרת אמונים ברכש הצוללות ותוך כך לטעון שהמשוחדים מסביבת רה"מ לא השפיעו על ההחלטה? ההסבר הפעם נעוץ בהיבט המשפטי, ניתן לגבש כתב אישום על עבירות בטוהר המידות גם אם העבירות לא הביאו לתוצאה בפועל שלשמה ניתן השוחד. מספיק שיש ראיות למתן שוחד וידיעה של המקבל כי מדובר בשוחד כדי להאשים, ומספיקה פעולה אחת קטנה של המקבל או אפילו כוונה לפעול, כדי שהאישום יטפח. מידת ההצלחה של הפעולה אינה רלוונטית.

ועוד היו שתהו ושאלו – רבים מסביבו של ראש הממשלה משוחדים והאיש שה תמים שאינו יודע דבר? ושוב, תשובת המשטרה, כפי שעולה ממסקנות החקירה – היא חיובית. כן, ממש כמו רחמים, גם נתניהו לא ידע. והאמת שההיגיון עומד לתשובה הזו. מדוע? אם אתה רוצה להשפיע על אדם אתה משחד אותו, ולא את סביבתו. הבחירה לשחד את סביבתו היא כי את אותו אדם לא ניתן לשחד והמטרה שאלו הקרובים אליו ישפיעו עליו בלא שידע שכספי שוחד מעורבים בכך. כלומר, חלק מאינטרס שרשרת השוחד הוא שרה"מ לא ידע.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.