כשהערביקה פגשה את הרובוסטה: ראיון עם אילן שנהב
תרבות מכונות הקפה הביתיות פורחת, אבל לא כולנו בריסטות. אילן שנהב, גורו קפה ידוע, מחזיר אתכם למגרש הביתי, נותן כמה טיפים להכנת משקה איכותי וממליץ לא לוותר על הקפה השחור

אילן שנהב. יחצ
"אחת מכוסות מהקפה הטובות ביותר ששתיתי בחיי הייתה בחברת אחד ממנהלי סטארבקס", אומר שנהב. "שתינו במשרד שלו קפה קלוי מאתיופיה בפלאנג'ר שהוכן לפי טיימר, והקפה היה פשוט מדהים.
הטענה שלסטארבקס אין קפה טוב היא מגוחכת בעיני. מדובר בחברה שיכולה להשיג פולי קפה נפלאים. כשסטארבקס הגיעו לארץ, קבוצת הניהול עשתה הרבה טעויות שיווקיות. הם באו ואמרו 'אנחנו נלמד את הישראלים מה זה קפה טוב' ולהגיד לעם ישראל במוספים של יום שישי שאנחנו לא יודעים לשתות קפה זו שטות גמורה שהוציאה את הרוח מהמפרשים של סטארבקס – בסופו של דבר מדובר בכישלון ניהולי ולא בכישלון הקפה".
ומה באמת אוהבים הישראלים לשתות?
"יש בארץ שתי תרבויות קפה - האחת של בתי הקפה והשנייה של שתיית קפה ביתי. בדרך כלל כשישראלי יושב בבית הקפה הפרטי שלו, הוא יבקש הפוך או אספרסו, כאשר לאחרונה יותר ויותר אנשים בארץ שותים אמריקנו בגלל שהם מעוניינים לשתות פחות חלב. הישיבה בבתי הקפה הפכה להיות מאוד נפוצה ואיכותית בשנים האחרונות והיא באה על חשבון השוק הביתי כשהיא משתפרת ומשתבחת בעוד הבית נשאר מאחור".
אז נשארנו בבית עם הנס והבוץ?
"לאו דווקא. בבית, לאחרונה, החלו חובבי קפה למיניהם לקנות הרבה מכונות אספרסו. נדמה שאנשים נותנים את דעתם יותר ויותר על קפה איכותי בבית אבל בעיני, המכונות רק מסבכות את כולם מבחינת בחירת הטעמים והמגוון המצומצם לעיתים של חלק מהחברות, ורובנו, הרי, רחוקים מלהיות בריסטה".
אז על מה אתה ממליץ?
"אחד מהמכשירים האהובים עליי להכנת קפה, שנדמה ששכחו ממנו בארץ, הוא הפלאנג'ר. בעזרת המכשיר שדוחס את גרגרי הקפה כלפי מטה, אפשר להכין בקלות קפה טוב בבית עם הרבה פחות מאמץ ובעשירית המחיר של מכונות האספרסו. הפלאנג'ר, הפרנץ' פרס, או הפרקולטור, לכל אלו שמכירים את המכשיר באחד מן השמות האלו, מתאים לאנשים ששותים קפה שחור בבית. ובמילים אחרות, לאלו שמעריכים טעם של קפה. לקפה השחור הפשוט ביותר יש טעם הרבה יותר טוב ועשיר מקפה נמס ואת הקפה שמכינים בפלאנג'ר ניתן להשוות לקפה שחור טוב שמסונן מהפירורים".

קפה קר. לא רק בבית קפה.
צילום: SXC
ומה דעתך על טרנד המקינטה?
"המקינטה הוא בהחלט מכשיר טוב להכנת קפה בבית אבל טעמו שונה ותהליך הכנת הקפה הוא מורכב
יותר. בדרך כלל כאשר מכינים קפה במקינטה הטעם יהיה הרבה יותר מריר למרות שגוף הקפה יהיה הרבה יותר עמוק. בנוסף, במקינטות רבות המים שורפים את הקפה וצריך לרכוש מקינטה ממש טובה ולדאוג שלא תשרוף את הקפה".

פלאנג'ר. מגוון אפשרויות גדול יותר. יחצ
ערביקה, רובוסטה, אתיופי, תערובות קפה שונות – תוכל לעשות לרגע סדר בפולים?
"נתחיל מהתערובות; כאשר מכינים קפה במקינטה או במכונת אספרסו, לוקחים בדרך כלל תערובות קפה שמכילות ערביקה ורובוסטה. הערביקה נחשבת ליותר איכותית וארומטית, בעוד הרובוסטה יותר פשוטה ויש בה כמות קפאין כפולה, כמות פולי קפה גדולה יותר והיא זולה יותר. לרוב מכניסים את הרובוסטה לתערובות קפה המיועדות למכונות אספרסו.
גם כדי להוזיל את המחיר וגם בגלל שהיא עושה יותר הקרמה.
כאשר מכינים קפה בפלאנג'ר, מגוון האפשרויות גדול יותר ולא חייבים תערובת. כך אפשר לנסות את הקפה מפפואה גיניאה החדשה, שטעמו נחשב לשוקולדי, או את הקפה מאתיופיה שהוא ייני. במדינות דרום אמריקה כמו ניקרגואה או פרו יהיה אפשר למצוא קפה שטעמו פירותי".
ומה עם קפה קר לקיץ?
"הכי פשוט והכי טעים זה להכין קפה חם, למזוג אותו על קרח או להניח אותו במקרר ללילה וזה הדבר הכי אמיתי שיש – קפה קר וטעים. למי שאוהב את הקפה המתוק והקר אפשר להוסיף את הסוכר מראש כך שיוצא אחלה קפה. עוד אופציה שעושים בהרבה בתי קפה, היא לשים קוביות קרח בבלנדר ולמזוג עליהן את הקפה כשהוא קר וגם כשהוא חם".
אז לכל מי שרוצה ליהנות מקפה טוב גם בבית, רשת The Cook Store יוצאת בשיתוף פעולה עם "חותם הקפה" לחודש שכולו קפה טוב. במסגרת המבצע תוכלו ליהנות מהנחות על מגוון מכשירי קפה, המשקאות והפולים עצמם. וגם אם לא תצליחו להיות בריסטה אמיתית, לפחות תצליחו להתעורר כמו שצריך.