
וניל נותן טעם ולא רק לגלידה: שלושה מתכונים
אל תתנו לשם הזהה להטעות אתכם: הקשר בין תמצית הווניל התעשייתית לבין הווניל הטבעי מקרי בהחלט, וממש לא כדאי לוותר על סגולותיו המופלאות של התבלין המקורי
על מה אתם חושבים כשאתם חושבים על וניל? גלידה? אתם לא לבד. אמריקני ממוצע אוכל בשנה כ-16 ליטר של גלידת וניל (ועוד עשרה ליטרים בטעמים אחרים). אבל אנחנו לא מדברים על גלידה, אלא על וניל - שהוא הטעם הפופולרי והאהוב ביותר בעולם, ולא פחות חשוב מכך, הוא הטעם האהוב על פיצי. אחת מצרכניות הווניל הגדולות בעולם היא לא אחרת מאשר חברת קוקה קולה, המשתמשת בתבלין במשקאות שלה.
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

וניל הוא מהתבלינים היקרים והמיוחדים בעולם. ההשקעה בגידולו זהה לזו שנדרשת מהקפה והקקאו, וכמוהם הוא עובר תהליך ארוך עד שהוא מגיע אל המדפים. רוב הווניל (בעברית - שֶנֶף) בעולם מגיע ממדגסקר ומאינדונזיה. פרח הווניל הלבן-צהוב נפתח רק פעם בשנה לכמה שעות, ובזמן הקצר הזה עומלים המגדלים להאביקו כדי שייווצר תרמיל. את התרמילים הירוקים קוטפים בעודם בוסר באופן ידני, כיוון שחשוב לקטוף אותם כשהם מגיעים לגוון ירוק מסוים מאד.
כעת מתחיל מסע ארוך: בשלב הראשון, מחממים את התרמילים לדקות ספורות כדי לעצור את תהליך הגדילה. בשלב הבא הם מאוחסנים בקופסאות עץ מצופות בד, כדי שיבשילו ויקבלו את הטעם והמתיקות האופייניים להם. בשעות היום מייבשים את התרמילים בשמש (או בתנורים), ובלילה הם חוזרים להזיע בקופסאות. בשלב האחרון, התרמילים נשלחים לאחסון של כשישה חודשים שבסופם הם יגיעו לצורה המוכרת לנו. התרמילים ממוינים לפי גודלם ואיכותם, ומהתרמילים הקטנים והשבורים מייצרים את תמציות הווניל.
מה ההבדל בין תמצית וניל איכותית לתמצית זולה ופשוטה?
התמציות הזולות, המשווקות בדרך כלל בבקבוקוני פלסטיק קטנים, עשויות מוונילין סינתטי המיוצר בצורה כימית, על בסיס הווניל הטבעי אך בתוספת חומרים רבים. הוא בשימוש נרחב בתעשיית המזון המוכן בגלל מחירו הנמוך. תמציות הווניל האיכותיות יקרות בהרבה, והן משווקות בבקבוקי זכוכית בעיקר בחנויות המתמחות באפייה ובמעדניות, אך גם במרכולים איכותיים. למרות המחיר – לא כדאי להתפשר על האיכות.
בקונדיטוריות האיכותיות משתמשים בתרמילי הווניל עצמם: את התרמיל חורצים בעדינות לאורכו, ועם גב הסכין או עם כפית מוציאים את גרגרי הווניל ואת כל החומר השומני הנמצא בתרמיל. כמות הווניל שנמצאת בתרמיל אחד שווה לשתי כפיות של תמצית איכותית.
המרכיבים אולי נשמעים לכם מיוחדים - ולכן אני חייבת לספר לכם שהעוף הזה גרף תשואות מכל בני הבית, והוא התחסל מהר מהרגיל. ובכלל, מי שלא ראה את פיצי צועק "עוד עוף, עוד עוף!", לא ראה גאוות אם מימיו.

חומרים:
1 חבילת כרעים (כ-1 קילו)
¼כוס סוכר חום כהה
¼ כוס מיץ תפוזים
גרידה מתפוז שלם
1 כפית תמצית וניל
⅓ כוס חומץ בלסמי
1 כפית מלח
1 כפית אבקת מרק עוף
½ כוס מים רותחים
1 בצל סגול קטן קצוץ
7-8 שיני שום חצויות
אפשר גם: 3 גזרים מקולפים חתוכים גס, תפוחי אדמה וכל ירק אחר שאתם אוהבים.
הכנה:
1. מחממים תנור ל-190 מעלות טורבו.
2. מערבבים היטב את חומרי המרינדה ומניחים את העוף והירקות בתבנית.
3. שופכים את המרינדה בתבנית, ומכסים בנייר כסף.
4. אופים מכוסה שעה וחצי, ועוד 20 דקות ללא כיסוי כדי שהעוף ישחים ויתקרמל.
(תבנית קוגלהוף בקוטר 24 ס"מ)
עוגה מושלמת לצד כוס תה או קפה, ואם יורד גשם בחוץ - מה טוב. זו עוגה קלה מאד להכנה, כזו שמכינים כשאורחים מודיעים שהם בדרך או כשרוצים להתפנק בסופשבוע. לתוספת רושם אפשר לאפות אותה בתבנית קוגלהוף עם דוגמא ולצפות בזיגוג, אך היא מצוינת גם ללא דוגמאות וקישוטים.

חומרים:
4 ביצים L/5 M
1 כוס סוכר
¼ כפית מלח
½ כוס שמן
¾ כוס חלב/חלב שקדים
2 כפיות תמצית וניל
¼ כפית תמצית שקדים איכותית (לא חובה)
2 כוסות קמח
2כפיות אבקת אפייה
תוספות לגיוון (לא חובה):
½ כוס צימוקים
½ כוס שוקולד צ'יפס
½ כוס פירות יבשים קצוצים לקוביות קטנטנות
זיגוג וניל:
100גרם אבקת סוכר
3-4כפות חלב
1כפית תמצית וניל
הכנה:
1. מחממים תנור ל-180 מעלות
2. משמנים היטב את התבנית, ולאחר מכן מקמחים אותה היטב.
3. מקציפים את הביצים, המלח והסוכר במיקסר עם וו הקצפה - עד שמתקבלת בלילה תפוחה מעט ואוורירית.
4. ממשיכים להקציף במהירות נמוכה, ומוסיפים שמן, חלב, וניל, תמצית, ולבסוף את הקמח ואבקת האפייה.
5. מערבבים רק עד שהתערובת אחידה.
6. מעבירים את הבלילה לתבנית ואופים 25-30 דקות, עד שקיסם יוצא כמעט יבש עם מעט פירורים לחים. שימו לב לא לאפות את העוגה יותר מידי, כדי שלא תתייבש. מקררים את העוגה לחלוטין לפני הזיגוג.
הכנת הזיגוג:
1. מניחים בקערה קטנה את אבקת הסוכר והווניל.
2. מוסיפים את החלב, כף אחרי כף, ומערבבים היטב בעזרת מטרפה או מזלג. אל תוסיפו את כל החלב בבת אחת!
3. בודקים אם הזיגוג הגיע לסמיכות הרצויה (נוזלית, אבל לא יותר מידי), ורק אז מוסיפים חלב לפי הצורך.
4. שופכים את הזיגוג על העוגה. הוא מתקשה כעבור כמה רגעים.
(כ-40 עוגיות קטנות)
עוגיות מושלמות לבילוי יצירתי של אחר צהריים חורפי. זו ההזדמנות להוציא מהקופסאות את כל הקורצנים המיוחדים שאספתם וקיבלתם כל השנים, ואפשר כמובן גם להכין עוגיות עגולות ויפות בעזרת כוס קטנה. הבצק קל מאוד להכנה ולא דורש מיקסר, וטעם הווניל העדין אהוב על ילדים ומבוגרים כאחד.

חומרים:
75 גרם חמאה
¼ כוס סוכר
¼ כוס מייפל
1 כוס קמח
1 כפית סודה לשתייה
½ כפית קינמון
1 כפית תמצית וניל
הכנה:
1. מחממים תנור ל-180 מעלות ומרפדים 2 תבניות תנור שטוחות בניירות אפייה.
2. מערבבים את כל החומרים בקערה גדולה, בתחילה בעזרת כף עץ ולבסוף בעזרת הידיים, עד שנוצר בצק רך ואחיד.
3. מחלקים את הבצק לשני חלקים, ויוצרים דיסקיות שטוחות. עוטפים כל דיסקית בניילון ומקררים חצי שעה במקרר.
4. מעבירים את הבצק למשטח מקומח מאוד, ומרדדים לעובי של 3-4 מ"מ.
5. קורצים צורות ומעבירים לתבנית. אפשר להיעזר בסכין פלטה, או בסכין רגילה.
6. אופים 11-14 דקות, עד שהעוגיות משחימות מעט בקצוות. הזהרו מאפיית יתר.
7. מקררים לטמפרטורת החדר ומאחסנים בכלי אטום.
***
אפרת ליכטנשטט היא בעלת הבלוג "אז מה את עושה כל היום".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg