בחודש יוני ניטש ויכוח חריף בין מרכיבי הקואליציה אם להעביר תקציב דו־שנתי או חד־שנתי. בליכוד טענו שהעברת תקציב דו־שנתי בשנה שבה הכלכלה העולמית והארצית עברה טלטלה עצומה בקנה מידה היסטורי, מחייבת את הממשלה לעשות התאמות קצרות ולא ארוכות טווח. מנגד, בכחול־לבן טענו כי התקציב חייב להיות דו־שנתי.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– שלוש סירות הוצתו בנמל עכו בסוף השבוע: "זה ייגמר ברצח"
– דעה: כמה חבל שאי אפשר לעשות רמזור על אנשים
– חברות הסלולר הצטוו: פריסה מלאה גם ביו"ש
שני הצדדים נתמכו באנשי מקצוע ובפקידים שסברו כמותם. הוויכוח נמשך לתוך יולי והפך ממקצועי לפוליטי. כאשר נשאלתי בראיונות מה צריך לעשות, אמרתי שחשוב כרגע למדינת ישראל שיעבור תקציב ולא משנה איך הוא ייקרא. משרדי הממשלה היו משותקים, מיזמים לאומיים נעצרו, מנועי הצמיחה סורסו, ונוצר מצב שאי אפשר לעבוד ולסייע לאזרחי ישראל בשנה קשה, כשמגפה עולמית מאטה ומשתקת את המשק כולו.
נתניהו וגנץ בישיבת הממשלה השבועית. צילום: מארק ישראל סלםשרה שנועדה לייצב את המערכת הפוליטית, ראש הממשלה נתניהו ורה"מ החליפי ושר הביטחון גנץ הגיעו להבנות בדבר העברת תקציב המשכי לשנת 2020 עם תוספת תקציבית של 11 מיליארד שקלים, שנועדו להציל תוכניות לאומיות וחינוכיות רבות, ובהן קרן קר"ב, היל"ה ועוד השקעות בפריפריה.
העברת התקציב בשבוע שעבר בישיבת הממשלה הייתה חבל הצלה, בהחלטה מנהיגותית של כל חלקי הקואליציה. זו בשורה חשובה לאזרחי ישראל ובפרט לאוכלוסיות המוחלשות. הגדלנו את קצבאות הנכים בתקציב של כ־900 מיליון שקלים, הגדלנו פי שלושה את התמיכה בעמותות המחלקות סלי מזון לאורך השנה ובפרט לקראת ראש השנה, הענקנו מלגות לאלפי סטודנטים עולים בשנת הלימודים האקדמית הקרובה, העברנו מימון לפעילות חינוכית לילדים עולים בגילאי יסודי ועל־יסודי, לפעילות של גרעיני חיילים עולים בודדים, מענקים לעידוד השקעות בתעשייה ובעסקים קטנים ובינוניים, קידום הייצוא ופיתוח אזורי תעשייה.
מלבד מנועי הצמיחה והסיוע לגופים החברתיים הכלליים, כנציג הציונות הדתית בממשלה התעקשתי שיועבר תקציב למוסדות ולמפעלים של הציונות הדתית. נגיף הקורונה לא מבדיל בין אוכלוסיות, ומיזמים רבים של הציבור שלנו עמדו מול שוקת שבורה. החינוך הדתי התקשה לפתוח את השנה, ומפעלי תרבות יהודית וזהות יהודית נעצרו מחוסר תקציב.
בשיח משותף עם ראש הממשלה נתניהו ושר האוצר ישראל כ"ץ, הצלחנו לבנות מסגרת תקציבית לציונות הדתית, לממש את ההתחייבות מההסכם הקואליציוני בין הליכוד לבית היהודי, ולהוסיף תקציבים לתגבור מערכת החינוך הממלכתית דתית, לפיתוח כפרי הסטודנטים והגרעינים התורניים, ולישיבות ההסדר והישיבות הגבוהות.
נוסף לאלו, הכנסתי תקציב ייעודי לטיפול בשוד העתיקות ובאתרי מורשת ביהודה ושומרון. כבר שנים שיש ניסיונות של הרש״פ למחוק את ההיסטוריה שלנו באזורים האלו, ואנחנו לא מתכוונים לתת להשתוללות הזו להימשך. כמו כן הועבר תקציב למיפוי בנייה פלסטינית בלתי חוקית בשטחי C, לפיתוח ההתיישבות ביהודה ושומרון ולפיתוח החפירות הארכיאולוגיות בעיר דוד – נושאי מהות של הציבור שאני מייצג, שהיה חשוב שהממשלה לא תוותר עליהם.
אכן זו לא ממשלת הימין שפיללנו לה, אך הקורונה לימדה אותנו שרק בערבות הדדית, בסולידריות ובאחריות נוכל להתגבר על הקשיים. אני שמח שעל אף הקשיים והמחלוקות, הצלחנו להעביר תקציב חשוב מאין כמותו שיסייע לכלל אזרחי ישראל.
הרב רפי פרץ הוא השר לירושלים ומורשת ויו"ר הבית היהודי