המטבח

לא אוהבים כוסברה? 3 מתכונים שישנו את דעתכם

יש מי שאוהב, יש מי ששונא, אבל אף אחד לא נותר אדיש אליה. קווים ירקרקים לדמותה של הכוסברה - ושלושה מתכונים מעולים

מקור ראשון
אפרת ליכטנשטט | 24/3/2017 9:05
תגיות: המטבח של אפרת, ניוקי, כוסברה, עלים
יש לי וידוי: עד לפני שנה לא אהבתי כוסברה. והנה עוד אחד: עכשיו אני דווקא ממש אוהבת אותה. לא לגמרי ברור איך זה קרה; אולי שנים של שטיפת מוח על ידי אסף, מעריץ מושבע של כוסברה, סוף־סוף עשו את עבודתן. ואולי פשוט התרגלתי והתבגרתי. כך או כך, עם עובדות אי אפשר להתווכח - אני מנשנשת כוסברה בכל הזדמנות.
 
אפרת ליכטנשטט
טעים ומופלא. ניוקי ירוק ברוטב ירוק אפרת ליכטנשטט

לא אחזור על דיונים מעמיקים על כת אוהבי הכוסברה ומפלגת מתנגדיה, אבל דבר אחד ברור: מדובר בירק שמעורר רגשות עזים אצל כולם. אגב, מחקר שפורסם ב־2012 בכתב העת המדעי Nature הוכיח כי האהבה או הסלידה מכוסברה היא בכלל גנטית, ונעוצה בגן המייצר קולטני ריח שגורמים לאנשים מסוימים לסלידה קשה. להם נציע להמיר את הכוסברה שבמתכונים לפטרוזיליה.

אז אם אתם עדיין כאן, הרשו לי להציע לכם שני טוויסטים למאכלים מוכרים ואהובים, שהופכים בעזרת ידידתנו הירוקה לכאלה שפשוט אי אפשר לעמוד בפניהם, ועוד קלאסיקה מודרנית שאפשר למצוא היום בכל מסעדה שמכבדת את עצמה. שיהיה סופשבוע בריא וירוק!
ניוקי ירוק ברוטב ירוק

ניוקי טוב הוא למעשה פירה תפוחי אדמה שהוסיפו לו מעט קמח. יש מתכונים עם ביצים או חלמונים, אבל הבסיס תמיד תלוי באיכות תפוחי האדמה. אם נשמע לכם קצת מפחיד להכין ניוקי בבית, אתם חייבים לנסות את המתכון הפשוט הזה. לניוקי הקבוע שלי (אני משתמשת במתכון הקלאסי של שרון גור) הוספתי כוסברה קצוצה והכנתי רוטב ירוק ומפתיע. התוצאה היא מנה טעימה ומופלאה שתגרום לכם להרגיש כמו שפים במסעדת גורמה.
 

אפרת ליכטנשטט
לא צריך לפחד. ניוקי ירוק ברוטב ירוק אפרת ליכטנשטט

מרכיבים (ל-4 מנות):
לניוקי:
עלים מצרור כוסברה, קצוצים דק־דק (כ־60 גרם)
¼ כוס מים
½ קילו תפוחי אדמה אדומים
140 גרם (1 כוס) קמח (ועוד קצת לפי הצורך)

לרוטב:
3 כפות שמן זית
2 שיני שום פרוסות
½ כפית מלח
מעט פלפל גרוס
½ כוס מי בישול ירוקים (הנוזל אחרי טחינת הכוסברה)
½ כוס אגוזי פקאן קצוצים גס
½ כוס צימוקים שחורים קטנים
להגשה: רצועות גילופי פרמזן (לא חובה)

אופן ההכנה:
1. שמים במעבד מזון עלים מצרור כוסברה ורבע כוס מים וטוחנים לממרח אחיד.
2. מניחים את הכוסברה הטחונה על מסננת ומועכים היטב. שומרים את הנוזלים להמשך להכנת הרוטב.
3. מבשלים את תפוחי האדמה בקליפתם כחצי שעה או עד שהם רכים מאוד.
4. מסננים את תפוחי האדמה מהמים.
5. מחזירים לסיר ומבשלים בלי מים עוד דקה לייבוש מוחלט.
6. מצננים את תפוחי האדמה מעט ומקלפים אותם.
7. שמים את תפוחי האדמה בקערה גדולה ומועכים לפירה (אם יש ברשותכם מועך תפוחי אדמה מיוחד לניוקי - מה טוב).
8. מוסיפים את הכוסברה הקצוצה והמסוננת מנוזלים ומערבבים.
9. מוסיפים את הקמח בהדרגה (ייתכן שלא תצטרכו להשתמש בכולו) ומערבבים היטב. המרקם שמתקבל צריך להיות מעט ״בצקי״, כך שאפשר ליצור ממנו כדור.
10. מחלקים את הבצק לארבעה כדורים ועל משטח מקומח מגלגלים לנחשים ארוכים בקוטר של כ־2 ס״מ. חותכים את הנחשים לחתיכות קטנות, להלן: ניוקי.
11. מכינים את הרוטב: מחממים במחבת גדולה שמן זית ומטגנים קלות את פרוסות השום.
12. מוסיפים מלח, פלפל ואת מי הבישול הירוקים, מביאים לרתיחה ומנמיכים את הלהבה.
13. חוזרים לבישול הניוקי: מרתיחים בסיר גדול מים עם כפית מלח, ומכניסים את הניוקי בקבוצות קטנות כדי שלא ידבקו.
14. מבשלים שתי דקות או עד שהם צפים.
15. מוציאים בעזרת כף מחוררת ישר לתוך המחבת עם הרוטב וחוזרים על הפעולה עם כל הניוקי.
16. מוסיפים למחבת אגוזים וצימוקים ומטגנים כשלוש דקות נוספות.
17. מגישים מיד עם גילופי פרמזן לקישוט.

טיפ: אפשר להחליף את התות בכל פרי שאוהבים, ואפשר להוסיף ירקות כיד הדמיון: מלפפון, בצל סגול, פלפל אדום ועוד. מותר גם לוותר על הכוסברה, רק אל תגלו לאף אחד.

חלת כוסברה

חובבי חלות וכוסברה, אני רוצה להציע לכם חתיכה מגן עדן, בצירוף אזהרה: אי אפשר להפסיק לאכול מהחלה הזאת. הרחיקו את החמאה!
 

אפרת ליכטנשטט
הרחיקו את החמאה. חלת כוסברה אפרת ליכטנשטט

מרכיבים:
לשמן כוסברה:
צרור כוסברה גדול מאוד, עם עלים וענפים דקים
(120 גרם נטו)
½ כוס שמן זית
1 שן שום גדולה

לחלה:
500 גרם קמח רגיל
½1 כפיות שמרים יבשים
¼ כוס סוכר
1 כף זרעי פשתן (לא חובה)
5 כפות שמן כוסברה
1 כוס מים + עוד כמה כפות, לפי הצורך
חופן כוסברה קצוצה גס
1 כפית מלח
1 ביצה טרופה להברשה
1 כפית שומשום
1 כפית זרעי פשתן

אופן ההכנה:
1. מכינים שמן כוסברה: שמים את כל החומרים במעבד מזון ומעבדים לממרח אחיד, בדומה לפסטו.
2. מכינים את החלה: מערבבים בקערת המיקסר קמח, שמרים וסוכר.
3. מוסיפים 5 כפות מהשמן ואת המים, ומתחילים לערבל עם וו לישה. אם הבצק נראה יבש אחרי חצי דקת לישה, מוסיפים עוד כמה כפות מים בהדרגה.
4. אחרי כדקה מוסיפים את הכוסברה הקצוצה ואת המלח ולשים 9 דקות על מהירות נמוכה.
5. מעבירים את הבצק למשטח מקומח ולשים אותו לצורת כדור.
6. מניחים את הכדור בקערה מקומחת, מכסים בניילון ומתפיחים במקום חמים כשעה או עד שהבצק מכפיל את נפחו. אפשר גם להתפיח את הבצק לילה במקרר.
7. מעבירים את הבצק למשטח מקומח ולשים מעט.
8. מחלקים לשלושה חלקים שווים ויוצרים רצועות לקליעת הצמה.
9. קולעים צמה, מעבירים אותה לנייר אפייה, מכסים במגבת ומתפיחים עוד חצי שעה במקום חמים.
10. מחממים תנור ל־180 מעלות טורבו, מברישים את החלה בביצה ומפזרים שומשום וזרעי פשתן.
11. אופים את החלה כ־30 דקות עד שהיא שחומה וריחנית.

טיפ: משמן הכוסברה שנשאר אפשר להכין פסטו–כוסברה: מוסיפים חופן של צנוברים או קשיו, וחופן גבינת פרמזן מגוררת וטוחנים למרקם אחיד. הוא טעים גם ללא התוספות.

סביצ׳ה

מנת מסעדות קלאסית שאנחנו לא מכינים מספיק בבית וחבל שכך, כי היא קלה להכנה אך חגיגית להפליא. לא הצלחתם לתאם עם הבייביסיטר? קְנו דג טרי, הזמינו חברים, פתחו בקבוק יין לבן והישארו לאכול בבית. שימו לב שחשוב לאכול את הסביצ'ה תוך עשר דקות לכל היותר מרגע הערבוב עם הלימון, כי אם הדג שוהה זמן רב בתוך הרוטב הוא מאבד מטעמיו הרעננים.
 

אפרת ליכטנשטט
חשוב לאכול תוך 10 דקות מגע הערבוב עם הלימון. סביצ'ה אפרת ליכטנשטט

מרכיבים (לשתי מנות, הכפילו כמויות לפי הצורך):
150 גרם דג לבן טרי (מוסר, דניס, לברק ועוד) נקי מהעור
3 תותים חתוכים לקוביות
1 חופן כוסברה, קצוצה גס
1 כף שמן זית
1 כפית שמן שומשום
קמצוץ מלח
קמצוץ פלפל שחור
2 כפות מיץ לימון סחוט טרי - מוסיפים לקערה כשהכול כבר חתוך ומעורבב

אופן ההכנה:
1. חותכים את הדג לקוביות קטנות.
2. מערבבים את כל המרכיבים.
3. מוסיפים את הלימון ואוכלים מיד.
***
אפרת ליכטנשטט היא בעלת הבלוג "אז מה את עושה כל היום"

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים

פייסבוק