לא סבלנו מספיק? 4 עוגיות להמתקת כשרות הפסח

פסח הוא חג של התמודדות: עם המשפחה, עם הצרבת שעשו לכם עוגיות הקוקוס ועם הקרקרים המוזרים בעלי טעם של חצץ, הנקראים מצות. לכל מי שנמאס לסבול: כמה מתוקים כשרים וקלים להכנה

רותי רוסו | 25/3/2010 9:25 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אנחנו יחד כבר 12 שנה, אבל בסדר פסח נפערת בינינו כל פעם מחדש אותה התהום שהייתה שם כשהכרנו. המשפחות שלנו מייצגות שתי אסכולות שונות ומנוגדות של סדר פסח חילוני. מצד אחד האסכולה הפולנית-טורקית של הבית שלי: באסכולה הזאת נהוג לקרוא את ההגדה מהתחלה עד הסוף פעמיים. פעם אחת בנוסח אשכנז ופעם אחת בנוסח ספרד, כדי שאף אחד לא ייעלב. לצד הפולני חשוב לא להשמיט אפילו מילה אחת מהטקסט הלא קריא הזה, כי לפולנים חשוב להתייסר - ואם זה במפגש משפחתי אז זו מצווה כפולה. לצד הטורקי חשוב להציע גרסאות ניגוניות פתלתלות לכל שיר, שהופכות גם שורה תמימה בהגדה לסאגת זמרה של 22 דקות. הטורקים גם לא מוכנים לוותר על שום פגר בחד גדיא. השיר הזה נמשך אצלם עד חג השבועות. סדר פסח אצל רוזנבלום-רוסו הוא עניין של שש שעות חפירה, לא כולל אוכל.

צילום: רובי קסטרו
מה עושים כשהמנפחים הרגילים, כמו קמח ואבקת אפייה אסוירם לשימוש? מתמודדים צילום: רובי קסטרו

מהצד השני, צדו של החתן, קיימת האסכולה הרוסית-אירית (הרץ-פלנגן), שעקרונותיה פשוטים: המון המון אלכוהול. כוסית ראשונה מוגשת בשלב המזה המסורתי של פסח. כוסית שנייה כשמפנים את המזה מהשולחן. כוסית שלישית - של עראק - מגיעה כששולפים את ההגדות. וכוסית רביעית מציינת את החזרת ההגדות למקום, כי על מי אנחנו עובדים, גם ככה לא נקרא אותן כי כולם כבר שיכורים וקיימנו עד תום את מצוות ארבע הכוסות (לא כוסיות). באסכולה האירית-רוסית קודם כל שותים, אחר כך אוכלים ושותים ובסוף סתם שותים, ומי שלא נמרח בסלון מקבל שירון ומצטרף לקנון ב"מי ימלל גבורות ישראל".

בסדר שלנו הוא חושב שאנחנו חנונים מדוכדכים. בסדר שלהם אני חושבת שהם אלכוהוליסטים חסרי מסורת (אני מקווה שהצלחתי לפגוע בכולם באופן שווה). את הבנות שלנו החלטנו לגדל על פי המסורת הטורקית-פולנית-אירית-רוסית, שהיא למעשה שם נרדף למסורת היהודית, ומשמעותה ויכוחים מתמשכים על איפה עושים

את הסדר. ויכוחים שמתחילים כבר בחנוכה.

השנה החלטתי לשים לזה סוף ולעשות את הסדר אצלנו-עם שתי המשפחות. נקריא חלק ניכר מההגדה עד שהצד שלו יהיה שיכור, ואז נעבור לשירים כלשהם שיכללו גם שירים של פסח או לפחות של אביב או לפחות בעברית. נראה שכולם מתלהבים מהרעיון. כולם, זאת אומרת אף אחד חוץ מאמא שלי וממני. למעשה, הצד שלו חשב שמדובר ברעיון די מחורבן, ובאחת משיחות ההכנה שניהלתי עם החמות, כשהבנתי שאל הפנכה התל אביבית שלי יגיעו מעל שלושים איש שחולקים אסכולות סדר פסח מנוגדות, רעיון הסדר המשותף קרס.

התפשרנו. נלך קודם לסדר הפולני-טורקי. הוא יביא איתו וודקה רד בול וישתה בדרך (כמו בבית אמא). נתחיל מוקדם, נוסיף עוד כמה כוסיות ביניים, ואחרי האוכל ניסע להורים שלי כדי לקחת חלק בטקס היאסו המסורתי של ניפוץ צלחות חד פעמיות.הילדות שלנו אבודות אבל תמיד נוכל להגיד להן: "לכן קשה? תדמיינו כמה קשה היה ליהודים במצרים".

צילום: רובי קסטרו
מרנג עם פצפוצי שוקולד צילום: רובי קסטרו
עוגיות לפסח

אחרי שהתאוששתם מהצרבת שעשו לכם עוגיות הקוקוס המתוקות שמישהו מתעקש לקרוא להן מאקרונים, ומהקרקרים המוזרים הטבולים בשוקולד עם טעם לוואי של חצץ, לפניכם כמה חלופות קלות מאוד ליישום וסופר כשרות לפסח.

מרנג עם פצפוצי שוקולד

בסך הכל מרנג טוב עם שוקולד, אבל פסח הוא זמן מצוין לחזור אליו. אם אתם רוצים אותו פסחי יותר, אפשר להוסיף שברי אגוזי מלך קלויים (מלאו כיסי באגוזים, הם איכשהו קשורים לחג‭.(‬

החומרים:
2 חלבונים בטמפרטורת החדר
‭1/8‬ כפית קרם טרטר
‭3/4‬ כוס סוכר
‭1/4‬ כוס פצפוצי שוקולד מריר או שוקולד מריר שגורד בפומפייה

ההכנה:
‭.1‬ מחממים מראש תנור לחום נמוך ‭100)‬ מעלות‭.(‬ מקציפים את החלבונים במיקסר עד שמתקבל קצף רך. מוסיפים את קרם הטרטר, ממשיכים להקציף ומוסיפים את הסוכר בהדרגה. הקצף צריך להיות חזק, סמיך ומבריק.

‭.2‬ אפשרות ‭:1‬ שופכים את פצפוצי או שבבי השוקולד ומערבבים בעזרת מרית. מכסים תבנית בנייר אפייה, ובעזרת שתי כפות יוצרים תלוליות של קצף בגודל אחיד על התבנית. אופים בחום נמוך כשעתיים.

‭.3‬ אפשרות ‭:2‬ מעבירים את הקצף (בלי השוקולד) לשקית הזלפה. מכסים תבנית בנייר אפייה וזולפים עליה קצפיות בגודל אחיד. מפזרים מעליהן בעדינות שבבי שוקולד או פצפוצים, מכניסים לתנור ואופים בחום נמוך כשעתיים.

צילום: רובי קסטרו
עוגיות שקדים וחמאה צילום: רובי קסטרו
עוגיות שקדים וחמאה

המתכון דומה מאוד למתכון של עוגיות חמאה רגילות, רק שאת הקמח מחליפים השקדים הטחונים. התוצאה מזכירה קצת טוויל, כי העוגיות נפרשות על נייר האפייה ומקבלות מרקם עדין של תחרה.

החומרים:
כוס שקדים טחונים
100 גרם חמאה
‭3/4‬ כוס סוכר
אפשרות: שקדים מסוכרים

ההכנה:
‭.1‬ מחממים מראש תנור לחום בינוני ‭165)‬ מעלות‭.(‬ חותכים את החמאה לקוביות קטנות, מכניסים את כל החומרים, למעט השקדים המסוכרים, למעבד מזון, ומעבדים בפולסים קצרים עד שהתערובת מתכדררת לכדור בצק צהוב ושומני.

‭.2‬ מכסים תבנית בנייר אפייה, קורצים מהבצק חתיכות קטנות בגודל אחיד ומסדרים על התבנית. שימו לב שכדאי להשאיר לעוגיות מקום כדי שלא יידבקו זו לזו, כי הן נפתחות ומשתטחות.

‭.3‬ אפשרות: נועצים במרכז כל עוגייה שקד מסוכר.

‭.4‬ אופים במשך ‭20-15‬ דקות. העוגיות צריכות להיות שטוחות אבל לא שחומות. מוציאים מהתנור ונותנים לעוגיות להתקרר. שימו לב שלפני שהן מתקררות הן נוטות להתפרק.

צילום: רובי קסטרו
עוגות שוקולד אישיות צילום: רובי קסטרו
עוגות שוקולד עשירות

עוגות שוקולד קטנות ולא מתנצלות שמכינים במעבד מזון. את המתכון קיבלתי מחולה צליאק והוא מושלם לפסח, חגם של הצליאקיסטים האדוקים. אפשר להכין גם בתבנית קפיצית גדולה, אבל מאחר שמדובר בפצצה כבדה של מתיקות ועושר, קשה לי לדמיין שמישהו יצליח להשתלט על חתיכה. עדיף תבנית של מיני מאפינס.

החומרים:
240 גרם שוקולד מריר איכותי ‭60)‬ אחוז מוצקי קקאו ומעלה)
‭1/2‬ כוס סוכר חום
‭1/4‬ כוס סוכר לבן
‭3/4‬ כוס מים רותחים או קפה חזק ורותח
100 גרם חמאה חתוכה לקוביות
כף גדושה קקאו
‭1/2‬ כף תמצית וניל
4 ביצים שלמות
חמאה לשימון התבנית
להגשה: אבקת סוכר, קצפת ו/ או גלידה

ההכנה:
‭.1‬ מחממים מראש תנור לחום בינוני ‭170)‬ מעלות‭.(‬ משמנים תבנית של מיני מאפינס במעט חמאה או מכניסים לכל שקערורית מנז'ט בגודל מתאים.

‭.2‬ שוברים את השוקולד לקוביות, מכניסים למעבד מזון ומעבדים בפולסים עד שהשוקולד הופך לשבבים קטנים. מוספים את הסוכר ומעבדים שוב בכמה פולסים. יוצקים פנימה דרך הפתח את המים הרותחים או את הקפה: הם ימסו במהירות את שבבי השוקולד ואת הסוכר. מוסיפים את החמאה, הקקאו, הווניל והביצים ומעבדים עוד קצת עד לקבלת בלילה אחידה ומבריקה.

‭.3‬ יוצקים מהבלילה לתוך התבנית, עד ל‭3/4-‬ מגובה השקע. מכניסים לתנור ואופים כעשרים דקות.

‭.4‬ קחו בחשבון: הביצים, כמו בסופלה, יודעות להרים את העוגות היטב, אבל הן לא מספיק חזקות בשביל לשמור על הגובה הזה. ברגע שמוציאים את העוגות מהתנור הן צונחות וזה ממש בסדר. הטעם נפלא, הן נראות מקסים, ועל הכיפה השקועה כדאי להניח קצת קצפת או גלידה ולפזר גם אבקת סוכר.

אלמנדרדוס

עוגיות שקדים עם מעט לימון שמגיעות לכאן מספרד. הן לא חלביות ולכן אפשר להגיש אותן גם אחרי ארוחה בשרית. חשוב חשוב חשוב: לתת לבצק לנוח במקרר ללילה.

החומרים:
כוס וחצי שקדים טחונים
ביצה
כוס סוכר
גרידת קליפת לימון שלם
כ‭40-‬ שקדים שלמים

ההכנה:
‭.1‬ מערבבים בקערה את השקדים הטחונים עם ‭3/4‬ כוס סוכר, הביצה וגרידת הלימון עד שמתקבל בצק אחיד. מכסים בניילון נצמד ומכניסים למקרר ללילה.

‭.2‬ למחרת מחממים מראש תנור לחום בינוני גבוה ‭180)‬ מעלות) ומכסים תבנית בנייר אפייה. שמים ‭1/4‬ כוס סוכר בצלחת קטנה, קורצים חתיכות קטנות מהבצק, מכדררים לכדור קטן, מגלגלים בתוך הסוכר, נועצים שקד באמצע ומניחים על נייר האפייה. אופים כשמונה דקות ומצננים.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

רותי רוסו

צילום: רובי קסטרו

הבשלנית שעושה את העבודה בשבילכם. מנסה כמה פעמים, מוסיפה תבלין, מורידה את האש, מחליפה תבנית. המסקנות לפניכם.

לכל הכתבות של רותי רוסו

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים