מי שראו את פניו המכורכמות של ראש הממשלה נתניהו בישיבת סיעת הליכוד שהתקיימה השבוע יכולים היו לנחש בקלות שהוא רחוק מלהיות מרוצה. אלה לא היו הצרות של ממשלת האחדות שהובילו לישיבת הסיעה המתוחה או ההפגנות, אלא דווקא היריבות המתגברת בליכוד. זו הגיעה לשיאה דווקא לאחר ישיבת הסיעה, עם הניסיון הכושל להדיח את יו"ר הקואליציה מיקי זוהר. חילופי ההאשמות שקדמו לניסיון הזה היו רק עוד התפרצות געשית בשרשרת שהאותות לה ניתנו כבר בחודש מאי.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– צפו: הנשים מ"תפילת הנערות" נפגשות אחרי 15 שנה
– הקרב על הנראטיב: לכתומים כבר יש איפה להגיב
– מפקד בסיס חיל האוויר רמון מבקש שתפעילו את הדמיון
חוסר שביעות הרצון בליכוד הולך ומתגבר מאז הקמת הממשלה והוא שגורם לחיכוכים הפומביים בין חברי המפלגה. הליכוד, שהביאה ניצחון חסר תקדים עם 36 מנדטים, הרימה דגל לבן ונאלצה, כדי להקים ממשלה, למסור כמעט את הכול לשותפות הקטנות לצדה – המפלגות החרדיות שעשקו כל חלקה אפשרית וכחול לבן. הפשרות שקיבלו פומבי בחלוקת משרדי הממשלה, כיסו על תחושת התרעומת של חברי הכנסת שנדרשו גם כן להסתפק בפירורים כמו ועדת העלייה והקליטה וועדות משנה קטנות יותר. התסיסה שאנחנו רואים היום החלה כבר אז.

בחזרה לישיבת סיעת הליכוד השבוע. בעוד השר זאב אלקין מחה על כך ששרים מצביעים בניגוד לעמדת הקואליציה זה השבוע השני, נתניהו שחרר נזיפות נקודתיות לשר אמיר אוחנה שהצביע נגד עמדת הממשלה ובעד טיפולי ההמרה. כשהוא עובר לחברי הכנסת והשרים האחרים שכלל לא טרחו להגיע למליאה, עלה מופע צווחות מהחדר של חלק מנשות הליכוד: גילה גמליאל, מירי רגב, אוסנת מארק ועוד. מלחמת הכול בכל בניסיון להסביר למי היה קיזוז ומי סתם החליט שלא להגיע – כמו ראש הממשלה בעצמו. השר אופיר אקוניס הציע לנתניהו לעצור את הישיבה ואת מחול ההאשמות לאור האירועים הביטחוניים המתפתחים בהר דב. מצפון נפתחה הישועה.
נתניהו עזב את הכנסת אך הדרמה נמשכה. יועציו של נתניהו שנשארו באזור, טופז לוק ונאור יחיא, חטפו אש מחברי הכנסת הנענשים שזה עתה התבשרו כי לא יוכלו לקדם חוקים עד סוף המושב. חוק ההמרה שהוביל לקרע הפנימי בליכוד, ביטא השבוע שוב את המתח המובנה בתנועה בין הטיקט הליברלי לשותפות עם החרדים שגובה את מחיריה באופן עקבי.
הניסיון לייחס את היעלמות חברי הכנסת מהמליאה בזמן ההצבעה ללחץ שייצרו הליכודניקים החדשים, לא עוקב אחרי הידלדלות בכוחה של הקבוצה בליכוד וממילא גם בהשפעתה על חברי הכנסת. מדובר בתסכול של חברי הכנסת התואם את זה של נתניהו, שהבין ב-18 במאי שהוא כבר לא בעל הבית הבלעדי בממשלה. 11 שנים וקצת הוא שולט בממשלותיו ללא שותף אמיתי. לא אהוד ברק, ציפי לבני, נפתלי בנט או יאיר לפיד דרשו ממנו את השותפות המתבקשת בממשלת אחדות.

התוצאה היא שנתניהו משתעשע ברעיון של הקמת ממשלת 61 מאז בערך שעברו יומיים להקמת הממשלה. למרבה ההפתעה, התרחיש שעלה בשבועיים האחרונים כתרחיש סביר בהחלט לפני יציאה לבחירות בגלל מריבות התקציב, נבחן כבר חודשיים בין נתניהו לבין שריו וחברי הכנסת המקורבים אליו, ואילו כל חבר כנסת בתורו מתאר למי הוא מקורב בכחול לבן ומי יכול להיות האצבע הנוספת שיגייס. נתניהו מבחינתו לא מעוניין ב-61 ברוטו. נוכח מתנגדיו בליכוד, הוא ינסה לגייס לפחות עוד שני עריקים נוספים. השמות שנזרקו כבר לאוויר – עומר ינקלביץ' ופנינה תמנו שטה.
הקמת ממשלה חלופית לא תיתקל בבעיה מול חוק היסוד "ממשלת החליפים", אומרים בליכוד. בשלב הראשון כדי לעבור את המגבלה לפיה גנץ או נתניהו לא יוכלו לעמוד בראש ממשלה נוספת שתקום, כתוצאה מפירוק ממשלת האחדות, יעמוד בראשות הממשלה לפני נתניהו מי משריו המקורבים לתקופה קצרה בת שעות ספורות או ימים. עוד לפני שתגיע משאית ההובלות לבלפור, תגיע הצבעה נוספת במליאה ובסופה יחזור נתניהו לראשות הממשלה.
אם לא ממשלה צרה, בינתיים נראה שישראל מדרדרת בעקביות לפיזור הכנסת בסוף חודש אוגוסט. הלחץ שמפעיל שר האוצר ישראל כ"ץ בגיבוי נתניהו להעברת תקציב חד שנתי לא פורץ את חומותיו של יו"ר כחול לבן בני גנץ שממשיך להתעקש על תקציב דו שנתי. נתניהו מבחינתו צריך להגיע למשפט שלו בינואר 2021 אחרי מערכת בחירות ולא להיות לפני אחת כזו, כשהוא יפקוד את בית המשפט מספר פעמים בשבוע. גם באוקטובר צפויה לנתניהו מהמורה נוספת, עת ידון בג"ץ בעתירות נגד כהונתו כראש ממשלה הנאשם בפלילים.
כל הסימנים הפוליטיים מראים שבחירות באופק לבחירתו של נתניהו. לפי ההסכם שנחתם בין כחול לבן לליכוד אמור לעבור הסכם דו שנתי, אך הסכם כזה יסנדל את נתניהו לממשלת האחדות עד לזמן שבו גנץ אמור לשבת על כיסא ראש הממשלה. לכאורה, אם גנץ חפץ בהארכת ימיה של הממשלה עליו להסכים כעת לתקציב חד שנתי ולדחות את ההכרעה על פירוק הממשלה בחצי שנה לפחות.
המערכת הפוליטית עוד יכולה להפתיע אותו ולאפשר לו כניסה חלקה למשרד ראש הממשלה בעוד שנה. ובטח למנוע בחירות במרץ הבא סביב התקציב ל-2021 כשמצבו הציבורי של נתניהו צפוי להחמיר, נוכח המשפט שיתפוס תאוצה. אם גנץ יבחר להתעקש עכשיו, בעוד חודש הוא כבר באריזות בקריה חזרה לראש העין. נוכח פעמוני אזהרת הבחירות, ניסנקורן ואלקין, מנסחי תקנון הממשלה הפריטטית השהו את עבודתם. לליכוד אין שום סיבה לתת לכחול לבן תקנון עבודה נוח יותר כשעוד חודש הכול יכול להתפרק.