יום רביעי, אפריל 30, 2025 | ב׳ באייר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

אלחנן שפייזר

עורך אחראי בהוצאת סלע מאיר ופרשן לענייני ארה"ב

התנאים, הביקורת והמכשול המצרי: תוכנית אמריקנית לקליטת פליטים מעזה

בארה"ב מדווחים שממשל ביידן מכין תוכנית לקליטת פליטים מעזה – אבל רק כאלה שיש להם קרובי משפחה אמריקאים. נקודות התורפה הן שיתוף הפעולה הנדרש עם המצרים, המספר הבלתי-ברור של הפליטים והביקורת מימין

האם ביידן יפתח את שערי אמריקה לפליטים מעזה? דיווח של חדשות CBS שהסעיר את ארה"ב בשבוע שעבר, טען שממשל ביידן שוקל לקבל ל"מקלט קבוע" פליטים מרצועת עזה שיש להם קרובי משפחה מדרגה ראשונה שהם אזרחים אמריקניים או תושבי קבע. בכתבה אמנם לא הובאה נוסחה מוגמרת של תוכנית כזו, אך נטען שהמידע התקבל ממסמכים ממשלתיים רשמיים, וכי מדובר ברעיון מגובש שפרטיו טרם הוגדרו באופן סופי.

"מהמסמכים עולה כי בשבועות האחרונים בכירים בכמה סוכנויות פדרליות דנו באפשרויות מעשיות שונות ליישוב מחדש של פלסטינים מעזה", נכתב בדיווח. "אחת ההצעות הללו כוללת שימוש בתוכנית קיימת לקבלת פליטים כדי לקבל פלסטינים בעלי קשרים אמריקניים שהצליחו להימלט מעזה אל מצרים השכנה. אלו שיעברו סדרה של בדיקות זכאות, בדיקות רפואיות ובדיקות רקע, יזכו לטוס לארה"ב עם מעמד של פליט, המציע למוטבים תושבות קבע, הטבות יישוב מחדש כמו סיוע בדיור ודרך לאזרחות אמריקנית".

דוברת הבית הלבן קארין ז'אן-פייר התייחסה לדיווח יום אחרי פרסומו, והתייחסה לתגובת הבית הלבן שפורסמה בכתבה המקורית, ולא רק שלא הכחישה את הפרטים – היא למעשה אישרה אותם. "אנחנו בוחנים כל הזמן הצעות מדיניות לתמיכה נוספת בפלסטינים שהם בני משפחה של אזרחים אמריקנים ואולי ירצו להגיע לארצות הברית", אמרה ביום רביעי שעבר, והוסיפה שהדיונים מתנהלים אך לא נוספו פרטים נוספים על נהלי קבלת הפליטים.

במהלך העשור האחרון ארה"ב יישבה מחדש יותר מ-400 אלף פליטים שהוגדרו כנמלטים מאלימות וממלחמה ברחבי העולם – הרוב הגדול במהלך הכהונות של ביידן ואובמה, שקיבלו את תושבי אמריקה הלטינית שנכנסו להגדרה הזו. פחות מ-600 מהפליטים הוגדרו כפלסטינים. במהלך תקופת ממשל טראמפ ועל רקע המשבר בגבול הדרומי הפרוץ, המספרים נחתכו דרמטית ומעטים מאוד הורשו להיכנס לארה"ב, אך עם כניסת ממשל ביידן הגבולות נפתחו מחדש – בייחוד למי שמוגדרים פליטים. בתחילת השנה קבע ממשל ביידן יעד: קבלת 125 אלף פליטים חדשים עד סוף 2024.

אך בנוסף לעובדה כי מדובר בתוכניות תיאורטיות שעוד לא עברו למסלול המעשי, בשלב הזה לא ברור כיצד האמריקנים מתכננים לקבל את הפליטים הללו בזמן שהמלחמה נמשכת, ועשויה להפוך שוב לעוצמתית אם צה"ל ייכנס לרפיח.

סביר להניח שהתוכנית לקבלת פליטים פלסטינים, תדרוש מארה"ב תיאום הדוק עם מצרים. בתחילת המלחמה מאות אזרחים אמריקנים – כמו גם אזרחים זרים אחרים בעזה – הצליחו להימלט מהרצועה דרך מעבר רפיח, לאחר שמצרים השתכנעה לפתוח את הגבול חרף החששות שלה. החשש הגדול של מצרים הוא שמתקפה על רפיח עלולה להוביל לזרימה של פלסטינים לסיני, תרחיש שהיא הגדירה פעם אחר פעם כבלתי מתקבל על הדעת. אולם אם ממשל ביידן ירצה לקבל אליו אלפי או עשרות אלפי פליטים – מומחים אומרים שזה יוכל להיעשות רק  אם מצרים תאפשר זרימה הרבה יותר גדולה של פליטים לשטחים שלה, ומשם הם יועברו אל אדמה אמריקנית.

המעבר לגבול מצרים דרך מעבר רפיח. צילום: AFP

עבור פלסטינים שכבר נמצאים בארה"ב, ממשל ביידן כבר הסכים למה שמכונה "יציאה נדחית", סמכות שהנשיא יכול להפעיל לפי שיקול דעתו. ההנחיה שביידן חתם עליה בחודש שעבר, מאפשרת למעשה למהגרים פלסטינים שלפי החוק היו צריכים לעזוב את ארה"ב, להישאר שם ללא חשש מגירוש לפחות ל-18 חודשים הקרובים.

באשר לשאלה המספרית, לא ברור כמה תושבי עזה יענו על ההגדרות שממשל ביידן חושב עליהן. כיום ישנם כ-170 אלף אזרחים אמריקניים שמגדירים את עצמם כ"פלסטינים", ורובם מתגוררים בריכוזים מוסלמיים במישיגן ובמדינות נוספות. אולם מתוך אלו ישנם רבים שהם בני דור שני ושלישי להגירה, ואחרים שאין להם קרובי משפחה בישראל כלל, או שקרובי המשפחה שלהם נמצאים ביהודה ושומרון או באזורים אחרים שלא נופלים תחת ההגדרה הזו. מנגד, גם אם מספר קטן יחסית של עזתים עונים להגדרה הזו, לפי מומחים עדיין מדובר באלפים, עשרות אלפים ואולי אף יותר שיהיו זכאים להגר לארה"ב.

אף שהתוכנית טרם הפכה למעשית בצורה כלשהי, היא הספיקה לעורר גינויים בארה"ב – בעיקר בקרב הימין האמריקני. ביום חמישי שיגרו 34 סנאטורים לנשיא ביידן מכתב שמחה על התוכנית של ממשלו. בין השאר כתבו הסנאטורים: "אנו דורשים שהממשל שלך יפסיק לתכנן קבלה של פליטים מעזה עד שתענה באופן נאות על החששות שלנו, ותמקד את תשומת הלב שלך בשחרור החטופים האמריקניים שנמצאים בידי חמאס".

אחד מהחותמים, הסנאטור מוויסקונסין רון ג'ונסון, תקף את ביידן במילים חריפות במהלך ריאיון לפוקס ניוז שלשום. "יש סיבה שהמדינות הערביות לא קיבלו פליטים פלסטינים במשך עשרות שנים", אמר ג'ונסון. "אילו היו מסכימים לקבל אותם, לא הייתה לנו הבעיה הזו היום".

ג'ונסון המשיך: "אבל הם לא עושים את זה, כי ילדים צעירים בפלסטין מחונכים לשנוא לא רק יהודים, אלא את כל הכופרים. ולכן הם אנשים מסוכנים. וכך, ישראל מנסה לבלום אותם בעזה ובגדה המערבית, אבל החינוך הזה ממשיך לזלוג באירועים נוראים כמו אלו שאנו נמצאים בהם. אנחנו חייבים להמשיך לבלום אותם. אנחנו צריכים לתת לישראל להשמיד את חמאס, ואז לנסות לחיות בשלום עם פלסטינים שמוכנים לעשות זאת".

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.