יום ראשון, אפריל 20, 2025 | כ״ב בניסן ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

יעקב ליבנה

ד"ר יעקב ליבנה הוא מנהל מחלקת אירו-אסיה במשרד החוץ

מיעטנו לדבר ולדעת על פרק משמעותי בהיסטוריה שלנו

נגד הנאצים נלחמו יהודים ששירתו בצבאות בעלות הברית, בכל החזיתות, אך העשורים הראשונים שלאחר המלחמה לא האירו פנים להנצחת גבורה זו

ב-9 במאי מלאו 75 שנה לניצחון על גרמניה הנאצית. סמלית מאוד היא סמיכותו של תאריך זה ליום העצמאות וליום השואה. הניצחון על הנאצים, השואה והקמתה של מדינת ישראל קשורים זה לזה בקשר בל יינתק.

יהודים לא היו רק הקורבנות במלחמת העולם השנייה. נגד הנאצים נלחם למעשה הצבא היהודי הגדול בתולדותינו: כמיליון וחצי חיילים יהודים שירתו בצבאות בעלות הברית, בכל החזיתות.

כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
יום הניצחון: "מקווה שבשנה הבאה וטרן ידליק משואה"
מוצאי יום השואה: ארבע הערות על זיכרון
דם השמש העולה: לחשוף את האכזריות היפנית במלחמת העולם השנייה

צילום: EPA
ציון יום השנה ה-73 לניצחון על הנאצים, רוסיה 2018. צילום ארכיון: EPA

בצבא האדום נלחמו כחצי מיליון יהודים. הנתונים על חיל עצום זה מדהימים. כ-170 אלף איש שירתו כקצינים, כולל בדרגות הבכירות ביותר. יותר מ-300 יהודים היו גנרלים ואדמירלים, תשעה מהם פיקדו על ארמיות וציים, 12 שימשו מפקדי גיס ו-64 פיקדו על אוגדות. 157 חיילים יהודים קיבלו את אות המלחמה הגבוה ביותר בצבא האדום, "גיבור ברית המועצות".

רובם המכריע של החיילים היהודים בצבא האדום חוו את אימת המלחמה על בשרם. מאתיים אלף נהרגו בקרבות, והם מהווים 80% מכלל החיילים היהודים שנפלו בצבאות בעלות הברית. מתוך ה-300 אלף שנותרו בחיים, נפצעו כ-180 אלף, מהם 70 אלף עם פציעות קשות. מספרים שקשה לתפוס.

העשורים הראשונים שלאחר המלחמה לא האירו פנים להנצחת גבורה זו. התעמולה הסובייטית מיהרה לדחוק כל אזכור לחלקם של היהודים בניצחון, ישראל הצעירה הייתה שקועה במאבק הישרדות מול מדינות ערב שהתחמשו בנשק סובייטי. רבים האמינו כי לא זו העת לספר על גבורה יהודית-סובייטית. בסופו של יום מיעטנו לדבר ולדעת על פרק משמעותי זה בהיסטוריה שלנו.

התפרקות ברית המועצות וגל העלייה הגדול הביאו לשינוי הדרגתי. הכנסת הכירה ב-9 במאי כיום זיכרון רשמי שמצוין כיום הן בתאריך הלועזי והן העברי, כ"ו באייר. צעדות הווטרנים נעשו כבר לחלק בלתי נפרד בהוויה הישראלית. בשנת 2012 נחנכה בנתניה האנדרטה לחיילי הצבא האדום בהשתתפות הנשיא פרס, ראש הממשלה נתניהו והנשיא פוטין. נתניהו גם השתתף לצדו של פוטין במצעד הניצחון בכיכר האדומה וזכה להערכה רבה. בינואר האחרון חנכו בירושלים נתניהו ופוטין בטקס מרגש אנדרטה לזכר קורבנות המצור על לנינגרד, ונשיא רוסיה השתתף בפורום השואה הבינלאומי ביד-ושם לציון 75 שנה לשחרור מחנה המוות אושוויץ. את שערי אושוויץ פתח אנטולי שפירו, רב-סרן יהודי בצבא האדום.

אירועי הנצחה אלה משמעותיים מאוד גם במישור הדיפלומטי. משרד החוץ הישראלי הוא שותף מוביל בפרויקטים רבים לשימור זיכרון השואה והנצחת פועלם של החיילים היהודים במלחמת העולם השנייה. הדיפלומטים הישראלים ברחבי העולם ממשיכים לעמוד מדי יום בזירה הבינלאומית אל מול אלה שמנסים להכחיש את השואה או להשכיח את גבורת החיילים היהודים. הנה פן נוסף באנטישמיות החדשה-ישנה שמרימה ראש.

שמחת הניצחון על המפלצת הנאצית תהיה מהולה לעד באסון הנורא של שואה והשמדה שהעם היהודי טרם התאושש ממנה. נזכור ונזכיר את הקורבנות ואת הגיבורים שבזכותם אנחנו כאן.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.