צילום: מעוז ויסטוך

נעם בנעט

מרצה וחוקר עצמאי בתחום המזרח התיכון והעולם הערבי, הכותב טור שבועי בנושאים אקטואליים נבחרים ובליווי קריקטורות עדכניות מהעולם הערבי תחת הכותרת "חלון למזרח התיכון המתחדש"

קריק-טור: כולם רבים – הסולטאן ארדואן זוכה

הכורדים ראו את עצמאותם ממש מעבר לפינה, אך נראה שהם ייאלצו לחכות עד למלחמה הגדולה הבאה לאחר שהאמריקנים נטשו אותם כדי להימנע מעימות עם טורקיה

הקריקטוריסט הברזילאי קרלוס לטוף, המופיע מפעם לפעם בטורים אלה, ידוע ביחסו השלילי למדינת ישראל. לטוף מנצל את המצב כדי לנגח אויב אחר שלו – הנשיא ארדואן. בקריקרטורה אפשר להבחין שלטוף משווה בין מנהיגי טורקיה וישראל, ארדואן ונתניהו.

שניהם, על פי לטוף, מתרצים את הפעולות שלהם בכך שהם מנקים את החצר האחורית שלהם מהטרוריסטים. הקריקטוריסט הברזילאי מזכיר כי ארדואן ביקר את פעילות צה"ל ברצועת עזה ולא קיבל את טענת ישראל כי מדובר בטרוריסטים, אך הוא עצמו משתמש באותה אמתלה כשהוא מפציץ את הכורדים בעפרין.

שניים רבים והשלישי זוכה – זהו פתגם שמתאים למצב כרגע בסוריה. בשנתיים האחרונות דיברו רבות על כוחות אסד, דאע"ש, ארצות הברית, רוסיה ואפילו הכורדים, אבל מי שחיכה בסבלנות ומתחיל לקצור את הפירות הוא נשיא טורקיה רֵגֵ'פּ טָאִיפּ אֶרְדוֹאָן (Recep Tayyip Erdoğan), המוכר בכינויו – הסולטאן.

בסוף השבוע שעבר, פתח חיל האוויר הטורקי בשיתוף פעולה עם צבא סוריה החופשי (FSA) את המבצע העונה לשם האירוני "מבצע ענף זית". המתקפה הצבאית פועלת נגד יחידות ההגנה של הכורדים (YPG) במחוז עפרין (Afrin) בסוריה, שעבר לשליטת הכורדים בשנת 2012.

הכורדים הם ברובם מוסלמים-סונים, החיים על רכס ההרים הקרוי כורדיסטן הכולל את טורקיה, סוריה, איראן ועיראק. רוב הכורדים חיים בטורקיה, שמסרבת להכיר בהם כמיעוט, היא אף ניסתה לכפות עליהם תהליך של הפיכתם לטורקים ודיכאה את רצונם לעצמאות. לאור מלחמת האזרחים בסוריה, טורקיה חוששת מרצף טריטוריאלי עצמאי לכורדים.

טלטלות מדיניות כמו "האביב הערבי" בימינו או מלחמת העולם הראשונה לפני מאה שנה, הן קרקע מצוינת לצמיחת מדינות עצמאיות חדשות. הכורדים הם הכוח העיקרי שנלחם עם "מגפיים בקרקע" (פעולה צבאית קרקעית) נגד ארגון "המדינה האסלאמית". מאבק זה קירב אל הכורדים את מעצמות העל, רוסיה וארצות הברית, וגם העלה את הציפיות של הכורדים לקבלת העצמאות לה הם מחכים מעל מאה שנים.

לפני המבצע ממשל טראמפ הודיע כי הוא תומך בהקמת כוח של כ-30,000 חיילים, במטרה לשמור על הגבול הסורי עם עיראק וטורקיה ולהגן על האזור בצפון סוריה שנמצא בשליטה כורדית. ארדואן בדומה לכל ממשלות טורקיה מתנגד למהלכים, ואמר שיעשה הכל כדי למנוע זאת.

טורקיה רואה במיליציות הכורדיות בסוריה וכן ב-HDP, המפלגה הכורדית בטורקיה, כזרוע של המחתרת הכורדית בטורקיה, ה-PKK. חשוב לזכור כי ה-PKK, או בשמה המלא "מפלגת הפועלים של כורדיסטן" פעלה שנים רבות נגד טורקיה ונחשבת לארגון טרור, גם בארצות הברית. העבר הטרוריסטי-כורדי עומד מאוד בעוכריו, משום שזהו התירוץ המושלם לממשל באנקרה לפעול נגד כורדים – המלחמה בטרור.

ארדואן, הרוצה להראות את עצמו כמנהיג אזורי, אמר כי המקור העיקרי לטרור בטורקיה הוא סוריה וכי הוא פועל על מנת לסייע לעם הסורי. הסולטאן, שמשתדל לשמור על יחסים טובים עם המעצמות, אף העביר ביקורת מרומזת על האמריקניים כשציין כי חלק מבעלות בריתה של טורקיה העבירו אמצעי לחימה ללוחמים הכורדים. עם זאת, נראה כרגע שבארצות הברית לא מעוניינים להתעמת עם טורקיה, ובעצם שוב מאכזבים את הכורדים.

פעילות צבאית טורקיה בסוריה אינה חדשה. עוד באוגוסט 2016 החליטו אנקרה לפתוח ב"מבצע מגן הפרת" בטענה כי ברצונם לתקוף את ארגון "המדינה האסלאמית" בעיירה ג'ראבלס, אך מטרתם האמיתית היתה לשבור את הרצף הטריטוריאלי הכורדי.

על הכורדים לחשוב על התגובה שלהם, משום שהתנגדות כורדית תיתן לטורקיה תירוץ לתקוף ולפלוש לשטחים כורדים נוספים, ואולי זו בעצם התוכנית של ארדואן. השאלה הגדולה היא הסולטאן הטורקי יעצור בעפרין, או שיקיים את איומו ביום שישי האחרון להמשיך למנביג' "ולנקות אותה מהטרוריסטים". בנאומו הוא השווה את הפעולה שלו למלחמה האמריקנית בעיראק ואפגניסטן נגד ארגון אלקאעדה. מנביג', הרחוקה כ-100 ק"מ מזרחית לעפרין, פרוסים כוחות צבאיים אמריקניים. פעילות טורקית במנביג' עלולה להביא ללחימה בין שתי חברות בנאט"ו – ארצות הברית וטורקיה.

גם מחוץ לסוריה וטורקיה ישנם כורדים הדורשים התערבות חיצונית. הכורדים בלבנון קיימו בשבוע שחלף הפגנות מול השגרירות הרוסית וגינו את הפלישה הצבאית הטורקית באזור עפרין. הדרישה מרוסיה היא כי יפעלו לטובתם ברגע שהמצב בצפון סוריה יידון במועצת הביטחון של האו"ם.

למי ששכח, רוסיה היתה ועודנה מכונת ההנשמה של אסד, סייעה לו לחזור ולהשתלט על חלק ניכר מארצו. רוסיה נראית נחושה בדעתה להדגיש את כוחה והשפעתה במזרח התיכון והפעם דרך כיסא המתווך. ואולי הסולטאן לומד מהצאר פוטין שפעל צבאית בחצי האי קרים ובמקומות נוספים.

 

ארדואן, שמאז ניסיון ההפיכה הכושל ביולי 2016 עוצר מתנגדים בפועל ובפוטנציאל בלי להניד עפעף. הוא מנצל את המבצע בעפרין כדי לבצע עוד סדרת מעצרים. פעילות המשטרתית העיקרית היתה במחוז איזמיר, שם נעצרו עשרות אנשים. הסיבות למעצר היו הפצת תעמולה טרוריסטית או פעילות ברשתות החברתיות.

חשבון הטוויטר "Afrin Now" הכורדי פנה ביום חמישי האחרון לאנשי עפרין בטורקיה, והזהיר אותם כי הממשל הטורקי עוקב אחרי המכשירים הסלולאריים שלהם וכי עליהם להיזהר.

 

לאור המצב בעפרין, החליטה גרמניה להקפיא את המשך שיתוף הפעולה בין המדינות בעניין שדרוג חיל השריון הטורקי, ואף דרשה לקבוע פגישה של חברות נאט"ו בנושא המצב בעפרין. בדבלין, בירת אירלנד, מתקיימות הפגנות מול השגרירות הטורקית נגד הפעילות.

 

באופן לא מפתיע, קטאר, הקרובה לטורקיה מבחינה אידיאולוגית, וגם נתמכת על ידה מבחינה צבאית בשל חרם המדינות השכנות עליה, מחזירה טובה ותומכת במהלך הטורקי. לעומת זאת, שר החוץ של איחוד האמירויות הביע דאגה למצב בעפרין וציין כי זה מדגיש את הצורך לבנות מחדש את תפיסת הביטחון הלאומי הערבי.

טורקיה, שסובלת רבות מפיגועי טרור, תצפה לתגובה גם בשטחה כתגמול על "מבצע ענף זית" ולהפגנת תמיכה בכורדים בסוריה.

הכורדים, שהובטחה להם מדינה עוד במלחמת העולם הראשונה, ראו את עצמאותם ממש מעבר לפינה. אך בקיץ האחרון עם משאל העם לעצמאות של אחיהם בעיראק והכישלון של רצון זה. בימים אלה אנו רואים את האוטונומיה של רוז'אבה, כורדיסטן הסורית מצטמצמת.

כרגע נראה שהכורדים יאלצו לחכות עד המלחמה הגדולה הבאה. הנטישה האמריקנית את הכורדים מאפשרת לטורקיה להרוויח ברינה את מה שהכורדים קצרו בדמעה.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.