נותן בראש: מתכון מנצח לקרפיון כבר יש לכם?

האשכנזים אוכלים אותו מתוק, הבוכרים מטגנים אותו ואז נותנים לו לשחות בתוך חומץ וכוסברה והמרוקאים מטביעים אותו בהרבה פלפלים חריפים אדומים. 3 מתכוני קרפיון

nrg מעריב | 7/9/2010 11:29 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
לאשכנזים יש את הגפילטע פיש, למרוקאים את החריימה, ליוצאי עירק את הסלונה, תבשיל קרפיון חמוץ-מתוק. בין אם נוסיף לו סוכר ועיגול של גזר ובין אם נשדך לו כוסברה, הקרפיון, כך נראה, הוא הבחירה של רוב הישראלים לדג של ראש השנה.

הדיאטנית הקלינית ד"ר ניבה שפירא מדגישה את הערכים התזונתיים והבריאותיים של הקרפיון. לדבריה,

הקרפיון מכיל חלבון מושלם מבחינת הרכב חומצות האמינו שלו, הוא עשיר באבץ, התורם לשיפור זיכרון, ריכוז וחשיבה ומכיל גם ברזל וויטמינים חיוניים נוספים, אומרת הדיאטנית הקלינית ד"ר ניבה שפירא. בשל תכונותיו אלה, שפירא מסבירה כי אכילת קרפיון כמנה ראשונה, מסייעת לסועדים להימנע מאכילת יתר ומעייפות מוקדמת במהלך הארוחה.

עידן הלפרין, היועץ הקולינארי של חברת "מבושלת", חברה המתמחה בארוחות מוכנות לחג, מספק גם הסבר קולינארי לפופולאריות של הקרפיון. לדבריו, "השומן של הקרפיון הופך אותו לדג עסיסי במיוחד, ומתאים לכן לסגנונות בישול רבים. לא משנה אם מכינים ממנו קציצות, מבשלים אותו, מטגנים או מאדים, הקרפיון ישמור תמיד על המרקם העסיסי שלו. בנוסף, הקרפיון גם סופג טעמים, זו תכונה מרכזית שמאפיינת אותו ומאפשרת להפיק ממנו טעמים שונים ומגוונים. הוא סופג מצוין את המתיקות של המטבח האשכנזי, כמו גם את החריפות של המטבח המרוקאי. הבוכרים פורסים אותו לפרוסות, מטגנים ומכניסים לרוטב של חומץ, שום וכוסברה, וגם זה מתקבל נפלא". מלבד זאת, מציין הלפרין. עובדה לא פחות חשובה היא ש"לקרפיון אין ריח של ים, בהשוואה לדגים אחרים, וגם זה תורם לאטרקטיביות שלו".

הנה שלושה מתכונים של עידן הלפרין.
1. גפילטע פיש

מצרכים:

חצי ק"ג דג קרפיון טחון
1 ביצה קשה
3 כפות קמח מצה
2 גזרים פרוסים
2 בצלים חתוכים לרבעים
2 כפות סוכר
כפית מלח
1/2 כפית פלפל  לבן
2עלי דפנה
פלפל אנגלי – לפי הטעם
5 ליטר מים

אופן ההכנה:
בסיר גדול מרתיחים 5  ליטר מים עם בצל, גזר, עלי דפנה ופלפל אנגלי.
לאחר הרתיחה מוסיפים למים פלפל לבן, מלח וסוכר לפי הטעם.
את הדג הטחון מערבבים עם 3 כפות קמח מצה, 1 ביצה קשה, כפית

מלח, 1/2 כפית פלפל לבן ו- 2 כפות סוכר. למעוניינים – ניתן לתבל לפי הטעם.
יוצרים קציצות ומניחים בעדינות בתוך המים הרותחים. מבשלים כשעה וחצי עד שעתיים על אש קטנה. מצננים ומגישים.

צילום: דניאל שגב
גפילטע פיש. הקיק המתוק צילום: דניאל שגב
קרפיון מטוגן בנוסח יהדות בוכרה

מצרכים:
קרפיון פרוס (בעובי של כ-1.5 ס"מ)
1/2 כוס כוסברה קצוצה
6-8 שיני שום כתושות
3/4 כוס חומץ
מלח לפי הטעם
פלפל שחור / לבן – לפי הטעם
כוס קמח
4 ביצים טרופות
שמן לטיגון

אופן ההכנה:
מקמחים את פרוסות הקרפיון בקמח המתובל במלח ופלפל.
טובלים את הפרוסות המקומחות בביצה טרופה ומטגנים במחבת בשמן חצי עמוק עד להזהבה.
בקערה נפרדת שמים את הכוסברה הקצוצה, שיני השום הכתושות, מלח, פלפל לבן ו- 3/4 כוס חומץ ומערבבים היטב.
מניחים את הקרפיון המטוגן, בעודו חם, בתערובת החומץ ומשרים לזמן קצר. מוציאים מן המשרה ומגישים.

צילום: ארגון מגדלי הדגים
קרפיון מזרחי צילום: ארגון מגדלי הדגים
קרפיון ברוטב פיקנטי בנוסח עדות ספרד

מצרכים:
1 קרפיון פרוס (בעובי 1.5 ס"מ)
1/2 כוס קמח
שמן לטיגון
מלח לפי הטעם
פלפל לפי הטעם
לרוטב:
2 פלפלים אדומים חתוכים לקוביות
1 פלפל ירוק חריף חתוך לקוביות.
1 בצל חתוך לקוביות
3 שיני שום
2 עגבניות חתוכות לקוביות
3 גבעולי כוסברה קצוצה
מלח לפי הטעם

אופן ההכנה:
מקמחים משני הצדדים את פרוסות הקרפיון בקמח מתובל במלח ופלפל.
מטגנים במחבת בשמן חצי עמוק עד להזהבה.
במחבת נוספת או בסיר מטגנים את  הבצל עד להזהבה ומוסיפים שום, פלפל אדום, פלפל חריף, עגבניות  ומעט מלח ומטגנים כ- 10 דק' נוספות.
מוסיפים את פרוסות הדג לרוטב החם וממשיכים לבשל עוד מספר דקות.
לקראת סוף הבישול מפזרים את הכוסברה.
ניתן להגיש חם או קר.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_leisure/food/ordering_new_2/ -->