האדמה פצתה את פיה: מה פרויד היה אומר על זה?

אירועי הימים האחרונים מוכיחים עד כמה גם במדינה היפר-טכנולוגית, מאופקת ומרוסנת כמצוות הסופר-אגו, קשה מאד למשטר אנרגיה פראית והרסנית לצרכי שלום. רחל שבי מותחת קו בין רעידת האדמה ביפן, פרויד והומיאופתיה

רחל שבי | 16/3/2011 10:23 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
צילום: רויטרס
יפן הפכה למעין וילה שבמרתפה נבקע הביוב והוא מאיים להציף את השכונה כולה צילום: רויטרס

סוף שבוע קשה עבר על כוחותינו בכדור הארץ. כאן בישראל, כולנו מרותקים למסך שמפוצל בין איתמר המבכה את מתיה ועולליה, ליפן, שממדי האסון האנושי והאקולוגי בה רק הולכים וגדלים בחלוף השעות והימים.

יפן, למודת אסונות הגרעין, היא ארץ יפה לאין-קץ, שעידון ואיפוק מכסים בה על בעבוע תת-קרקעי ומסורות דתיות מחמירות. כשאני חושבת על יפן, אני חושבת על המיפוי שערך פרויד לרבדי הנפש האנושית. האם אפשר לנתח אומות או תהליכים כפי שמפענחים את הנפש האנושית? ועד כמה אפשר לעשות זאת מבלי לחטוא לאמת – ולאומה - השלמה?

כך או כך, מעניין

להשוות. כזכור, פרויד מבחין בין שלושה מישורים: האיד (או הסתמי), מעין מרתף אליו נדחקים הדחפים הפרימיטיביים, הלא-מובחנים והפראיים של הנפש. ולעומתו הסלון, אם תרצו: הסופר-אגו, או האני העליון, המתווה את צו המצפון חמור-הסבר וה"קורא לסדר" את הדחפים ומשתיק אותם. וביניהם עומד האגו, עקרון המציאות המפשר והמאפשר.

יפן היא המדינה היחידה שנפגעה מפצצות האטום, ודווקא היא בחרה לרתום את האנרגיה האטומית לצורכי שלום. ביפן נערכו היטב לרעידות האדמה התכופות שמתרחשות בה. אבל אַ מענטש טראַכט און גאָט לאַכט (ביידיש: "האדם מתכנן ואלוהים צוחק")  ואסונות גרעין שבו לפקוד אותה.

הקרינה הרדיואקטיבית כמוה כרובד האיד באישיות: אירועי הימים האחרונים מוכיחים עד כמה גם במדינה היפר-טכנולוגית, מאופקת ומרוסנת כמצוות הסופר-אגו, קשה מאד למשטר את האנרגיה הפראית, ההרסנית הזו לצרכי שלום. יפן, שבדימויה השגור היא על פי רוב מתורבתת, מעודנת וטקסית, הפכה בסוף השבוע האחרון למעין וילה שבמרתפה נבקע הביוב והוא מאיים להציף את השכונה כולה.

האפרסמון כסמל

עידו הרטוגזון סיפר בהרצאה משועשעת, שבדומה ליוונים שפנו לדלפי לשם ייעוץ נבואי, הוא לעתים "נועץ" בגוגל: מקיש מילות מפתח של שאלה שמעסיקה אותו ומחפש כיווני מחשבה. כך גם אני בהומיאופתיה, מחפשת כיוונים מעניינים למחשבה מזווית הומיאופתית על תהליכים ואירועים.

אני צוללת לגוגל ההומיאופתי, מאגר מידע ממוחשב, אינסופי כמעט. הניסיון של הומיאופתיה עם ניזוקי קרינה הוא צנוע, מטבע הדברים. אך יש מידע לא מבוטל בכל הקשור לקרינות מייננות יזומות, רפואיות, כלומר הקרנות של חולי סרטן. במצבים כאלה נצבר ניסיון משמעותי, העושה שימוש במינונים הומיאופתיים של מלחי קדמיום, של זרחן ואיך לומר זאת, גם מינון הומיאופתי של הפלואור שבמי השתייה.

אני ממשיכה, מקלידה ומחפשת בהקשר אחר, סמלי יותר: איזה תרופות הומיאופתיות יכולות להתייחס הן לאסון הצונאמי והן לרעידת אדמה? כמשתמע, ספורות ביותר. ועם חלוף הימים והתבררות ממדי הנזק הגרעיני, מסתבר שרק אחת מבניהן מכילה התייחסות גם להיבט הרדיואקטיבי, זוהי התרופה ההומאופתית המופקת מעץ האפרסמון.

שמו של העץ בלטינית הוא Diospyros Kaki, ובתרגום מילולי לעברית מתפענחת משמעות לירית שגורמת לי לדמוע: "פרי האל, נשמת האדמה". העץ הזה מיוחד מאד, מסיבות שתיכף נרחיב עליהן. האפרסמון שזור בטקסי מעגל החיים ביפן, ובפרט בסיומו: כך, מנחות לנשמות המתים מוגשות על גבי עלי האפרסמון, והעץ עצמו משמש לבעירה בטקסי שריפת הגופות.

בעולם קיימים כחמש מאות סוגים של עצי אפרסמון, השכיח מבניהם הוא אכן זה היפני. אין לבלבל את השם העברי שניתן לפרי עם האפרסמון מתקופת התלמוד, שהתייחס לצמח מסביבת יהודה, אשר שימש להפקת בושם מיוחד ונדיר לקטורת ורפואה: השם העברי כיום הוא למעשה עברות של הכינויים הלועזיים, שבעיקרם קרויים "פרסימון".

התרופה ההומאופתית הופקה מעץ ששרד באופן פלאי ממש, סמוך לנפילת הפצצה האטומית על העיר נגסאקי, בשלהי מלחמת העולם השנייה. מעניין שמהעץ הזה השתרש פרויקט נוסף, של אמן יפני בשם טאצואו מיאג'ימה, Tatsuo Miyajim: הוא יזם פרויקט  בו נטע ייחורים של העץ הזה במקומות שונים בעולם.

המחקר ההומאופתי בוצע בשנת 2000. אין ספק שיש לבצע מחקרים נוספים בכיוון, ובכלל זה מאפרסמון שמיקום צמיחתו פחות סימבולי וטעון. אביא כאן כיוונים ראשוניים, וכפי שתראו, הם פלסטיים למדי, אך גם עוצמתיים וסמליים מאד.

על חלומות וקוסמים

כידוע, בהומאופתיה מתבצע המחקר על איכויות החומר בכל הרבדים שהנבדקים חווים - פיזיים, רגשיים ומנטליים. הנבדקים אינם מודעים לחומר שנלקח, והמטרה היא לכנס את המידע שעולה אצלם ולאתר את "חוט השני". כלומר, את הרעיון העמוק המסביר את מגוון התחושות והסימפטומים. המידע הזה מלמד אותנו איזה תופעות ואילו תחושות יכול החומר הזה לרפא כאשר הוא ניתן במינון המזערי המקובל בהומיאופתיה.

לתרופה ההומיאופתית המופקת מהאפרסמון ישנם נושאים חזקים ודרמטיים, בייחוד במישור המנטלי. הנבדקים במחקר חוו תחושות פרימיטיביות של מלחמות ומאבקים, "באגרופים ובאבנים". כלומר, לא מלחמה מתוחכמת, קרה ו"נקייה" כמו טילים ממוקדים הנורים מבסיסים מרוחקים.

החלום הזה מזעזע במיוחד אם חושבים על תחזיתו הקודרת של אלברט איינשטיין בדבר עתידו הגרעיני של העולם - איינשטיין אמר שאינו יודע באיזה כלי נשק ישתמשו במלחמת העולם השלישית, אך די ברור שבמלחמת העולם הרביעית ישתמשו במקלות ואבנים.

מזעזע בסמליותו הוא גם חלום על מאבק בין אישה לרובוט, שבמהלכו - וסלחו לי על המפורשות - האישה עושה את צרכיה, ובכך מביאה את הקץ על הסכסוך. הרובוט (וחישבו אללי, איזו מדינה מתקשרת אצלנו עם רובוטיות) מובס. הנמשל, כפי שאני מבינה זאת, הוא שבמאבק בין כוחות הטבע לבין היי-טק, גאיה בהחלט מצפצפת עלינו ויוצאת כשידה על העליונה.

שאר חלומות הזוועה במהלך המחקר היו קשים וכללו תמות מלחמתיות של רצח, אונס ושאר הפרות של צווים מוסריים בסיסיים. לא נפקד מקומם של שריפות, סערות, פצצות, בתים הנקרעים לגזרים והתקפות מצד חיות פרא. עלו גם דימויים של יצורים מוזרים, סוריאליסטיים למראה, אולי כסמל למוטציות הגנטיות שקרינה רדיואקטיבית מחוללת.

גם המים, כאמור, הופיעו באופנים שונים: הם עלו הן כתמה במובן חיובי (השקייה, שחייה נעימה) והן במובן עודף, הרסני, כולל גלי צונאמי. סמלי מאד היה חלום על ניסיון לבנות גשר בעיצומו של שיטפון. לא ברור מה היה גורלו של ניסיון תיקון הנזקים הזה.

חלום סימבולי נוסף, אגב גאיה, היה על אישה שהיא בעלת חווה, ושמסתבר שהיא חולה מאד. ובכלל, חלומות על מחלות שונות רווחו מאד בתקופת המחקר, בפרט על חוקרים הלוקים בעיוורון.
ז'אנר נוסף של מחלות סמליות התבטא בסוגים שונים של אובדן שיווי משקל ושל שליטה, ושהתבטא גם בבעיות קואורדינציה שחוו הנסיינים ביומיום. אגב כך, מדכדך לקרוא על אדם שחלם שהוא נשען על מקל חלול.

נחמה מסוימת עלתה בדמות חוויות של היטהרות ורגשות דתיים עמוקים (שאינם מזוהים עם דת ספציפית אחת אלא פונים לנצרות, יהדות ושינטו). היה גם חלום חומל של הענקת מחסה למבקשי מקלט שפשוט מתאספים בביתו של הנבדק, שהוא אולי רלוונטי מבחינה מסוימת לישראל של מרץ 2011.

אני רוצה לסיים בלקח אפשרי מתוך העיבוד הקולנועי המוכר והמרהיב ליצירתו של גתה, "שוליית הקוסם", שהופיע ב"פנטזיה" מבית היוצר של וולט דיסני: קוסם זקן מותיר את השוליה שלו לבדו בסדנא. השוליה מחליט להתחכם ולקצר תהליכים באמצעות כישורי הקוסמות שלו, שמסתבר שהם חלקיים ביותר.

המטאטאים שכישף השוליה מבצעים תחילה את משימתו של השוליה, ונושאים במקומו את דליי המים מן הבאר אל טירת הקוסם. עד מהרה פעילותם יוצאת משליטה, והמים מציפים את הסדנא, עד שהקוסם שב ומחזיר את העניינים לשליטה. שוליות קוסם שכמונו, מי יתננו קוסם עכשיו. 

לאתר של רחל שבי

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

רחל שבי

צילום:

מטפלת בהומיאופתיה קלאסית, חונכת ומרצה. פעילה בוועד האגודה הישראלית להומיאופתיה קלאסית ואחראית על הוראת התחום בארץ

לכל הטורים של רחל שבי

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_leisure/new_age/ordering_new_4/ -->