יום שני, אפריל 28, 2025 | ל׳ בניסן ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

אריאל שנבל

פרשן לענייני ארה"ב, כתב מגזין בכיר ובעל טור אישי במקור ראשון. בין השאר, מסקר מקרוב את המערכת הפוליטית האמריקנית מאז 2010

טראמפ עם הישג חסר תקדים – שלא בהכרח יספיק לניצחון

בפעם הראשונה, הסקרים מנבאים לטראמפ ניצחון אפילו במספר הקולות, למרות שהבחירות מוכרעות רק לפי אלקטורים. אבל זה עוד לא מבטיח כלום לגבי המדינות המתנדנדות

תזמון הוא עניין של טיימינג, גורסת אמרת הכנף הידועה, ואין תזמון טוב יותר לטראמפ מאשר בחירות עכשיו, לאור המתרחש כרגע בסקרים. לפי ממוצעי הסקרים של האתר RCP – המועמד הרפובליקני מוביל בכל מדד אפשרי.

תכף נגיע למדינות המפתח שבהן ייקבע גורל הבחירות, אבל טראמפ תפס בימים האחרונים את ההובלה במדד שהוא בכלל לא אמור להוביל בו – "הקול הפופולרי". השיטה האמריקאית, שיטת האלקטורים, גורמת לשאלה כמה אנשים הצביעו למועמד זה או אחר להיות לא רלוונטית. האריס, כמו הילארי קלינטון ב-2016, יכולה לנצח את טראמפ במספר הקולות הכולל, ועדיין להפסיד את הנשיאות בגלל מספר האלקטורים – הנתון היחיד שקובע בסופו של דבר. יש יותר דמוקרטים מרפובליקנים בארה"ב, זו עובדה, ולכן שני הצדדים יוצאים מהנחת יסוד שהאריס והדמוקרטים יקבלו יותר קולות, כשהשאלה היא האם מספיק מהם יתקבלו במדינות המפתח. וכשטראמפ מתחיל להוביל בממוצעי הסקרים גם במדד הזה, ברור שיש כאן מומנטום רפובליקני.

במדינות המפתח המצב עדיין צמוד מאוד, אבל גם כאן אי אפשר להתעלם מהמומנטום המובהק של טראמפ. שבוע בלבד לפני הבחירות – ולאחר ש-45 מיליון אמריקאים כבר הצביעו עד כה בהצבעה מוקדמת שנמשכת ברוב המדינות כל העת – טראמפ מוביל בכל שבע המדינות. אם מסתכלים על נתוני הסקרים המקבילים לשלב זה של המרוץ בשתי מערכות הבחירות האחרונות, טראמפ נמצא בעמדה מצוינת לנצח.

הערת אזהרה: ייתכן שהסוקרים, שכבר למדו בשתי מערכות הבחירות הקודמות שטראמפ תמיד מקבל בתוצאות האמת מעט יותר מבסקרים, כבר "מתקנים" את התוצאות וכוללים בניתוחיהם תוספת קטנה לטראמפ. כך או כך, מצב שבו טראמפ מוביל בכל מדינות המפתח עוד לא היה. בצפון קרוליינה ובאריזונה מצבו נראה טוב מאוד, כשחלק מהסקרים כבר יוצאים מעבר לטווח טעות הדגימה.

אלא שמדינות אלה לא יספיקו לו. טראמפ – וכמוהו האריס – חייבים לנצח בלפחות אחת ממדינות "רצועת החלודה" – פנסילבניה, מישיגן ו-ויסקונסין. פנסילבניה היא הגדולה ביותר ומעניקה 19 אלקטורים יקרים, והיא נחשבת גם לזו שסוחפת אחריה גם את שתי המדינות הקטנות יותר. באופן מדהים למדי, שלוש מדינות אלה מצביעות יחד לאותו מועמד כבר כמה עשורים, למעט חריגה אחת בודדת – אך לא בעידן טראמפ. ב-2016 שלושתן הצביעו לטראמפ בהפרשים זעירים, ב-2020 הן חזרו לדמוקרטים כשביידן ניצח בשלושתן בהפרשים קטנטנים, וכרגע כאמור טראמפ אוחז שבוע לפני יום הבחירות ביתרון קטן ושברירי.

האם העצרת שנערכה בתחילת השבוע בניו יורק, ושבגינה ספגו הרפובליקנים ביקורת נוקבת, תשנה את המומנטום? האם טראמפ רק יגדיל את יתרונו ויהיה כאן ניצחון סוחף שיכלול גם מדינות שלא היו בכלל בתכנון הרפובליקני המקורי, כמו וירג'יניה ואולי אפילו ניו המפשייר? ניאלץ להמתין בסבלנות לפחות עוד שבוע.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.