מדריך הזכויות המלא לילד עם הפרעת קשב

חוסר ריכוז, היפראקטיביות ושכחנות - אלו רק חלק מהמאפיינים של אחד מתוך עשרה ילדים שסובל מהפרעת קשב וריכוז. אלא שלעתים קרובות הלקות אינה מאובחנת כראוי או זוכה לטיפול הנכון.רגע לפני פתיחת שנת הלימודים, ריכזנו עבורכם את כל זכויות התלמיד: מטיפול רגשי ועד הקלות במבחן הבגרות

רעות וילף | 14/8/2013 10:58 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
שנת הלימודים החדשה תיפתח בעוד כשבועיים, וההכנות נמצאות בעיצומן: הילדים נרגשים, וההורים משלימים את הקניות האחרונות של ילקוט בית הספר, כלי הכתיבה והספרים. אולם אחת ההיערכויות החשובות לקראת חזרתם של הילדים קשורה דווקא בטיפול בהפרעות קשב וריכוז, שהופכות שכיחות יותר במערכת החינוך משנה לשנה ועשויות לקבוע כיצד תיראה השנה הקרובה עבור הילד. מודעות לקושי, אבחון נכון שלו ומענה מקצועי הם רק חלק מהדרכים להתמודדות נכונה.

עוד על הפרעת קשב וריכוז:
כך תאבחנו הפרעת קשב בגיל הרך
התזונה שמפחיתה את התסמינים של ADHD?

 
כיתה א' חוזרים ללימודים תלמיד
כיתה א' חוזרים ללימודים תלמיד שאטרסטוק

הפרעת קשב וריכוז (ADHD) מוגדרת כשילוב של קשיים משמעותיים בשמירה על ריכוז, התמקדות בגירויים הרלוונטיים ותשומת לב לפרטים, ומנגד, נטייה גבוהה להסחת דעת, קושי בארגון, שכחנות ואיבוד חפצים. חלק מהילדים הלוקים בהפרעה זו מראים בנוסף אפיונים של אימפולסיביות והיפראקטיביות כגון חוסר מנוחה, צורך להתנועע, קושי לחכות בתור ודיבורים ללא מחשבה.

על פי נתוני משרד הבריאות, הפרעת קשב קיימת בכ-10-5 אחוז מכלל ילדי בית הספר בגילאי 12 שנה, ושכיחותה גבוהה פי שלושה בקרב בנים בגיל זה מאשר בבנות. לעומת זאת, בגילאים מבוגרים יותר הפרעת הקשב מופיעה במידה שווה בין המינים. באגודת ניצן, המטפלת בילדים ובבוגרים עם ליקויי למידה והפרעות קשב, סבורים כי אחד מכל עשרה ילדים בישראל סובל מבעיה של לקות למידה והפרעת קשב.

"בשונה מהמענה הרחב שמעניקה מערכת החינוך לילדים עם לקויות למידה, בתחום הפרעות הקשב מערכת החינוך עדיין לא יודעת לתת את המענה המספק, והמורים לא מקבלים הכשרה נאותה לצורך התמודדות עם הנושא", אומרת ד"ר נעמי וורמברנד, מנהלת מרכז "דרך מהות" (לאבחון וטיפול בנוער ובמבוגרים עם לקויות למידה והפרעות קשב) במכללת סמינר הקיבוצים. "לעתים ילד כזה, שיושב בכיתה ולא מקבל את היחס שמותאם לו, יכול ממש להרוס שיעור שלם".

ד"ר וורמברנד מציינת כי יש כיום בלבול גדול בין הפרעות קשב להפרעות ריכוז. "ראשית, חשוב שההורים יידעו שלא כל הפרעת ריכוז מצביעה על הפרעת קשב. ההבדל בין השתיים נעוץ בסיבה להפרעה. הפרעת ריכוז נובעת מסיבות משתנות כגון מצב בריאותי או משפחתי, ולכן עם שינוי הנסיבות ההפרעה יכולה לחלוף. לעומת זאת, הפרעת קשב היא הפרעה כרונית שנובעת מסיבות נוירולוגיות, ולכן אופן הטיפול בה שונה".

ד "ר וורמברנד סבורה כי דווקא הזכות הבסיסית של ההורים להבין מהי ההגדרה המדויקת של ההפרעה נשללת מהם. "ההורים לא מצליחים להתמצא בשלל המידע שבחלקו אינו נכון, ולכן גם לא תמיד יודעים כיצד לטפל בבעיה". לטענתה, "כיום יש הרבה יותר ילדים שמאובחנים כסובלים מהפרעות קשב וריכוז מאשר בעבר".

את הסיבות לעלייה המשמעותית בכמות המאובחנים היא זוקפת לעלייה במודעות ההורים. יחד עם זאת, היא סבורה כי "המודעות הגוברת היא אמנם מבורכת וחשובה, אך יחד עם זאת, יש המון מקרים של הכרזה מהירה על מצב של הפרעת קשב וריכוז. כתוצאה מכך, במקרים רבים ילדים מקבלים טיפולים ונוטלים תרופות בלי שהם באמת זקוקים לכך".
הארכת זמן וזיכוי במס

נוכח המספר הגדל של תלמידים המאובחנים כסובלים מהפרעות קשב וריכוז, ועל מנת לעשות סדר במידע הרב שקיים על ההפרעה, "המגזין" וארגון "כל זכות" ריכזו עבורכם את מגוון הזכויות העומדות לילדים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז:

אבחון

השלב הראשון בטיפול בבעיה הוא אבחון. אבחון מוקדם יכול לסייע להתמודדות טובה יותר עם ההפרעה ולמנוע תסכולים של הילד שעלול לחוות כישלונות לימודיים וחברתיים, תוך קושי להצביע על הגורם. חוק בריאות ממלכתי מזכה את הילד עד גיל 18 שנה באבחון מלא של הפרעת קשב וריכוז לפי הקריטריונים שנקבעו על ידי משרד הבריאות.

אם מתעורר אצל ההורים חשד כי ילדם סובל מהפרעת קשב, עליהם לפנות לרופא הילדים, אשר יפנה אותם לאבחון אצל רופא עם ניסיון בתחום הפרעות קשב: נוירולוג ילדים, רופא ילדים עם ניסיון בהתפתחות הילד או פסיכיאטר ילדים. מומלץ להביא עמכם לאבחון מסמכים הנוגעים למצבו של הילד: חוות דעת רפואיות, מרשמים לתרופות ומכתבים מהמסגרת החינוכית שבה הילד לומד.

טיפול

על פי חוזר מנכ"ל משרד החינוך, חל איסור על עובדי הוראה להורות על שימוש בתרופות. במקרים שבהם עולה צורך בטיפול תרופתי, לאחר התייעצות עם גורם מוסמך, מחויבות קופות החולים על פי חוק הבריאות הממלכתי לספק ריטלין לילדים שאובחנו כסובלים מליקויי קשב וריכוז. לצד מימון הטיפול התרופתי, זכאים ילדים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז למימון של טיפולים פרא-רפואיים על ידי קופות החולים עד גיל שש. הטיפולים מתבצעים לרוב על ידי צוות רב-מקצועי במכונים להתפתחות הילד וכוללים: ריפוי בעיסוק, ריפוי בדיבור וטיפולים רגשיים ופסיכולוגיים באמצעות אמנות, בעלי חיים, מוזיקה ותנועה.

בנוסף לכך, הילדים זכאים להסתייע בטיפולים הניתנים על ידי מערכת החינוך כגון טיפול התנהגותי, פסיכולוגי או חינוכי לילד ולהוריו.

התאמות בבחינות

להפרעות הקשב והריכוז נלוות לעתים קרובות לקויות למידה נוספות שמקנות לתלמידים זכות להיבחן בתנאים מותאמים בבחינות הבגרות ובבחינה הפסיכומטרית. בין ההקלות שניתנות לתלמידים בבחינות הבגרות: הארכת זמן, הקראת שאלות, התעלמות משגיאות כתיב, היבחנות בעלפה וצמצום היקף חומר הבחינה. בין ההקלות שניתנות בבחינה הפסיכומטרית: הפסקות בין פרקי הבחינה, שימוש במחשבון לארבע פעולות החשבון והשמעת פרקי הבחינה באנגלית.

זיכוי ממס

על פי סעיף 45 לפקודת מס הכנסה, הורה אשר ילדו) או ילד של בן זוגו מנישואים (מוגדר כ"נטול יכולת" זכאי לקבל שתי נקודות זיכוי שנתיות ממס הכנסה). ברשימת הקריטריונים המאפשרים להגדיר ילד כ"נטול יכולת" נמצאים, ביו היתר, ילדים מתחת לגיל 18 שהופנו על ידי ועדת השמה לאחת מהמסגרות הבאות בחינוך המיוחד: גן לחינוך מיוחד, בית ספר לחינוך מיוחד, כיתת חינוך מיוחד בבית ספר לחינוך רגיל (לא כיתה משלבת או מקדמת (או "מסלול 07") תגבור בלימודים (בתיכון, כיתות ט'-י"ב).

מתוקף כך, ילדים בעלי הפרעות קשב וריכוז שלומדים במסגרות החינוך המיוחד עונים להגדרה "נטול יכולת" ומזכים את הוריהם, כאמור, בשתי נקודות זכות ששוויין 5,232 שקל בשנה ו-436 שקל בחודש.

בשלושת הימים הראשונים ללימודים תפעיל אגודת "ניצן" מוקד טלפוני שייתן מענה להורים בנושאי לקויות למידה והפרעות קשב וריכוז בטלפון: 03-5372266.

"כל-זכות" הוא מיזם ללא כוונת רווח המרכז לאתר אחד את כל הזכויות של התושבים בישראל.
לזכויות נוספות המגיעות לכם כנסו לאתר http://www.kolzchut.org.il

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק