צילום: אריק סולטן

אסף גבור

כתב לענייני ערבים ופלסטינים. בעל תואר ראשון בכלכלה ולוגיסטיקה ותואר שני ביחסים בינלאומיים ומזרח תיכון באוניברסיטת בר אילן

ירדו מירושלים: שתיקת העולם הערבי

האמירה של הנשיא דונלד טראמפ כי הצליח להוריד את סוגית ירושלים מהמו"מ בין ישראל לפלסטינים, לא עוררה מחאה בקרב מדינות ערב. שוב הובהר לפלסטינים: את בודדים במערכה

הצהרתו של דונלד טראמפ, הבהירה לראשי הרשות הפלסטינית עד כמה הם בודדים במערכה. המשפט שבו הדגיש הנשיא האמריקני כי הצליח להוריד את סוגית ירושלים משולחן המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים, לא עוררה מחאה. לא הרעידה את העולם המוסלמי והאסלאמי, ולמעשה עברה בשקט מופתי.

החשש מתגובות זועמות, שהוצג בימי העברת השגרירות האמריקנית מתל אביב לירושלים, התבדה שוב. נבואות הזעם המבטיחות משבר ומלחמת דתות בין האסלאם, הנצרות והיהדות, בעקבות המהלכים הפוליטיים, התגלו כנבואות שווא.

צילום: AFP
תפילת מוסלמים מחוץ למסגד אל אקצה. ירושלים מחוץ למו"מ. צילום: AFP

בזמן שמיליוני מוסלמים הסתובבו סביב הכעבה ורצו בין הגבעות צפא ומרווה בעיר המקודשת לאסלאם 'מכה', מעמדה של ירושלים, העיר השלישית בקדושתה לאסלאם, כנראה נדחק, למגינת לבם של הפלסטינים. מלבד תוכניות טלוויזיה של פובליציסטים, שכינו את מנהיגי העולם הערבי בוגדים, בשל תמיכתם במדיניותו של הנשיא האמריקני, השיח המגנה את התבטאותו בוצע בעיקרו במישור הפלסטיני.

אחרית דבריו של הנשיא האמריקני, שלפיה ישראל תצטרך לשלם עבור המתנה שקיבלה, קרי העברת השגרירות, לא ממש הרשימה את הפלסטינים. מוסטפא ברגותי, מזכ"ל תנועת היוזמה הלאומית הפלסטינית, אמר כי התקווה של חלק מהפרשנים כי התשלום שישראל צפויה לשלם היא הכרזה אמריקנית על ירושלים המזרחית כבירה הפלסטינית, הוכחה כתקוות שווא. "כאשר הנשיא האמריקני אומר שירושלים היא מחוץ לדיונים, הוא למעשה מצהיר שירושלים השלמה של ישראל".

ברגותי אמר לערוץ הטלוויזיה אל-ראד כי ההצהרה של טראמפ למעשה מסיימת את ההתכנות להגעה להסכם שלום בין ישראל לפלסטינים. "לא יהיה מנהיג פלסטיני אחד שיוכל לחתום על הסכם שכזה מבלי שיאשימו אותו בבגידה. לא תיתכן מדינה פלסטינית ללא ירושלים".

אבו מאזן ברמאללה. צילום: AFP

מחמוד א-זהאר מחמאס, לקח את ההצהרה של הנשיא האמריקני צעד אחד קדימה וקרא לרשות הפלסטינית לנצל אותה, כדי להודיע באופן רשמי על סיום ההכרה ב"כיבוש". כמו כן הוא דרש לנטוש את התיאום הביטחוני עם ישראל ולנתק את הקשרים בין רמאללה לוושינגטון באופן מוחלט.

אבל ספק אם יש צורך לעשות עוד מהלך, כדי לנתק את הקשרים בין וושינגטון לרמאללה. המשבר בין אבו מאזן לטראמפ, נפתח עוד לפני בחירתו של האחרון לנשיאות ארה"ב. התמיכה הפלסטינית בהילרי קלינטון במרוץ הייתה ברורה, האכזבה לא אחרה לבוא. ברשות הפלסטינית רואים בממשל האמריקני הנוכחי ככזה שמוטה לחלוטין כלפי ישראל, ועושים כל שלאל ידם, כדי לשווק את 'עסקת המאה' האמריקנית כעסקת הבושה שתוביל לסיום חלום המדינה הפלסטינית.

צילום: EPA
עולי רגל מוסלמים חוגגים את עיד אל-אדחה מסביב לכעבה בסעודיה. צילום: EPA

טרם נאומו של טראמפ, נשא בכיר חמאס איסמעיל הנייה, נאום משלו ברצועת עזה לרגל חג הקורבן. בנאום הכריז באופן רשמי על שלב פוליטי ומדיני חדש באזור. "שני הצדדים – הפלסטינים והישראלים – נטשו למעשה את הסכם אוסלו", הוא אמר ובכך עקץ גם את הרשות הפלסטינית ברמאללה שאיבדה בכך את הלגיטימיות שלה . "מפלתה של עסקת המאה של טראמפ וכישלון המשא ומתן, מובילים לשלב מדיני חדש".

למרות ההצהרות הפטאליות מצד חמאס ופתח, המגעים על הסדר כולל בין ישראל לחמאס נמשכים. על פי עיתון אל-חיאת, היוצא לאור בלונדון, טיוטת הסכם כבר נכתבה על ידי המצרים והיא צפויה להיחתם לאחר חג הקורבן. אבן הנגף שעדיין עומדת בדרך להסדר היא הפיוס הפלסטיני, או יותר נכון, השנאה היוקדת בין פתח לחמאס. האמריקנים, המצרים ומדינות המפרץ שאמורות להזרים את המיליונים הדרושים ליישום תוכניות השיקום של הרצועה, היו רוצים לראות את הרשות הפלסטינית כחלק מרכזי בהסדר.

בעין בלתי מזוינת נראה המצב אבסורדי. לחמאס יותר נוח וקל לחתום על הסכם הסדרה מול ישראל מאשר עם היריב הפוליטי בפתח. בהתחשב בנסיבות שהובילו לשלטון חמאס ברצועה, הפיכה צבאית אכזרית, הכוללת השלכת אנשי פתח מבניינים גבוהים, הקושי ברור יותר.

צילום: AFP
דונלד טראמפ בווירג'יניה. צילום: AFP

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.