זו סצנה ששייכת למותחן זול, לא לאירופה ביום ראשון שגרתי. אבל לפעמים האמת מוזרה יותר מכל בדיה. מטוס נוסעים מסחרי ובו בעיקר אזרחי האיחוד האירופי שטסים בין שתי בירות באיחוד יורט בידי מטוס קרב ונאלץ לנחות בדיקטטורה הסוררת בלארוס, וכל זה כדי שהרשויות שם יוכלו לעצור את רומן פרוטסביץ', עיתונאי מתנגד ממשל בן 26, ואת חברתו סופיה ספגה. על פרוטסביץ' עלול להיגזר עונש מאסר ארוך אם יואשם ויורשע בטרור.
שמו של פרוטסביץ' כבר מופיע ברשימת הטרוריסטים במדינת מולדתו. הוא העורך המייסד של "נקסטה", ערוץ החדשות מבוסס הטלגרם שהפך לאחת הבמות החשובות ביותר במהלך ההפגנות ההמוניות לאחר הבחירות בבלארוס בקיץ שעבר, והוא חי בגלות מאז 2019. "עונש מוות מחכה לי", אמר לנוסעים אחרים כשהמטוס, שיעדו וילנה, הופנה למינסק בירת בלארוס. חטיפת טיסתו הביתה לליטא הייתה פיראטיות ממשלתית באישורו של הדיקטטור אלכסנדר לוקשנקו, שלמעשה גנב את הבחירות לנשיאות.
זהו תקדים אפל: ממשלה המשתמשת בכוחה הצבאי כדי לחטוף טיסות מסחריות ולעצור נוסעים שהיא לא אוהבת. האירוע הוא מבחן לאיחוד האירופי, והוא מחייב את התגובה החריפה ביותר – עובדה שנראה שמנהיגי אירופה מבינים היטב.
מנהיגי האיחוד נפגשו ביום שני בבריסל לפסגה שנקבעה מראש, ודנו שם בתגובתם למשבר. אורסולה פון-דר-ליין, נשיאת הנציבות האירופית, כינתה את פעולות ממשל לוקשנקו "מקוממות ולא חוקיות" ואמרה ש"יהיו להן השלכות". המועצה החליטה על תגובה חמורה: היא תאסור על חברות תעופה של האיחוד האירופי לטוס במרחב האווירי בבלארוס, וכמו כן תאסור את כניסתם של מטוסים בלארוסיים למרחב האווירי של האיחוד האירופי ולנמלי התעופה בו. היא קראה לארגון התעופה האזרחית הבינלאומי לחקור את החטיפה, וכן להטלת עיצומים כלכליים ממוקדים נגד בלארוס. הממלכה המאוחדת, שכבר אינה חברה באיחוד האירופי, הלכה מיד בעקבותיו, ואסרה על טיסות במרחב האווירי של בלארוס ולהפך.
בידוד בלארוס מהמרחב האווירי האירופי הוא התחלה, וזו בוודאי תהיה מכה לדיקטטורה המזרח-אירופית. אבל אין בכך די. אחרי הכול, שום דבר בתגובה של אירופה עד כה לא מפתיע את לוקשנקו ובעלי בריתו, ולכן היא לא תרתיע אותם מהתקפתם על עיתונאי ועל כל מה שהוא מייצג.
ממשלת בלארוס פרסמה צילומים של פרוטסביץ' השבוע, מוסר הצהרה כפויה שלפיה הרשויות התייחסו אליו היטב ושהוא תכנן לעורר פרעות במינסק. אך אי אפשר לטעות בחבורות שעל פניו, ונראה שהוא הוכה, כמעט בוודאות. האיחוד האירופי צריך לפעול בלי רחמים לשחרורו. בסופו של דבר, ביום ראשון התחוללה מתקפה ישירה על האידיאל האירופי, הערכים ההופכים את האיחוד האירופי למפעל פוליטי ייחודי ולפעמים נועז.
הסיפור מדגיש את הלכידות הבינלאומית של חיי היומיום באירופה. המטוס שנחטף היה רשום בפולין, הופעל על ידי חברה אירית, וטס בין אתונה שביוון לווילנה שבליטא. חופש התנועה של אזרחי אירופה הוא ההבטחה הבסיסית והחיונית של אזור שנגן. מיום ראשון ההבטחה הזו כבר לא נראית בטוחה: אזרחי אירופה נלקחו כבני ערובה לצורך המטרות הפוליטיות של מדינה שאינה חברה באיחוד. אף שאופי האינטראקציה בין הטייסים לרשויות בלארוס נותר בלתי ידוע, נוכחותו של מטוס הקרב מיג-29 בעלילה מעידה שהיה שם איום ניכר.
ומלבד זאת ישנה גם שאלת עיתונאי האופוזיציה שנעצר רק בגלל דעותיו. פרוטסביץ' היה פליט פוליטי מבלארוס בחסות האיחוד האירופי. ליטא העניקה לו את המעמד לאחר הבחירות השנויות במחלוקת בחודש אוגוסט. אין ספק שחטיפתו היא פגיעה בחופש הביטוי שבאמנת חירויות היסוד של האיחוד, והיא מצדיקה תגובה קשה ומובהקת.
לוקשנקו ממתין לראות אם יכול לחמוק מההשלכות. אם לשפוט על פי ההתנקשויות בגיבוי רוסי בלונדון ובסליסברי וההתנקשויות שנקשרו לאיראן בהולנד, ייתכן מאוד שכך יהיה. אם התגובה לא תהיה מספקת – לא רק כלפי המעורבים בחטיפה אלא גם כלפי המשטר שהורה עליה – אירופה לא רק תהיה פחות בטוחה. היא גם תהיה פחות אירופית.