אירועי אל אקצא והאיומים מעזה לא גלשו עד כה לערים המעורבות, בוודאי, לא בעצימות של חודש מאי אשתקד. שנה אחרי פרעות הטרור שבצעו ערבים בערים המעורבות במהלך מבצע 'שומר החומות' ונראה שהפעם, למרות אירועים חמורים שמוסגרו כתקריות נקודתיות, נראה שיש סיבה לאופטימיות.
כלקח מאירועי השנה שעברה גורמי הבטחון עומדים בעין פקוחה על הנקודות שבערו בשנה שעברה. עצרת הזדהות עם אל אקצא, הנאום של ראאד סלאח, השייח' המורשע בתמיכה בטרור ואירועים נוספים עברו בלי שגלשו לאלימות. כוחות מיוחדים של המשטרה ליוו ועקבו והתוצאה, ברוך השם, היא שהשקט נשמר.
עד כאן סיבה לתקווה אבל צריך להזכיר גם את מה שדורש תיקון רציני. לא המשטרה ולא הממשלה, אלא קול שצריך לבוא מהשטח. קול מרגיע בחברה הערבית. זה דבר שלא קיים או לפחות כמעט לא קיים ובטח שלא בולט מול הקולות המסיתים שתופסים את המרחב.
כמו בשנה שעברה אין אף מנהיג דת, איש חינוך או נבחר ציבור שעומד בפני הצעירים הערבים וקורא לרגיעה. להיפך. ראשי המסיתים הם הגורמים הדתיים והפוליטיקאים.
לפני מספר חודשים הגיע למסגד הגדול בלוד ח"כ סאמי אבו שחאדה, איש הרשימה המשותפת. "עשיתם אותנו גאים" שיבח אבו שחאדה את הפורעים בערים המעורבות. "נמשיך לזכור שהמערכה הזו הייתה גדולה יותר מאשר רק לוד עצמה, זו הייתה מלחמה על אל אקצה, על פלסטין. אנו בני העם הערבי הפלסטיני – בלוד, בירושלים, בעזה, בגדה, בגלות – כולנו אותו העם, עם הגיבורים והחזקים. אלוהים יברך אתכם".

עוד אמר "היהודים הפסידו בלוד מכיוון שבחורי לוד הגיבורים החליטו שהפעם הזאת הם עומדים מאוחדים נגד כל ההתקפות על לוד. שברו ליהודים את האף" וסיים "אלף ברכות להם".
אבו שחאדה נחשב לקיצוני יותר אך גם מהמתונים אין משב רוח של תקווה בימים אלה. ארגון יוזמות אברהם, אשר שם לו למטרה קידום שילוב ושוויון בין יהודים וערבים אזרחי ישראל, חולל מהומה בחנוכה האחרון כשגייס אישי ציבור נגד צעדת דגלים של תנועות נוער בלוד. "המנעו מפרובוקציה" קראו בארגון והביאו ח"כים ואנשי דת מהארץ ומחו"ל לקיים דיון של ממש סביב המצעד עד לרמת איומים של חמאס.
בשבועות האחרונים התקיימו בלוד מספר אירועים מעוררי דאגה. אף אחד מהם לא זכה למכתב אזהרה או הרגעה מאותה קרן שדווקא יש בידיה להרגיע מעט את השטח. גם לקראת צעדת "שנה לאירועי מאי 2021" שעתידים ערבים לקיים ביום שישי האחרון – לא נשמעה מהם מילה.
איפה כן שמעו את נציגי הארגון? בכנס שהתקיים השבוע באוניברסיטה העברית, במלאת שנה לפרעות. להלן נושא אחד מתוך התוכניה של הכנס: "הדור הפלסטיני הצעיר ברחבי ירושלים הארץ שיחק תפקיד משמעותי בהתרחשויות מאי ומאז עיניים רבות מלאות התפעלות, צפיות, וגם חשש מופנות כלפיו".
נציין שגם במשטרה ובפרקליטות מגדירים את פרעות תשפ"א טרור, המפכ"ל כינה אותם בישיבה בכנסת "אינתיפאדה" והקולות שיכולים להרגיע את הרוחות, משתתפים בכנס שמתפעל מהפורעים.