סיאנס עם פרופסור: לקראת הכנס לרוחניות עכשווית

פרופ' עפרה מייזלס חולמת להקים פקולטה לחקר הניו-אייג'. בינתיים, היא משיקה את הכנס האקדמי השני לחקר רוחניות עכשווית, שיכלול הפעם גם הפתעות מהשוליים המעט סהרוריים של התחום

שי פררו | 21/2/2010 13:06 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אם נסכים שהרגע שבו מתחילים לחקור תופעה מסוימת הוא סימן מובהק לכך שהיא קיימת, נהיה חייבים להודות שביום שמארגנים לכבודה כנס זאת ראייה ברורה לחשיבותה. הניו-אייג', מתברר, כבר עבר מזמן את שלב הינקות שלו, והוא כיום תופעה רחבה ובולטת בחברה הישראלית. אלמנטים של רוחניות העידן החדש ניתן למצוא כמעט בכל מקום: ברפואה, בחינוך, בעסקים, באמנות וכמובן במדיה.

ואם בתחילת הדרך נחשבו העוסקים בתחום הרוחניות העכשווית לתימהונים המתרכזים בתחום אזוטרי או בלתי ראוי למחקר, הרי כיום הם האוונגרד של המחקר האקדמי, ובמקרים מסוימים הם כבר נעים לכיוון הזרם המרכזי. אז האם יש קשר בין רוחניות ואינטרנט, עסקים ומשפט? מהם המחקרים העכשוויים והחדשניים ביותר בתחום המיסטיקה היהודית של המאה ה-21? אילו חיבורים יש בין רוחניות למגדר או לפסיכולוגיה? מה חושבים רופאים על רפואה משלימה? הכנס הישראלי השני לחקר הרוחניות העכשווית ינסה לתת מענה לשאלות אלה.

צילום: SXC
לא דבר של מה בכך. האקדמיה מתעמקת בסודות הרוחניות העכשווית צילום: SXC
הניו אייג' מתמסד

אסור לקחת את העיסוק האקדמי בניו-אייג' כמובן מאליו. במשך שנים רבות "רוחניות" וחיים בארץ לא ממש הלכו יחד, בוודאי לא בכל הנוגע לתרבות המרכזית. עד שנות ה-80 היה בישראל רק קומץ אנשים שהקדישו את עצמם לעניין, ואלו נתפסו במקרה הטוב כטיפוסים אקסצנטריים, ובמקרה הרע כסכנה לחברה. רק בשנות ה-90, עם התפתחות תרבות הפנאי והשיבה ההמונית של צעירים מטיולים בהודו, התחילה רוחניות הניו-אייג' להוות גורם מרכזי בתרבות הישראלית.

מאז תחילת שנות האלפיים נוהגים חוקרי העידן החדש לערוך מפגשים אקדמיים קטנים אחת לשנה. הם גם מתכתבים ביניהם במייל בעזרת רשימת תפוצה הולכת ותופחת. בתחילת העשור היו שם שמות בודדים, אבל ככל שהשנים חלפו, הלכה הרשימה והתארכה והיא כוללת כיום עשרות רבות, ואולי מאות חוקרים שהצטרפו לתחום המחקר המתפתח.

במרץ 2009 התקיים באוניברסיטת חיפה הכנס הישראלי הראשון לחקר רוחניות עכשווית. מעל

300 איש הגיעו אז לאירוע, הרבה מעבר לציפיות המארגנות, פרופ' עפרה מייזלס וד"ר מריאנה רוח-מדבר. אולמות ההרצאות המלאים עד אפס מקום ושלל הביקורות המחזקות מצד קשת רחבה של חוקרים, סטודנטים וחברי הקהילה הרוחנית בישראל, עודדו את מארגנות הכנס לנסות לפתח מסורת אקדמית של חקר העידן החדש בישראל.

יו"ר הכנס, פרופ' עפרה מייזלס, דיקאן הפקולטה לחינוך באוניברסיטת חיפה, מסבירה שההתעניינות צמחה דווקא מצד החוקרים בשטח, אלה שלומדים לתואר שני ושלישי ודחפו להתעניינות בתחום. "הרוחניות הישראלית משגשגת בדרכים שונות בישראל", אומרת מייזלס, "מפסטיבלים בטבע, סדנאות רוחניות, שיטות ריפוי הוליסטיות ותקשור, ועד להתחדשות תורת הסוד והקבלה. החוקרים הצעירים באקדמיה לא נותרו אדישים, והביאו את הטרנד הציבורי הזה פנימה". מייזלס כבר חולמת על העתיד: פתיחת פקולטה לחקר רוחניות עכשווית באוניברסיטה. והיא לא היחידה.

תקשור ועוצמת הרכות בין כותלי האוניברסיטה

ד
ד"ר מריאנה רוח מדבר מתוך אתר הכנס

ד"ר מריאנה רוח-מדבר, מרצה באוניברסיטת חיפה, יו"ר שותפה של הכנס ודמות בולטת בעולם הניו-אייג' הישראלי, היא מרצה וחוקרת של רוחניות אלטרנטיבית ויהדות עכשווית. לדבריה, "הכנס הוא אמנם אירוע אקדמי, אבל הוא מבטא את הרצון שלנו גם ליצור גשר אל הציבור הכללי – של רוחניקים מצד אחד וסקרנים אינטלקטואלים מצד אחר. אנחנו עושים מאמץ להגיע לקהל הרחב וליצור דיאלוג ושיח שיכול לעניין גם את מי שאינם חוקרים באקדמיה".

היא מוסיפה ומתייחסת לתופעה מעניינת אחרת שתהיה בכנס - שילוב של התנסויות חווייתיות לצד ההרצאות האקדמיות: "הרעיון הוא שהמפגש עם השדה הרוחני יהיה ממשי וחי, וממקום של כבוד. כחוקרים, אנחנו יודעים שיידע שנרכש בקריאה והרצאות איננו מלא ללא המגע הבלתי אמצעי עם החוויות והתופעות שקיימות בשדה, וזה הרציונל להכנסת האלמנט הזה לתוך הכנס – אפשר יהיה להתנסות בו במדיטציות בודהיסטיות, בסדנאות של פוקוסינג ושל "עוצמת הרכות", לצפות בסרטים רוחניים ואפילו לראות הדגמה חיה של ציור המגיע באמצעות תקשור".

במסגרת הכנס ינסו יותר ממאה חוקרים מהארץ ומחו"ל להחליף ביניהם תובנות וממצאים, בנושאים מגוונים: ספרות פנטזיה, הודו במפגש עם המערב, רוחניות בניהול ובעסקים, הקשר שבין אקולוגיה ורוחניות, הזיווג בין בודהיזם ליהדות, בודהיזם ופסיכולוגיה. גם הקשר שבין רוחניות וטיפול יידון בהרחבה בכנס, לרבות בחינתם האקדמית של מצבי תודעה משתנים, ליווי רוחני בעתות מוות ושכול, ודילמת חציית הגבולות בין זהויות מקצועיות של רופאים ומטפלים ברפואה המשלימה.

האם הניו אייג' מחזיר את האישה למטבח? הכנס ינסה לבחון את מצב הפמניזם בשורות הניו אייג' דרך מקומן של נשים ברוחניות העכשווית ורוחניות נשית בעולם היהודי, והקשר שבין רוחניות פמיניסטית עכשווית לבין דתות ניאו-פגאניות שבעולם המערבי המודרני.

הכנס הישראלי השני לחקר הרוחניות העכשווית יתקיים באוניברסיטת חיפה ביום שני, 8 למרץ 2010. לאתר הכנס

עידו הרטוגזון על הכנס של השנה שעברה

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים