בטעם ארגמן: סלט סלק מעורר תשוקות רדומות
הצבע העז, הטעם המתוק והצורה העגלגלה זיכו את הסלק במעמד הירק הרומנטי והחושני ביותר. יש אפילו מי שמאמינים שאם גבר ואישה אוכלים מאותו סלק, הם צפויים להתאהב זה בזה. בינתיים, שחר שילוח מכינה ממנו סלט
בעיניי סלקים מבושלים נראים כמו כליות, אבל בתרבויות עתיקות הוא סימל לב. הצבע העז, הטעם המתוק והצורה העגלגלה זיכו את הסלק במעמד הירק הרומנטי ביותר.
זה מתחיל בימי יוון העתיקה. על פי המעשייה, האלה אפרודיטה הייתה חייבת את חושניותה המתפרצת והעסיסית ואת יכולות הפיתוי שאין שני להן לסלק. כמה שלא אכלה ממנו, היא תמיד רצתה עוד. אפרודיטה, אם כן, היא פטרונית הסלק והאלה הבלתי רשמית שלו, ולכן נפוצה השמועה שהירק המקסים הזה מעצים את היופי ומעניק לאוכלים ממנו תכונות אפרודיזיאקיות. האורקל מדלפי טען שסלקים שווים את משקלם בכסף ושהירק היחיד שמסוגל להתחרות בסלק הוא החזרת, שלה, כך האמינו, יש כוחות מיסטיים.

לקח לקדמונים זמן עד שהבינו איזה אוצר מסתתר להם מתחת לאדמה. אבי הסלק המתורבת הוא סלק הים, זן בר שצומח באזור החוף של מערב אסיה, המזרח התיכון ובאירופה. העלים בעלי הוורידים האדומים, שמרמזים על השורש המעובה האדום שתחתם, נאכלו כירקות, אבל שורשי סלק הבר היו קטנים ולא מעוררי תיאבון. היוונים והרומאים השתמשו בהם לצרכים רפואיים, וכנראה שהם גם אלה שהפכו אותו בהמשך לגידול חקלאי.
אמונה אחרת שקשורה בירק הנידון אומרת, שאם גבר ואישה אוכלים מאותו סלק, הם צפויים להתאהב זה בזה, לכן על כרטיסי ולנטיינס דיי ישנים אפשר למצוא לעתים ציורים של סלק. בימי הביניים נשים ניצלו את צבעו האדום-סגול של השורש כשפתון וסומק, אך כאמור, לא רק תוספת הצבע עוררה בהן את התקווה לפיתוי מוצלח, אלא גם התכונות האפרודיזיאקיות שיוחסו לו.
עוד בענייני סלק ותשוקה: לופאנר, הבורדל העתיק ביותר בעולם,
באותו הקשר, בתחילת המאה ה-20 פירושו של הביטוי "לקבל טובות בשדות הסלק", היה ללכת לבית זונות.
היום אנחנו יודעים שסלק מכיל בטאין, שבשילובים מסוימים משמש לטיפול בדיכאון, וטריטופן, כימיקל ממשפחת ה-feelgood שנמצא גם בשוקולד, אפרודיזיאק ידוע בפני עצמו. אני מחכה שמישהו כבר ייצר שוקולד מריר ממולא בקרם סלק. זה יהיה הממתק היפה והחושני ביותר עלי אדמות.
בינתיים, עד שיהיה שוקולד כזה על המדפים, הכנתי מהסלק סלט שמתאים גם לחורף וגם לקיץ, כי הוא טעים גם צונן וגם פושר. בנוסף לכך יש לו תכונות מרעננות של סלט, אבל הוא גם משביע, ויחד עם פרוסת לחם יכול לתפקד כארוחה שלמה.

הסלט מכיל סלקים מבושלים, עדשים שחורים מבושלים ושומשום קלוי. מומלץ מאוד להכין כל אחד מהם בכמות גדולה מהנדרשת למתכון ולהשתמש בהם למאכלים אחרים. שומשום קלוי על מדף התבלינים תמיד ימצא לו מקום באוכל שלכם. קטניות מכל סוג כדאי להכין יותר מהנדרש באותו רגע ולהקפיא את העודפים - אם כבר טורחים להשרות ולבשל. וסלק מבושל? האוהבים ינשנשו אותו כמו פרי מהמקרר.
המצרכים:
4 סלקים מבושלים בקליפתם (כדי לקצר את משך הבישול ניתן לחתוך את הסלקים ולבשלם חתוכים)
½ כוס עדשים שחורים מבושלים
2 כפות שומשום קלוי
3-2 יח' בצל ירוק קצוץ דק.
לתיבול: מלח, שמן זית ולימון (אם יש לימון ננסי או ליים – עדיף)
אפשרות: כוסברה לקישוט
הכנה:
בעזרת האצבעות מסירים את הקליפה מהסלקים וחותכים אותם לקוביות. מערבבים עם יתר החומרים. אפשר להגיש את הסלט חמים, זמן קצר לאחר בישול הסלק והעדשים, או צונן.
הזנה: 10. הרכיבים בריאים וטבעיים ואף צבעוניים במיוחד, מה שמרמז על כך שהם עשירים בנוגדי חמצון. סלק מכיל ויטמין C, ויטמינים מקבוצה B, מינרלים, חומצה פולית, חומרים אנטי דלקתיים שעוזרים להפחית את הכולסטרול בדם. עדשים הם מקור לחלבון וברזל עבור מי שלא צורך מזון מהחי.
ידידותיות לסביבה: 9. הבישול ממושך, אבל את הרכיבים אפשר לקנות בתפזורת. סלק, גם לא אורגני, הוא ירק שיחסית לא חוטף הרבה ריסוס.
ידידותיות למשתמש: 9. קל מאוד להכין את זה.
הדאווין: 9-7. אוהבי הסלק יגידו שהסלט יפה. אלה שלא - אפילו לא יסכימו להסתכל עליו.
זיל הזול: 8. עדשים שחורים הם יקרים יחסית לקטניות אחרות, אבל עדיין מדובר כאן בהשקעה צנועה יחסית.