להימנע מכיפופי ידיים: יש תחליף ראוי לפסקת ההתגברות

מן הראוי לקבוע בחוק, שבית המשפט 'העליון' לא ידון בפסילת חוקים או בשאלות חוקתיות בהרכב מצומצם, אלא בפורום מלא של כל שופטיו, כשם שהכנסת מאשרת חוקים במליאה

הניסיון לעגן בחוק מסכת קבועה של כיפופי ידיים בין הכנסת לבין בית המשפט 'העליון', עלול להתגלות כטעות קשה של 'הימין' הישראלי, ודווקא מסיבות לאומיות. בית המשפט יקבל ביתר קלות החלטות על פסילת חוקים, והכנסת תתקשה מאוד לגייס בכל פעם 61 ח"כים, כדי להתגבר על הפסילה – כבר כעת, ייתכן שאין רוב בכנסת להצעה זו, ואם היא תיפול בכנסת, כולנו נישא באחריות (ולא רק סיעת 'כולנו') – המהפכה החוקתית עלולה לקבל גושפנקה של הכנסת לשנים רבות.

במקום זה (כפי שהציע לי אחד מילדיי), מן הראוי לקבוע בחוק, שבית המשפט 'העליון' לא ידון בפסילת חוק של הכנסת, או בשאלות חוקתיות, בהרכב מצומצם, אלא בפורום מלא של כל שופטי בית המשפט 'העליון', כשם שהכנסת מאשרת חוקים במליאה.

צילום: אורן בן חקון
בנימין נתניהו ונפתלי בנט. צילום: אורן בן חקון

כל הרכב של בית המשפט עלול לבטא מגמה סמויה של נשיא/ת בית המשפט 'העליון' הקובע/ת את ההרכבים, ובשאלות חוקתיות אין לזה מקום. פורום מלא של כל השופטים יש בו כדי לתת לציבור ביטחון של כובד ראש, אחריות וזהירות, במקום התחושה הרווחת כיום בציבור 'הימני', לפיה שיקול דעתם של שלושה שופטים ממונים (ואפילו של שבעה), קובע יותר מאשר רוב של נבחרי העם.

יתר על כן, מרגע שבית המשפט 'העליון' נטל לעצמו סמכויות מֵעבר לפרשנות החוק, להפעיל גם שיקול דעת, אחריות ציבורית, ואיזון בין ערכים, חיוני להרחיב את הרכבו (רק בשאלות חוקתיות) על ידי מינוי מיוחד של מספר אנשי ציבור מתחומים שונים הרלבנטיים לנושא הנידון, ומהשקפות עולם שונות, כך שפורום קובע להכרעות חוקתיות ימנה 23 שופטים ואנשי ציבור (כמו במסורת היהודית, בסנהדרין קטנה). הרחבת ההרכב תיעשה על ידי ועדת חוקה חוק ומשפט של הכנסת, ובאישור המליאה.

סייגים כאלה יאפשרו להשיב את האמון בין הכנסת והממשלה לבין מערכת המשפט, בלי 'התגברות', שפירושה כיפוף ידיים ועימות מתמשך.

אי אפשר שלא לומר דבר גם באשר לרקע – לצערנו הרב, מדינת ישראל לא תצליח לגרש בכוח אלפי מסתננים אפריקניים נגד רצונם, גם אם יעקפו את בג"ץ שבע פעמים, כי זה בלתי אפשרי. אפילו מדינות אפריקניות שאינן ידועות כליברליות, לא רצו לקחת חלק בגירוש כפוי ומתוקשר.

הפתרון לדרום תל-אביב נמצא בחולות ובסהרונים, וגם במדינות אפריקה, ברגע שנצליח ליצור שם תנאים, שהמסתננים בעצמם ירצו לעבור לשם, כפי שכבר כתבתי בעבר.

אבל הצעד החשוב ביותר בנושא כאוב זה הוא הפרדה בחוק בין זכויות אדם לבין זכויות אזרח (כדוגמת החוק האוסטרלי) – מי שנכנס למדינה כמסתנן, באופן בלתי חוקי, לא יוכל לקבל אזרחות, לא הוא ולא צאצאיו! אך יישמרו לו זכויות האדם, באשר הוא אדם!

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.