פגישת נתניהו עם יו"ר מועצת הריבונות של סודן, עבד אלפתח אלברהאן, מהווה התקדמות נוספת ביחסיה של ישראל עם מדינות ערב. הפגישה היא רק קצה הקרחון למה שמתרחש מתחת לפני השטח בשנים האחרונות.
סודן מצטרפת לרשימה הולכת ומתארכת של מדינות ערביות שמנהלות קשרים עם ישראל. מרבית המדינות הללו מנהלות קשרים בהיחבא, אך יש מדינות כמו סולטנות עומאן, דובאי, בחריין וכעת סודאן שנתנו פומבי ליחסים. גורמים ישראליים מדברים על מגמה כללית של מדינות מוסלמיות, ערביות ואפריקאיות שמעוניינות להתקרב לישראל. בירושלים שמו למטרה לחדש קשרים עם מספר מדינות אפריקאיות מוסלמיות כמו סודאן, מאלי וניז'ר. מעמדה היציב של ישראל בתוספת הקשר החזק בין הממשל בירושלים לוושינגטון, מחזק את הקשרים והנורמליזציה של ישראל עם מדינות ערב שמתנהלים במעגלים הולכים ומתרחבים.

גורם צבאי בכיר בסודן, חשף כי השושבינה שעומדת מאחורי מאחורי הפגישה הפתאומית שהתרחשה בין ראש הממשלה נתניהו למנהיג הסודני באוגנדה, היא איחוד האמירויות. בשיחה עם סוכנות הידיעות AP אמר הגורם כי איחוד האמירויות מנסה לסייע לנשיא המועצה הריבונית של סודאן עבד אל פתאח בורחאן, להוציא את סודאן מרשימת מדינות הטרור האמריקאית ולקדם סיוע למדינה.
העובדה שאיחוד האמירויות עומדת מאחורי הפגישה, מלמדת לא רק על שינוי המדיניות שעברו מדינות המפרץ שמודאגות מהאיום האיראני, אלא גם על השפעתן על מדינות נוספות שזקוקות לקשר עם ישראל ויותר מכך לקשר עם ארה"ב.
סודאן עושה סיבוב פרסה. אותה מדינה נתנה בעבר מקלט לשייח' אחמד יאסין ולמנהיג אל קעידה אוסמה בן לאדן. היא אפשרה לאיראן לבנות מפעלי ייצור נשק שהגיע לארגוני הטרור חמאס והג'יהאד האסלאמי בעזה ולשלוחת דאעש בסיני. המגעים עם ישראל הם חלק מהשינוי שעובר על המדינה. עומאר אל בשיר, הרודן ששלט עשרות שנים במדינה, נכנס לכלא, סודאן מנסה להציג משטר חדש שיציל אולי את אזרחי המדינה מאבטלה גואה, רעב וחולי. הדרך לשיפור מצבם עוברת גם דרך ישראל וארה"ב.
אם יש צורך בהוכחה נוספת לפן החיובי שבהתקרבותה של סודאן לישראל, אפשר לראות את תגובתן השלילית של מדינות כמו איראן וטורקיה להתקרבות הזו. גם ברמאללה ממש לא היו מרוצים לשמוע על הפשרת היחסים עם ישראל. בעוד אבו מאזן מנסה לקושש תמיכה ערבית נגד 'עסקת המאה' ומקבל בסוף השבוע הצהרות חיוביות מהליגה הערבית, הוא חוטף מכה רצינית של מפגש בין מדינה משמעותית שנפגשת עם ישראל בתיווך של איחוד האמירויות. בערבית מכנים את ההבטחות וההצהרות של מנהיגי ערב על חשיבות הסוגיה הפלסטינית "כלאם פאדי", כלומר מילים ריקות מתוכן שאין להן משמעות אמיתית. בשבוע האחרון אבו מאזן קיבל אישור נוסף לכך.