יום חמישי, מאי 1, 2025 | ג׳ באייר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

ישראל שמאי

כתב ועורך בדסק העומק של מקור ראשון, עו"ד ומגיש הפודקאסט 'בוא נחשוב'

מספטמבר הוורוד עד הכור בדימונה: ההסכת שילמד אתכם על מדינת ישראל

"תולדות מדינת ישראל" הוא מסע קולי בנבכי ההיסטוריה הישראלית, עם מספיק חומר שמפתיע גם חובבי היסטוריה מושבעים

ההיסטוריון הבריטי א.ג'.פ. טיילור אמר שכתיבת ההיסטוריה דומה למלאכתו של להטוטן בקרקס: היא נראית קלה עד שאתה מנסה לעשות זאת בעצמך. לכבוד יום העצמאות ה־77, החלטנו להקדיש את המדור למדינת ישראל ולהסכת שביקש לכתוב את ההיסטוריה, או לפחות להקליט אותה: "תולדות מדינת ישראל".

את ההסכת מגיש ד"ר אודי מנור, היסטוריון המתמחה בהיסטוריה יהודית בעת החדשה שפרסם ספרים על מלחמת ששת הימים, מחלוקות בהנהגת המדינה בשאלות מדיניות וביטחון, תולדות תנועת הנוער הציוני ועוד. ההסכת כולל 12 פרקים שרובם בני 46 דקות, ומכסה את השנים שבין קום המדינה לתחילת שנות ה־90 והסכם אוסלו, בנוסף להתייחסות קצרה גם לשנים מאוחרות יותר ועד היום.

מטבע הדברים, "תולדות מדינת ישראל" עוסק בנושאים המרכזיים בהיסטוריה של מדינתנו הצעירה. מהו "ספטמבר הוורוד", עלייתה ונפילתה של קואליציית דיין־ערפאת שהתנגדה ליגאל אלון, אגודות הכפרים שהשתתפו במאבק, איך תד אריסון (אביה של שרי) קיבל במתנה את בנק הפועלים, עסק הביש: מה אפשר וצריך לעשות כדי להבטיח את קיומה של המדינה ועוד. מצאתי בו כמה וכמה נקודות שחידשו לי, כמו למשל כיצד נולד פרויקט הגרעין ואיך הפולמוס בעניינו השפיע על המערכת הפוליטית, או הרקע למלחמת ששת הימים מנקודת המבט של מצרים בדגש על מעורבותה במלחמת האזרחים בתימן ועל תוכנית הייצוב של 1985. מאידך, למנור יש נטייה לדוש יותר מדי בנקודות מסוימות וכן להשתמש ביותר מדי הקדמות והסגרים, בעיקר בתחילת הפרקים. בנוסף, יש בו נקודות מיותרות לעתים, כמו למשל ההתייחסות הבנאלית לאיראן בפרק האחרון או ההקבלה הארוכה במיוחד בין הסכסוך הישראלי-פלסטיני לסכסוכים ומחלוקות אחרים הנוגעים לישראל. עם זאת, מדובר על נקודות שאינן מעיקות מדי, והערך המוסף בהסכת גבוה דיו כדי להצדיק את העניינים הללו.

בגדול, הפרקים בהסכת מסודרים בסדר כרונולוגי, ומנור מגיש אותם בצורה מסודרת, בהירה ומובנת, כך שגם מאזינים פחות בקיאים לא ילכו לאיבוד בבליל המידע שמוצג בו. הגם שהוא עוסק במאורעות הבולטים ביותר, מנור מכסה כמות אדירה של מידע שתעשה לכם סדר בראש וודאי גם תלמד אתכם כמה דברים. הבקיאות שלו ניכרת, ובעידן של אינפלציית פודקאסטים ופודקאסטרים זה לא דבר של מה בכך. עריכת ההסכת טובה ואיכות השמע סבירה, אם כי הווליום לא הכי גבוה, כך שהאזנה לו בזמן שאתם שואבים אבק או שוטפים כלים אולי לא תעבוד היטב. לרוב אני מעדיף פינג־פונג בין מספר דוברים ולטעמי אורחים היו יכולים לשפר את רמת העניין בכמה מהפרקים, אך מנור עושה עבודה טובה כמגיש יחיד. בשורה התחתונה, האזנה להסכת תקנה לכם ידע רב על תולדות המדינה ועל האירועים, הפרשות והסיפורים הבולטים בהיסטוריה שלה.

פרקים מומלצים:

1. ממשיכים בבניין אומה

מלחמת העצמאות הסתיימה רשמית ביולי 1949, אך חצי שנה קודם לכן כבר ניגשו אזרחי המדינה החדשה לבחירות ראשונות לכנסת. מדוע שליש מהשמאל הציוני – שניצח בבחירות כידוע – הלך לאופוזיציה?

5. בין פריז לוושינגטון

שאלת הביטחון היסודי הולידה בין השאר גם את מלחמת סיני וגם את הרעיון לענות על השאלה באמצעות נשק גרעיני גלוי. איך זה נגמר? לא בטוח שכולנו יודעים.


שווה האזנה

  • עושים היסטוריה: פרקים 442-443. שני פרקים שיעשו לכם סדר במאורעות המרכזיים שהובילו להקמת המדינה, בדגש על מלחמת העצמאות.
  • ההיסטוריה חוזרת: מנסחים את מגילת העצמאות. פרופ' יורם שחר מסביר על מגילת העצמאות וכיצד הצליחו אישי ציבור בעלי עמדות שונות וממגזרים שונים להסכים על טקסט קאנוני אחד.
  • העולם של יוזביץ: הדיפ–סטייט ואנחנו. פרשננו המשפטי הד"ר יהודה יפרח התארח בהסכת והסביר מהי הדרך האידיאלית לקדם את ערכי הימין וכיצד בונים מדינה טובה יותר עם עתיד משופר.

כתבות קשורות

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.