הוט ווטר סמול גלאס
עופר גבירצמן נסע עד לאוס כדי להבין שאין קפה כמו זה שבבית. כדי למצוא נחמה הוא נכנס לאחד מסניפי רשת בתי הקפה "ג'ומה בייקרי" ושתה את קפה הפילטר הטוב ביותר בעולם
כך היה לפני היציאה ללאוס. התקשרתי מבנגקוק לחבר שתכנן להצטרף אלי ואמרתי לו חד משמעית "דיר בלאק אל תגיע בלי קפה, שלא ניתקע שם".

הקולוניאליסטים הצרפתים הביאו איתם ללאוס, אי אז בשנת 1915, את הרגלי שתיית הקפה שלהם והחלו בנסיונות לגדל את הפרי, נסיונות שכשלו שוב ושוב, עד שצלחו בשנות ה-30. תרבות צריכת הקפה נעלמה יחד עם הצרפתים, אך שיחי הקפה המשיכו לפרוח ולהצמיח זן ערביקה איכותי.
קפה ערביקה, יחד עם היותו איכותי וטעים לשתייה, הוא גם זן קפה רגיש ועדין וב-1949, כשהכתה במדינה קרה חזקה, הושמד רוב היבול ומטעי הקפה הוסבו לגידול רובוסטה, שידוע כזן עמיד יותר.
הקפה בלאוס מגודל ברובו ברמת בולאוון (Bolaven), איזור שבתקופת מלחמת וויטנאם היה בעל
ממש כמו המקומיים, שלמרות כל תלאות המלחמה, ממשיכים עדיין לשדר אופטימיות, גם תעשיית הקפה של לאוס פורחת היום, תרתי משמע, ומפיקה כ-25,000 טון קפה בשנה, כרבע מתוכם ערביקה.
ההקדמה הארוכה הזאת נועדה להסביר דבר אחד בלבד: במדינה שמגדלת ומייצאת קפה, אין סיכוי לקבל כוס קפה איכותית. ככה זה עם ייצוא חקלאי, סחורה איכותית תמיד מיועדת לייצוא. תשוו פעם תפוז ישראלי שמיוצא לאירופה עם מה שאתם קונים בסופר המקומי ותבינו.

את הטעות שלנו הבנו בשעה הראשונה בוויאנטיין, הבירה. סיבוב קצר בעיר גילה לנו מצבור בתי קפה מאובזרים כולם במכונת אספרסו וויטרינה עמוסה מאפים מתוקים. התרשמנו מכך שכל בתי הקפה, ללא יוצא מן הכלל, הגישו קפה שגודל במדינה (מיתרונות הקומוניזם) אבל למרות הכל, התאכזבנו.
אספרסו דלוח רדף אספרסו שרוף וכך קרה שיצאנו לטייל בלאוס עם קילו קפה שחור של נח'לה בתרמיל ותקווה שלפחות בהרתחת המים לא יפשלו. עד שהגענו ל"לואנג פראבנג", אחת מהערים הגדולות בלאוס, ושם גילינו את "ג'ומה בייקרי".

לא כך בג'ומה. בעלי הרשת הצליחו ליצור סוג של חיבור למקום שאינו מובן מאליו. משהו באוירה ממשיך להזכיר לאורח שהוא בדרום מזרח אסיה. אולי זה הרוגע של העובדים שלא קיים ברשתות גדולות אחרות, אולי אלו הסבתות ששוטפות כלים בחצר או יצירות האומנות המקומית על הקירות או שילוב של הכל ביחד. בכל מקרה, זה עובד.
הפעם הראשונה שטעמתי קפה שיוצר בלאוס היתה בתערוכת קפה ב-1997. התאמצתי לא לירוק את הקפה הדוחה מול נציג המטעים, שמאד התאמץ להרשים. 13 שנה אחר כך, שוב שתיתי את הקפה הזה ולהגיד שהופתעתי, יהיה אנדרסטייטמנט.
אני מכור לקפה פילטר, כזה שבא בתוך כד הזכוכית שרגילים לראות בדיינרים בארה"ב. בג'ומה שתיתי קפה פילטר מהטעימים ביותר שאי פעם טעמתי. האספרסו מצויין ומוכן במיומנות מפתיעה, והקצפת החלב היא ברמה של אליפות הבאריסטה העולמית.
בג'ומה מקפידים להשתמש רק בקפה שגדל בלאוס, כמקור לגאווה לאומית והמחוייבות הקהילתית שלהם, שכוללת תמיכה בלימוד שפות זרות ואספקת מי שתיה נקיים, ראויה להערכה.
ומה עם הקילו קפה נח'לה שסחבנו איתנו? לדעתי בכל מקום שעצרנו, השארנו מאחורינו כמה מקומיים מבולבלים ששואלים את עצמם "מה רצו שני המוזרים האלה? מה כל כך מצחיק ב"הוט ווטר סמול גלאס'”.
Luang Prabang, Th. Chao Fa Ngum, Near the Post Office, on the main street. 856-71-252-292