לא מתייבשים: מאפים מיוחדים לט"ו בשבט

כתר של לחמניות קטנות עם צימוקים, חטיף גרנולה ביתי ועשיר, מאפה מוזלי משוויצריה ולחם פיצוחים מכובד. האופה אורי שפט מזמין אתכם להכין בבית מאפים עם פירות מיובשים

אורי שפט | 26/1/2010 10:00 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הגשמים שממשיכים לרדת החורף בעקביות עושים את ט"ו בשבט השנה לחג שמח יותר, מלבלב יותר. למרות שהלבלוב הזה הביא לגל קריאות חזרה לפירות הטריים, המנהג עדיין אומר להתביית על היצע הפירות המיובשים,  ואנחנו הולכים איתו בהנאה ולא נכנעים. אורי שפט, האיש שאופה באהבה במאפיית לחמים, ואף הוציא את הספר "לחם בבית", מציע לכבוד החג כמה מאפים מיוחדים, שנהנים לאכלס בתוכם פירות מיובשים ומיני גרעינים.
צילום: דניאל לילה
יש להן בסיס הולנדי חזק. לחמניות גזר וצימוקים. צילום: דניאל לילה
לחמניות גזר

מתכון בעל שורשים דנמרקיים מובהקים. המתקתקות והארומה של הגזר והצימוקים נותנות טעם מפתיע ללחמנייה הזו, שהיא קלה להכנה ומאד מהנה.

כמות: 20 לחמניות
הכנת הבצק:20 דקות
התפחה: שעה
אפייה- 15 דקות 

החומרים להכנת הבצק (שוקלים את כל החומרים מראש):
500 גרם קמח לבן מנופה  (3 ושלושה-רבעים כוסות) 
250 גרם מים קרים (1 כוס)
50 גרם שמרים טריים (5 כפות)
5 גרם מלח (רבע כף)
50 גרם סוכר (רבע כוס)
50 גרם חמאה רכה  בטמפ' החדר
1  ביצה
100 גרם גזר מגורר גס (1 יחידה)
100 גרם  צימוקים חומים (כוס)

חומרים לציפוי:
ביצה טרופה

ההכנה:
הבצק:
1. יוצקים את המים לקערת הלישה ומפוררים לתוכם את השמרים.
2. מוסיפים לקערה לפי הסדר: קמח, מלח, סוכר, חמאה. בעזרת וו הלישה, לשים במהירות נמוכה 3 דקות, לאיחוד החומרים.

3. מגבירים למהירות בינונית ולשים עוד 6 דקות, לקבלת בצק רך וחלק.
4. מוציאים את הבצק ומניחים על שולחן עבודה מקומח קלות ומגלגלים לכדור. 

התפחה:
1. מניחים את כדור הבצק בתוך קערה מקומחת קלות, מכסים במגבת או בניילון ומתפיחים 30 דקות או עד שהבצק כמעט מכפיל את נפחו.

2. מוציאים את הבצק ומניחים על שולחן עבודה. מניחים את הגזר המגורר, הצימוקים והביצה על הבצק. קוצצים הכל יחד, בעזרת שפכטל, לקבלת בצק עם גושים שאינו אחיד במרקמו. 

3. מחלקים

את הבצק ל-20 חלקים שווים ומגלגלים לכדורים שווים בגודלם. מסדרים בתבניות סיליקון משומנות או בתבניות מאפינס, או על שתי תבניות מרופדות בנייר אפייה, מכסים. 

4. מתפיחים עוד חצי שעה. כ-10-15 דקות לפני תום ההתפחה מחממים תנור ל-180 מעלות. בסיום ההתפחה מורחים את הלחמניות בביצה הטרופה. 

אפייה:
5. מכניסים את התבניות לתנור ואפים כ-15 דקות. מוציאים מהתנור ומצננים על רשת.

צילום: דניאל לילה
לחם תאנים, תמרים ואגוזים צילום: דניאל לילה
לחם תאנים, תמרים ואגוזים

כמות: 3 כיכרות לחם
הכנת הבצק: 20  דקות
התפחה: 140 דקות
אפייה: 38 דקות 

החומרים להכנת בצק מקדים (מכינים 24 שעות מראש):
150 גרם קמח חיטה מלא מנופה (1 כוס) 
90 גרם קמח שיפון מנופה (2/3 כוסות)
200 גרם מים (3/4 כוס)
1 גרם (קורט) שמרים טריים  
20 גרם דבש (1 כף)
קורט מלח  

החומרים לבצק (שוקלים את כל החומרים לבצק):
300 גרם קמח חיטה לבן מנופה (2 ושליש כוסות) 
150 מ"ל מי ברז קרים (2/3 כוס)
25 גרם שמרים טריים (2.5 כפות)
460 גרם בצק מקדים ( כל הבצק)
10 גרם מלח (כף מחוקה)
10 גרם שמן ( 1 כף)
5 גרם סוכר ( 1 כפית)
100 גרם אגוזי מלך קצוצים גס (1 כוס)
100 גרם תאנים מיובשות חתוכות  לרבעים (5 יחידות)
100 גרם תמרים טריים  (10 יחידות)

ההכנה:
הכנת בצק מקדים:
1. מכניסים את כל החומרים לקערת המיקסר, מערבבים בעזרת וו לישה עד לאיחוד החומרים.
2. מכסים את הקערה בניילון, משאירים אותה שעתיים בטמפרטורת החדר ומכניסים לקירור עד למחרת. 

הבצק:
1. יוצקים את המים לקערת הלישה ומפוררים לתוכם את השמרים. מוסיפים לפי הסדר:בצק שהוכן יום קודם, קמח, מלח, שמן וסוכר. בעזרת וו הלישה, לשים במהירות נמוכה 3 דקות, לאיחוד החומרים. מגבירים למהירות בינונית ולשים עוד 6 דקות, לקבלת גמיש ומעט קשה.

2. מנמיכים את המהירות, מוסיפים תאנים, תמרים ואגוזי מלך, מערבבים דקה עד שהם נבלעים בבצק ולא יותר.

3. מוציאים את הבצק ומניחים על שולחן עבודה מקומח קלות לשים ביד עוד כדקה ומגלגלים לכדור.
 
התפחה:
1. מניחים את כדור הבצק בתוך קערה מקומחת קלות, מכסים במגבת או בניילון ומתפיחים 60 דקות או עד שהבצק כמעט מכפיל את נפחו. מחלקים את הבצק ל-3 חלקים שווים בעזרת סכין, מגלגלים כל חלק לכדור, מכסים ומניחים על משטח מקומח קלות ל-10 דקות. מועכים כל כדור לעיגול בעובי 3 ס"מ ומגלגלים לכיכרות מוארכות ומהודקות.

5. מניחים את הכיכרות בתבנית אינגליש קייק באורך 20 ס"מ, חורצים בכיכר 3 חריצים ומכסים. מתפיחים 90 דקות או עד שהבצק כמעט מכפיל את נפחו. כ-15 דקות לפני תום ההתפחה מחממים תנור ל-220 מעלות. ניתן למרוח אותן כעת בביצה טרופה. 

האפייה:
אופים כ-10 דקות בתנור שחומם מראש. מנמיכים ל-190 מעלות ואופים עוד 20 דקות. מוציאים את הלחמים מהתבניות, מחזירים אותם לתנור ואופים עוד 8 דקות על רשת, עד שצבעם חום. מוציאים מהתנור ומצננים על רשת.

צילום: אריק סולטן
מכניסים מה שאוהבים. בר גרנולה צילום: אריק סולטן
בר גרנולה ופירות יבשים

החומרים לתבנית בגודל 30X20:
200 גרם שיבולת שועל
40 גרם אגוזי לוז 
40 גרם שקדים שלם קלוף
40 גרם פקאן
30 גרם גרעיני דלעת
30 גרם גרעיני חמנייה
100 גרם דבש
60 גרם סילאן
60 גרם טחינה
100 גרם סוכר חום כהה
50 גרם שמן קנולה
כפית קינמון
גרידת תפוז
קורט מלח
50 גרם קוקוס לבן 
30 גרם שומשום
50 גרם משמשים
50 גרם צימוקים
40 גרם דבלים
80 גרם חמוציות
40 גרם שזיף שחור

הכנה:
1.מחממים תנור ל-170 מעלות. אופים תערובת של שיבולת שועל, אגוז לוז, שקדים, גרעיני דלעת, גרעיני חמנייה, למשך 9 דקות. חותכים את הפירות המיובשים לקוביות קטנות בגודל של 1X1 ומערבבים את כל הפירות החתוכים עם תערובת הגרעינים.

3.מבשלים בתוך סיר: דבש, סילאן, סוכר חום, שמן קנולה מערבבים. שופכים מעל תערובת הפירות את תערובת הדבש ומערבבים היטב. מרפדים תבנית בניילון נצמד, או נייר אפייה. דוחסים את התערובת תוך כדי הידוק מתמיד, מניילנים בניילון נצמד. מקררים לפחות 4 שעות או מקפיאים כשעתיים לפחות וחותכים בעזרת סכין חדה לחטיפים בגודל 6X3.

צילום: דניאל לילה
עוגיית מוזלי שוויצרי צילום: דניאל לילה
לחמניות מוזלי שוויצרי

החומרים להכנת כ 20 יחידות
לבצק:
250 גרם קמח חיטה לבן
50  גרם קמח מלא
30 גרם סובין
20  גרם שמרים לחים
10  גרם מלח
250 גרם מים (כוס ורבע)

התוספות:
30 גרם גרעיני חמנייה
30 גרם פרג
1 יחידה תפוח עץ חתוך לקוביות 1*1 ס"מ
60 גרם תמרים לחים מסוג מהג'ול
40 גרם אגוזים מכל סוג שאתם אוהבים
35 גרם דבש

לציפוי:
שיבולת שועל, גרעיני חמנייה, גרעיני דלעת

הכנה:
1. יש לשקול את כל החומרים ולנפות את הקמח.
2. בקערת המיקסר – יוצקים המים, מוסיפים את השמרים וממיסים. מוסיפים את הקמח, הסובין והמלח ולשים בעזרת וו הלישה במיקסר. סה"כ לישה: כ-10 דקות עד קבלת בצק רך ואלסטי.

3. יוצרים כדור ומחזירים לקערת המיקסר, מכסים במגבת לחה ל-20 דקות.

4. מוציאים את הבצק לשולחן ומערבבים את הפירות, הגרעינים, האגוזים והדבש על ידי קיצוץ ביחד עם הבצק (הכי טוב לעשות זאת בעזרת קלף או מרית). אין לערבב יותר מידי. (לשמירת מראה אמורפי).

5. טובלים בציפוי ומניחים על מגש אפייה 20 יחידות בגודל שווה, להתפחה סופית - למשך 30 דקות. אופים בתנור בחום 180 מעלות כ-18 דקות.

צילום: דניאל לילה
כתר צימוקים צילום: דניאל לילה
כתר צימוקים

כל לחם הוא געגוע שמצפין בתוכו מסורת ארוכת שנים. כתר הצימוקים הוא לחם שהופך כל שולחן לחגיגי ומעניק הילה מיוחדת לשולחן האירוח.לחם של חג הופך אותנו לחלק משרשרת ארוכה של דורות ומסורת, ומחבר בין עבר הווה ועתיד.

כמות: 2 כתרים או 16 לחמניות
הכנת הבצק: 20 דקות
התפחה: 90 דקות
אפייה:15 דקות

החומרים:
להכנת הבצק:
שוקלים את כל החומרים מראש
600 גרם קמח חיטה לבן, מנופה (4.5 כוסות)
300 גרם מים קרים (1 ושליש כוסות)
15 גרם שמרים טריים (1.5 כפות)
15 גרם מלח (1 כף)
50 גרם סוכר (רבע כוס)
50 גרם חמאה קרה
150 גרם צימוקים בהירים (1.5 כוסות)

לציפוי:
ביצה טרופה

ההכנה:
הבצק:
1. יוצקים את המים לקערת הלישה, ומפוררים לתוכם את השמרים.  מוסיפים לפי הסדר: קמח, מלח, סוכר וחמאה. בעזרת וו הלישה לשים במהירות נמוכה, כ-4 דקות לאיחוד החומרים. מגבירים למהירות בינונית, ולשים כ-4 דקות לקבלת בצק רך וחלק. מנמיכים את מהירות הלישה, מוסיפים את הצימוקים ולשים דקה עד שהם נבלעים בבצק, לא יותר. מוציאים את הבצק ומניחים על שולחן עבודה מקומח קלות, לשים מעט ביד ומגלגלים לכדור.

התפחה:
1. מניחים את כדור הבצק בתוך קערה מקומחת קלות, מכסים במגבת או בניילון, ומתפיחים 30 דקות או עד שהבצק מכפיל את נפחו. מוציאים את כדו הבצק ומניחים שוב על שולחן עבודה מקומח קלות, ומחלקים אותו ל-16 חלקים שווים.

2. מגלגלים כל חלק לכדור, מניחים את הכדורים על תבנית מרופדת בנייר אפייה זה לצד זה בצורה מעגלית ליצירת שני כתרים. מכסים ומתפיחים 60 דקות, עד שהלחמניות כמעט מכפילות את נפחן. כ-15 דקות לפני תום ההתפחה מחממים תנור ל-180 מעלות. בתום ההתפחה מורחים את הלחמניות בעדינות עם ביצה טרופה, וגוזרים עם מספריים שפיץ או שניים בראש כל לחמניה.

אפייה:
מכניסים את התבנית לתנור שחומם מראש ואופים כ-15 דקות, מוציאים מהתנור ומצננים על רשת.

צילום: דניאל לילה
לחם פיצוחים צילום: דניאל לילה
לחם פיצוחים

לחם מלא שמחת חיים כמו במשחק כדורגל ברזילאי הפוגש לראשונה קהל ישראלי רועש על הטריבונות כשהוא מעודד את הקבוצה שלו כנגד כל הסיכויים.

כמות: שלוש כיכרות לחם, הכנת הבצק: 30 דקות, התפחה: 70דקות, אפייה 30 דקות

החומרים:
להכנת הבצק:
מכינים את כל החומרים מראש
600 גרם קמח חיטה לבן מנופה (4.5 כוסות)
430 גרם מי ברז (2 כוסות)
25 גרם שמרים טריים (2.5 כפות)
40 גרם סובין (3/4 כוס)
15 גרם מלח (1 כף)
40 גרם גרעיני פשתן (רבע כוס)
40 גרם גרעיני שומשום קלויים (רבע כוס)
40 גרם גרעיני חמנייה קלויים (רבע כוס)
40 גרם גרעיני דלעת קלויים (רבע כוס)
החומרים להכנת הציפוי
70 גרם (חצי כוס) שומשום

ההכנה:
הביגה:
מכניסים את כל החומרים לקערה, מערבבים עד איחודם לבצק מעט נוקשה. מניחים במקרר ל-24 שעות.

הבצק:
1. יוצקים את המים לקערת הלישה, ומפוררים לתוכם את השמרים.

2. מוסיפים לפי הסדר את הביגה, הקמח והמלח. בעזרת וו לישה לשים 4 דקות במהירות נמוכה עד לאיחוד החומרים.

3. מוציאים את הבצק ןמניחים על שולחן עבודה מקומח קלות, לשים אותו בים עוד כ-4 דקות. בכל זמן העבודה ניתן להשתמש ב"קלף בצק" כדי לגרד את הבצק מהשולחן. הבצק צריך להיות נוזלי ודביק, אל דאגה, הוא יסתדר במשך הזמן.

התפחה:
1. מניחים את הבצק בקערה מקומחת קלות, מכסים במגבת או בניילון, ומתפיחים למשך שעה. אוספים את הקצוות למרכז כמו מעטפה, והופכים את הבצק בתוך הקערה, כך שהתפר יהיה מטה. מכסים ומניחים לו לתפוח עוד כ-20 דקות נוספות.

2. מחלקים את הבצק בעזרת סכין ל-2 חלקים שווים, ומקפלים כל חלק שוב למעין מעטפה. כך שנוצר מעין כדור. מועכים כל כדור בצק לעיגול בעובי 3 ס"מ, ומגלגלים לכיכרות עגולות ומהודקות.  מניחים אותן על תבנית מרופדת בנייר אפייה, מתפיחים עוד 60 דקות או עד שהלחם כמעט הכפיל את נפחו. כ-15 דקות לפני תום ההתפחה מחממים את התנור ל-220 מעלות. בתום ההתפחה אופים במשך 30 דקות. 

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים