על עלים: ביקור בהיכל התה החדש בדיזנגוף
מסע של תה משובח מתחיל בסין, הודו ויפן, ומסתיים ברחוב דיזנגוף פינת גורדון בתל אביב. יעל פז-מלמד גילתה שממש כמו יין, תה הוא לא עניין לחובבנים ולכל כוס יש את הטיימינג שלה
עם תה, כמו עם קפה ויין, אין גבולות. ואכן, ההשוואה ליין מתבקשת. כמו שלעולם אהיה אסירת תודה לאלו שהכניסו אותי למרחב העצום של עולם היין, כך אני גם מודה לצ'רלס, על שתרם מעט להבנתי את עולם התה.
ומה עיקר הדברים שלמדתי? תה, כמו יין, הוא לא עניין לחובבנים. כדי ליהנות באמת מהמגוון העצום של היינות מחד גיסא, ומעלי התה מאידך גיסא, צריך להיות מקצוענים. ואם ביין הכל מתחיל מענבים, הרי שבתה הכל מתחיל בעלים.
תוך כדי שיחה עם צ'רלס מתברר לי שהסומלייה - אותו אדם שאף מסעדת שף איכותית אינה שלמה בלעדיו - ושתפקידו (כך לפחות חשבתי,( הוא להציע סוגי יין בהתאם למנה, חייב במסגרת תפקידו גם לדעת אילו סוגי תה מתאימים לאיזו מנה. המאושרים שמעבר לים, יכולים, חס וחלילה, להוריד כוכב אחד של מישלן למסעדה שהסומלייה שלה מפשל בבחירת היין או התה, כפי שלמדתי. כל אחד עם ועדות החקירה שלו.

נצא למסע קצר בעקבות עצי התה והתוצר הסופי שמופק מהם. בעולם אלפי סוגים של תה, יש שאומרים שמספרם מגיע בקלות אפילו לעשרת אלפים. עם זאת, מקורם של כל סוגי התה בשני עצים שונים: הקמליה הסינית והקמליה מאסם, שהוא שם של מחוז בהודו. איכותו של כל זן, מעמדו בעולם התה, וכמובן מחירו, נקבעים בהתאם למוצר המוגמר - כלומר, איכות התה שמפיקים ממנו. מי שאחראי בלעדית לקביעה הזאת הם מגדלי התה הסינים, ההודים והיפנים, שהצטרפו לסין ולהודו בגידול התה רק לפני 400 שנה, אחרי שנזירים בודהיסטים ששהו בסין הגיעו ליפן והביאו איתם את תורת גידול עצי התה.
בהודו גדל התה רק באזור אחד, ולכן כל עלי התה המגיעים משם נקראים אסם. בסין, לעומת זאת, הוא גדל באזורים שונים, שמעניקים את שמם (הטוב יותר או פחות) למוצר המוגמר של התה. בנוסף, איכות התה נקבעת גם על פי הטרואר - עוד מושג מפתח הנגזר גם מעולם היין - התנאים שבהם גדלו עצי התה: גובה, טמפרטורה,
גם מאחורי קטיף התה עומדת תורה שלמה: בסין קוטפים את התה במשך כל השנה. בהודו, לעומת זאת, מתבצע הקטיף ארבע פעמים בשנה, וכל פעם נמשכת כחודשיים, בתהליך שנקרא פלאש. בשלב מאוחר יותר ייקבעו איכות התה ומחירו בהתאם לסוג הקטיף. המשובחים והיקרים ביותר הם עלי התה של הקטיף הראשון, פלאש .1 עלי התה שנקטפים בפרק הזמן הזה הם במיטבם, צעירים ורעננים לאחר החורף. לאחר מכן, מוסיפה כל חברה לתה את הטעמים והריחות שלה, שאינם קשורים כבר לעלים עצמם. וממש כמו עם יין, מגדל התה משמש למעשה כיקב, ומוכר את התוצרת המוכנה לחברות הגדולות.

צ'רלס פגין ואשתו שרה עלו ארצה מצרפת לפני 34 שנים, אבל עדיין נשמעים כאילו הגיעו אתמול. העברית שלהם אמנם טובה מאוד, אבל היא מלווה באותו מבטא צרפתי כבד, שתמיד מתנגן נפלא. במשך שנים רבות עסק צ'רלס בסחר בינלאומי, ומרכז עסקיו היה באירופה. כך, במהלך מסעותיו הרבים לפריז הוא נחשף לרשת החנויות של חברת לה פלה דה תה, שהוקמה לפני 25 שנה על ידי פרנסואה קסבייר דלמאס, משוגע לעניין, ומי שנחשב היום בעולם ההולך וגדל של משוגעי התה לגורו של ממש.
את התואר הזה הרוויח דלמאס בצדק: במשך שמונה חודשים בשנה הוא מסתובב בעולם, יחד עם 40 מומחים בעלי שם, בחיפוש אחר זנים וטעמים חדשים ובלתי מוכרים. בנוסף, הוא משתתף בהשבחת הגידולים ובודק אם מתקיימים כל התנאים האופטימליים הנחוצים לצורך גידול תה משובח. החנויות של הרשת ברחבי העולם, כמו גם זו שנפתחה לפני שבוע ברחוב דיזנגוף שבתל אביב, עוברות בדיקות קפדניות של אנשי הרשת. הזכות לקבל מהם זיכיון על המותג היא עניין לא פשוט בכלל.
בהשראתו של דלמאס, החליט צ'רלס לעזוב הכל ונעשה זכיין של הרשת בישראל. לצורך כך הוא למד בבית הספר לתה שהקים דלמאס בפריז. לאחר מכן החל לרכוש את מאות סוגי התה שתמצאו בחנות שלו, ולא פחות חשוב מזה, את מה שנקרא האקססוריז של עולם התה: קומקומים מסוגים שונים, כולם עשויים בעבודת יד, וחלקם אף הוצגו בתערוכה מיוחדת שהתקיימה במומה בניו יורק, וכמובן כוסות. ושוב כמו ביין, שאיכות הגביע שבו שותים משפיעה על טעמו של היין, כך גם בתה.

צ'רלס עצמו נוהג כבר במשך שנים לשתות עשר כוסות תה ביום, כל אחת מסוג שונה, בהתאם לשעה ביום, בהתאם למנהגם של חובבי התה. לפיכך, על כל קופסת תה שתקנו בחנות היפהפייה של לה פלה דה תה בדיזנגוף, מצוינים כמה פרטים חשובים: אם מופיע פעמון - התה מיועד לבוקר. אם מופיע ירח, זהו תה לערב, אם מופיעה שמש, התה הוא לשעות היום. בנוסף תמצאו שם סימון שמורה באיזה קטיף מדובר, אם התה הודי, וגם מה גודלו של העלה שממנו הוא מיוצר. עליו של תה שנמצא בשקיות, למשל, הם הקטנים ביותר. ככל שהעלה שלם יותר, כך הוא משובח יותר.
לכן, אם חפצה נפשכם להביא למישהו קרוב מתנה מיוחדת, כדאי מאוד שתעברו בחנות של לה פלה דה תה, ותבחרו שם קומקום מיוחד, כוסות וכמה סוגים של תה, כמו שעשתה חברתי שפגשתי במקרה בחנות, שיצאה משם עם חבילה מדהימה, שאותה היא מתכוונת להעניק למישהו שמגיע לו. בנוסף, אם בא לכם לפנק את עצמכם עם תה באיכות שטרם הכרתם, להכיר עולם של טעמים וחוויות שטרם חוויתם, מומלץ בחום גדול להגיע למקום, להתפעל מעיצוב החנות ולבחור לעצמכם את התה שלכם.
המחירים נעים החל מ23- שקל ל100- גרם, ועד ל300- שקל עבור אותה כמות. אני רכשתי שם חבילת שקיות תה, כל שקית תפורה מבד כותנה משובח, תמורת 30 שקל. את החבילה הקטנה שלי ארזו לי כאילו היא מכילה יהלומים, והבאתי אותה כשי קטן שעורר התלהבות עצומה בקרב זוג חברים שהזמינו לארוחת ערב, ושעד כתיבת הדברים האלה בטוחים שהגזמתי בהשקעה.
לה פלה דה תה, דיזנגוף ,131 תל אביב.