שום או כלום: מתכוני שום מאלפים
עגבניות מחייכות לקראתו, רטבי הפסטה משתוקקים אליו ומרקים שמחים איתו. הוא מקפיץ כל טעם ופותח את התיאבון. ליאורה קרן עם מתכוני שום ריחניים
ליאורה קרן, שפית ובעלת קייטרינג הנושא את שמה, יועצת קולינרית, מעצבת מזון וסטיילינג, מחברת הספר "במנות קטנות", כותבת סיפורים לילדים (פרסמה שלושה ספרים), מציירת ומצלמת, מגישה מבחר מתכונים עם שום.

דרגת קושי: בינונית
חלבי (אפשר פרווה)
זמן הכנה: כשעה
עד שהמנה מוכנה: שעה וחצי
המצרכים (ל-6-4 מנות):
3 ראשי שום מפורקים לשיניים (כ-40 שיני שום לא קלופות)
4 כפות שמן זית
2 כפות חמאה (או מרגרינה)
1 בצל בינוני קצוץ
1 כף קמח
כ-24 שיני שום קלופות
4 כוסות ציר ירקות או מרק עוף
2 עלי דפנה
1 ענף תימין
1/2 כוס שמנת מתוקה (או שמנת פרווה)
מלח ופלפל
להגשה: פרמזן מרוסק, צרור קטן של פטרוזיליה קצוצה דק, פרוסות בגט אפויות משופשפות בשן שום (לכל שתי פרוסות בגט צלוי שן שום אחת קלופה).
אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל-180 מעלות, מניחים 40 שיני שום לא קלופות בכלי חסין אש, מוסיפים שמן זית, מכסים את הכלי בנייר אלומיניום ואופים עד ששיני השום רכות ושחומות (כ-45 דקות).
2. ממתינים עד שהשיניים מתקררות מעט, מחלצים את תוכן השיניים מהקליפה ושומרים בינתיים בקערית.
3. בסיר בעל תחתית עבה ממיסים חמאה על אש בינונית, מוסיפים בצל קצוץ ומאדים כמה דקות.
4. מוסיפים את שיני השום הצלויות. תוך כדי ערבוב נמרץ מוסיפים פנימה כף קמח ומיד אחר כך יוצקים פנימה את המרק באיטיות ותוך כדי בחישה (כדי שלא ייווצרו גושים) ומערבבים היטב.
5. מכניסים פנימה את שיני השום הקלופות, התימין ועלי הדפנה.
6. לאחר 20 דקות בודקים אם שיני השום רכות דיין. אם הן עוד לא התרככו יש להמשיך לבשל אותן בחום נמוך.
7. מוציאים את עלי הדפנה וענף התימין ומרסקים את המרק בעזרת מוט ידני עד שנוצרת בלילה חלקה.
8. מתבלים ומוסיפים שמנת מתוקה. מערבבים היטב.
9. להגשה מחממים שוב, מחלקים לקעריות הגשה, מפזרים גבינת פרמזן ופטרוזיליה קצוצה ומגישים בליווי פרוסות בגט קלויות מרוחות (או משופשפות) בשום טרי.
10. מי שרוצה לשדרג את מרק השום: מוסיפים 1/2 כוס שקדים מרוסקים דק דק תוך כדי בישול המרק ומרסקים במוט ידני את כל התכולה.
דרגת קושי: קלה
חלבי
זמן הכנה: 10 דקות
עד שהמנה מוכנה: 10 דקות
המצרכים
100 גר' חמאה רכה
2 שיני שום כתושות
1 כף פטרוזיליה קצוצה דק דק
מלח ו-1/8 כפית פלפל שחור
2 טיפות ליקר פרנו (לא חובה)
אופן ההכנה:
מניחים בקערה בינונית את כל החומרים, מערבבים ומעבירים לכלי הגשה מתאים.
להגשה:
אפשר להעביר את החמאה המתובלת לתבנית סיליקון בעלת שקעים וצורות מיוחדות. מקפיאים ומניחים בצלחת הגשה.

דרגת קושי: קלה
פרווה
זמן הכנה: כ-45 דקות
עד שהמנה מוכנה: כ-45 דקות (+שבועיים)
המצרכים:
שיני שום קלופות מ-7 ראשי שום
1 כפית מלח שטוחה
4 כוסות מים
1/2 כוס שמן קנולה
שמן זית לכיסוי שיני השום בצנצנת
1 פלפל חריף אדום פרוס לפרוסות
3 ענפי תימין טריים
צנצנת מעוקרת שמכילה כ-5 כוסות נוזל
אופן ההכנה:
1. מרתיחים את שיני השום הקלופות בסיר ובו מים ומלח. מבשלים כ-5 דקות לאחר הרתיחה על אש נמוכה. מסננים ומחזירים לסיר.
2. מכסים את שיני השום בשמן קנולה. מוסיפים פלפל חריף ותימין ומבשלים עוד 5 דקות על אש נמוכה מאוד.
3. מניחים להצטנן מעט ומעבירים את כל התוכן (השמן והתבלינים) לצנצנת נקייה מעוקרת (שיוצקים לתוכה מים רותחים ולאחר מכן שופכים ומייבשים אותם).
4. מוסיפים לצנצנת שמן זית עד פתח הצנצנת. מכסים בניילון נצמד וסוגרים את המכסה. מניחים לשבועיים במקום אפל עד לשימוש.
5. טעים כתוספת לכל מאכל, כמו חמוצים.

דרגת קושי: קלה
פרווה
זמן הכנה: 30 דקות
עד שהמנה מוכנה: 40 דקות
המצרכים (ל-6 מנות):
לקרוסטיני
12 פרוסות בגט
6 שיני שום קלופות
לסלט:
5 עגבניות בינוניות אדומות מוצקות
4 שיני שום ירוק טרי (או יבש)
1/2 כפית מלח גס
2 כפות שמן זית
1/4 כפית פלפל שחור גרוס
1 פלפל ירוק חריף
אופן ההכנה:
הסלט:
1. שולקים את העגבניות במים רותחים ומקלפים אותן.
2. חותכים את העגבניות לקוביות קטנטנות ושמים במסננת.
3. בינתיים פורסים לפרוסות דקות את השום והפלפל החריף.
4. מעבירים את העגבניות לקערה. מזלפים שמן זית, בוזקים מלח גס ופלפל שחור. אם השגתם שום טרי אפשר להוסיף גבעול שום ירוק קצוץ.
הטוסטים:
קולים 12 פרוסות בגט (בתנור או בטוסטר או אפילו במחבת פסים עם מעט שמן זית).
כשהפרוסות חמות עדיין משפשפים כל שתי פרוסות עם שן שום אחת.
להגשה:
עורמים על כל פרוסה קלויה מסלט העגבניות, בוזקים מעט שמן זית ומלח גרוס ומגישים.

דרגת קושי: קלה
פרווה
זמן הכנה: 10 דקות
עד שהמנה מוכנה: כשעה
המצרכים:
4-3 שיני שום
שמן זית לטפטוף
כלי חסין אש
אופן ההכנה:
חוצים כל שן שום לרוחבה, מסדרים בתבנית אפיה חסינת אש. מטפטפים מעט שמן זית. מכסים בנייר כסף ואופים כשעה בחום של 160 מעלות או עד ששיני השום מתרככות לחלוטין. אן צורך לתבל. השום האפוי מוציא את טעמיו הטבעיים העדינים. אפשר לבזוק מעט מלח גס ולהגיש בתוספת לחם טרי.

דרגת קושי: קלה
פרווה
זמן הכנה: 10 דקות
עד שהמנה מוכנה: שעה ו-40 דקות
המצרכים:
4-3 ראשי שום
שמן זית לכיסוי ראשי השום
3-2 ענפי תימין
אופן ההכנה:
קונפי הוא שיטת שימור עתיקה של בשר או דגים, ירקות ופירות. מבשלים את השום בשמן זית ומקבלים שום רך ומעודן שיכול להישמר זמן רב ואפשר להוסיף אותו בכל עת לכל תבשיל: למרקים, רטבים ותבשילים מיוחדים.
מפרקים 4-3 שיני שום שלמות לא קלופות ומניחים בתבנית עם כמה ענפי תימין. מכסים בתבנית ואופים ב-110 מעלות כשעה וחצי עד שהשיניים רכות לחלוטין. שומרים במקרר (המנה מחזיקה מעמד זמן רב).

דרגת קושי: קלה
פרווה
זמן הכנה: 15 דקות
עד שהמנה מוכנה: 15 דקות
המצרכים:
800 גר' שעועית ירוקה עדינה, קפואה או מופשרת
צנצנת עיטורי עגבניות (עגבניות מיובשות קצוצות בשמן זית, מוכנות בצנצנת)
4 שיני שום ירוק טרי או יבש פרוס לפרוסות דקות
2 כפות לימונים כבושים (מוכנים) חתוכים לרצועות קטנות
טבעות זיתים שחורים
שומשום לקישוט
לרוטב:
1/2 כוס שמן זית
2 שיני שום כתושות
מיץ מ-2 לימונים
1/2 כפית מלח
1/4 כפית פלפל שחור גרוס
1 כפית סוכר
אופן ההכנה:
1. מבשלים שעועית במים מומלחים. מביאים לרתיחה ומקטינים את האש. מבשלים עוד 3 דקות ומסננים. מעבירים למי קרח כדי לשמור על הגוון הירוק היפה. מסננים ומעבירים לקערה.
2. מוסיפים את שאר המצרכים לשעועית. מכינים את הרוטב: בצנצנת בינונית מעבירים את כל מרכיבי הרוטב, מנערים, טועמים ומשפרים תיבול.
3. לפני ההגשה יוצקים את הרוטב על הסלט. מערבבים בזהירות, מפזרים שומשום ומגישים.
