על פי שתי תחזיות, החורף שלפתחו אנו ניצבים בישראל צפוי להיות קשה, בעקבות השפעת העונתית ושל מגפת הקורונה שעדיין איתנו כאן. ראשית, ארגון הבריאות העולמי הוציא אזהרות על כך שהולכת להיות עונת שפעת קשת. שנית, המודל לישראל שיכול לשקף לנו מה יקרה כאן העונה, נמצא בחצי הכדור השני.
אם נסתכל על החורף האחרון באוסטרליה, נראה כי היא חוותה אצלה חורף קשה שלא ראתה כדוגמתו במשך חמש שנים. מספר החולים במדינה בעונה הקרה אצלם היה הגבוה ביותר ביחס לשאר השנים שלפני כן, גם כתוצאה של השפעת נגיף הקורונה והצטרפותו למערכה.
השפעת העונתית היא בדרך כלל מחלה קלה, אך התסמינים שלה יכולים להיות קשים ואף מסוכנים לקבוצות הסיכון המיועדות (בעלי מחלות רקע, מבוגרים, נשים בהריון וילדים קטנים), והיא אף יכולה לגרום לבעיות נשימתיות ובעקבות זאת לאשפוזים ולתמותה. ברוב המקרים, התסמינים של השפעת דומים מאוד לתסמינים שכולנו מכירים מנגיף הקורונה כמו חום גבוה, שיעול, נזלת, כאבי שרירים וכן חולשה כללית לא טובה.
זווית נוסף של הסכנה מפני השפעת העונתית היא הסכנה ללב בעקבות הידבקות בשפעת. מחקרים קודמים הראו שמטופלים עם שפעת נמצאים בסיכון גדול פי 6 לחוות אירוע לב בשבוע הראשון לאחר שחלו, בשל פגיעת הנגיף בתפקוד הלב וכלי הדם. בתוך קבוצות הסיכון, בלטו במיוחד אנשים מעל גיל 65 ואנשים עם גורמי סיכון ככאלו עם סיכוי להיות מושפעים בצורה חריפה יותר. בנוסף, מחקרים אחרים הדגימו כי חיסון לשפעת תורם לירידה של 18% בסיכון לתמותה ממחלות לב.
כמו כן, חשוב לדעת כי ישנה חשיבות מיוחדת לאיזון של גורמי סיכון. מחקרים נוספים הראו כי מטופלים עם גורמי סיכון לא מאוזנים (יל"ד, כולסטרול, סוכרת, עישון ועוד) נוטים לחלות יותר וגם למות יותר. לסיכום, השפעת מגיעה, מומלץ להתחסן כדי להוריד את הסיכון לחלות.
פרופסור ירון ארבל הוא קרדיולוג בכיר בבית החולים רפאל
(קרדיט לתמונה של פרופ׳ ירון ארבל: טל ארבל)