יהודה יפרח

יהודה יפרח, ראש הדסק המשפטי של מקור ראשון ועיתונאי תחקירים. מרצה כפרשן משפטי, בוגר מכון 'משפטי ארץ' להכשרת דיינים ואוני' בר אילן, דוקטור לפילוסופיה יהודית

התביעה של יקב פסגות הפכה לחרב פיפיות נגד ההתיישבות

שרת המשפטים לשעבר, המשנה ליועמ"ש, משרד החוץ והמשרד לעניינים אסטרטגיים הפצירו בהם שלא להגיש את העתירה. כעת, סימון מוצרי התנחלויות הפך להחלטת בית הדין של האיחוד האירופי

בית הדין הגבוה ל"צדק" של האיחוד האירופי קיבל ביום שלישי החלטה אנטישמית, ולפיה על המדינות החברות בארגון לסמן באופן בולט מוצרים שיוצרו בהתנחלויות. כל מוצר שיצא ממפעל הממוקם ביהודה ושומרון, רמת הגולן או מזרח ירושלים צריך מכאן ואילך לשאת על גביו אות קין כמו על חפיסת סיגריות.

השופטים הנכבדים קבעו כי "לצרכנים אין דרך לדעת, בהיעדר מידע שיציין זאת, כי המוצרים הגיעו מאזור ההתנחלויות שהוקמו בשטחים שבהם הופר המשפט הבינלאומי. המידע שמסופק לצרכנים חייב לאפשר להם לקבל החלטות, באופן שמיידע אותם לא רק על ענייני בריאות וכלכלה, אלא גם על שיקולים אתיים שנוגעים לחוק הבינלאומי".

חביות יישון ביקב פסגות. צילום: דודי ועקנין

ההחלטה מסתמכת על קביעה שקרית ונבזית שלפיה "ההתנחלויות שהוקמו בכמה מהשטחים שנכבשו על ידי מדינת ישראל מתאפיינים בכך שהם נותנים ביטוי מוחשי למדיניות של העברת אוכלוסייה שבוצעה על ידי המדינה מחוץ לשטחה, תוך הפרת החוק ההומניטרי הבינלאומי".

מאירופה אין לנו ציפיות. עם ישראל סבל לאורך הרבה דורות מהיסודות האנטישמיים העמוקים שלה: ממסעי הצלב, דרך פרעות ת"ח ות"ט ועד לשואת אירופה במלחמת העולם השנייה. אבל במקרה הזה יש עוד גורם שצריך לדבר עליו: יקב פסגות שהגיש את העתירה.

שרת המשפטים לשעבר איילת שקד והמשנה ליועמ"ש (בינלאומי) רועי שיינדרוף הפצירו באנשי יקב פסגות שלא להגיש את העתירה. כך גם משרד החוץ והמשרד לעניינים אסטרטגיים. אמנם הנחיית סימון המוצרים איננה חדשה, אולם עד כה היא לא נאכפה. מדינות שרצו בקרבתה של ישראל, או סתם בחרו בעמדה קצת יותר הגונה ופחות חד־צדדית, נמנעו מליישם אותה. ההחלטה הופכת את הטלאי הצהוב המכוער לחוק שמדינות אירופה המתונות יתקשו להתעלם ממנו.

צילום: EPA
מטה האיחוד האירופי בבריסל. צילום: EPA

אנשי יקב פסגות מבינים ביין, אבל מבינים הרבה פחות במשפט בינלאומי ובדיפלומטיה. נראה שמישהו שם שתה קצת יותר מדי מהתוצרת המשובחת והאדים עלו לו לראש. אם בעלי היקב היו מאמצים טיפת צניעות וענווה ומקשיבים לחכמים מהם, ייתכן שהקטסטרופה הזו הייתה נמנעת מאיתנו.

מנכ"ל יקב פסגות, יעקב ברג אמר השבוע למקור ראשון כי כי בזכות העתירה נדחה הסימון במשך ארבע שנים וחצי, ותנועות החרם היו עותרות נגד מקרים של חוסר אכיפה גם לולא היה פותח בהליך משפטי. "זה קרה בקנדה לפני שלושה חודשים, כשתומך BDS פנה לבית המשפט וטען שצריך לסמן. בית הדין אישר כי אף אחד לא היה בצד שלנו", אומר ברג. "הטענה שאם לא היינו עושים כלום הכול היה מסתדר מופרכת. כיהודי וישראלי גאה אני חושב שכשעושים לך עוול, לא צריך לשבת בשקט ולומר שזה יעבור. אותי חינכו אחרת. זה מטורף להאשים אותנו. האירופים קבעו חוק – ויקב פסגות אשם כי הוא ניסה לבטל אותו?"

 

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.