לסלק ולשבור
אין כמו מתכונים שיוצאים מחוץ לקופסה. הדכדוך של החורף העלה זיכרונות מאיש שלא היסס לנתץ אפילו את הטאבו המוחלט של סלטי תפוחי האדמה. שרי אנסקי מפתיעה עם סלק
אך מה אני כבר יכולה לכתוב על פסטה או על סלק שלא כתבתי קודם? לא מצאתי אפילו קצה חוט. כשנעשה ערב ונעשיתי מדוכדכת, לקחתי את המעיל ויצאתי מהבית לאוורר את הראש. כשהתעייפתי, נכנסתי לבר של דניאלה לשתות כוסית וודקה לזכר סשקה פיינטוך. הכרנו שם אצלה ליד הבר. הוא היה עם חבר והם ישבו ממש במקום שיושב עכשיו האיש הזה עם המשקפיים ושותה בלנטיין. ברגע מסוים הוציא סשקה את הפלפלים החריפים, שיני השום והלימונים מצנצנת הזיתים שדניאלה כבשה וקצץ אותם על צלחת עם ביצה קשה. כיוון שהתלהבתי מאוד, הם הזמינו אותי לכוסית אבסינט. מאז הכנו יחד לפחות שלושה מדורים על דגים מלוחים, מדור על בורשט סוחט דמעות, לפחות שני מדורים על סלטים אשכנזיים המנצחים את זיכרונו של כל רוסי ומעל הכל: את מה שבני משפחתי קוראים "המאכל".

מדובר בתבשיל של קוביות אווזים מעושנים ותפוחי אדמה, שסשקה לימד אותי להכין ביום שלג בירושלים. עכשיו, על הבר, הוצאתי מהתיק מחברת וכתבתי שאני מרגישה שרוב החברים שלי מתים ושאני לא יכולה לסבול את זה שאני מזדקנת לפני שהספקתי להתבגר. האיש שישב בקצהו השני של הבר ושתה ויסקי אמר למוזג: "החיים שלי הם החמצה, כי אני מתגעגע לזיכרונות של אחרים". לא ידעתי אם הוא מצטט משורר כלשהו, אך מיד שאלתי את עצמי אם גם אני מתגעגעת לזיכרונות של אחרים (או לפסטות של אחרים), ועניתי לעצמי שאני מתגעגעת לידידים שאינם יותר בחיים. אני מתגעגעת למי שהייתי כשאהבתי אותם.
חשבתי כך, כי רק אתמול סיימתי לקרוא את הספר "כל הנשמות" של הסופר הספרדי חביאר מריאס, שאומר ש"לא די בעצם הזיכרון כדי שאדם ימשיך להיות אותו אדם בזמנים ובמרחבים שונים", ומסביר ש"מי שמגולל כאן ועכשיו את מה שראה ומה שאירע לו בעבר אינו אותו אדם שאכן ראה וחווה את הדברים. הוא גם אינו המשכיות של אותו אדם או הצל שלו או היורש שלו ואפילו לא המנשל שלו".
אבל מה זה כבר יכול לעזור לי עם בעיית הכתיבה של המדור הזה? אמרו לי שבערב מותו סשקה הזכיר אותי בשיחה עם חבר, וסיפר איך הבאתי אליו הביתה לארוחה את חברי אודי אשרי. אודי, שביקש ממני לפני מותו להיפטר מהמדור הזה שלי. להפסיק להתענות בכתיבתו. אבל מה אעשה? ממה אתפרנס? הרגשתי געגועים כה עזים לאודי, שיכול היה לעזור לי לנסח פתיחה למדור המסובך הזה. גם לסשקה היה הרבה ניסיון בכתיבה. נכון שהוא כתב בעיקר
אני בטוחה כי חלק מהמדורים הטובים ביותר שכתבתי לאורך השנים האלו היו עליו ואיתו. נזכרתי איך ישב איתי ותרגם את ההוראות, השירים והמתכונים בספר "ניהול משק הבית" שיצא לאור בהוצאה הממלכתית לספרות כפרית ברוסיה הקומוניסטית בשנת 1959. סשקה , שהיה איש נדיר שאהב את החיים וטרף אותם וסחט מהם את מלוא ההנאה, ידע להתבונן (נו, זה היה חלק מהמקצוע שלו): "הנה, תכתבי", אמר לי. "על עטיפת הספר מצוירת עקרת בית צעירה, יפהפייה בלונדינית ורודת לחיים, ובחיוך ביישני ובעדינות מרבית היא מוזגת תה מסמובר מפואר. שערותיה אסופות בקוקו והיא לובשת סרפן מגוהץ להפליא. על השולחן לפניה, לצד ספלי התה, ניצבת עוגה עגולה ומגרה בפשטותה. אבל במרכז השולחן למרגלות הסמובר ניצבת צלחת פרחונית ועליה פירושקי".
סשקה נפטר במטבחו. צנח למרגלות השיש שעליו כה היטיב לקצוץ ולתבל. המתכון האחרון שלמדתי ממנו היה גם הוא עם סלק. עוד מתכון ששובר את המתכונת של סלטי תפוחי האדמה. הרגשתי כה אומללה ונואשת, עד שפניתי לאדם בקצה הבר ושאלתי אם יש לו מה להגיד על מתכונים מפתיעים ששוברים את המתכונת. נתתי לו כדוגמה אותו ספגטי בסלק עם גרגירי פרג והסלט של סשקה עם הסלק. הוא ממש התלהב, וציטט לי מיד את יסנין מתוך "האדם השחור": "והנה התבגר והיה למשורר / ותפרוץ אש כוחו מסוגר המתכונת / לאישה מזדקנת - ארבעים ויותר / הוא קרא - ילדתי הקטנטונת".
החומרים:
5-6 סלקים קטנים
1/4 כוס שמן זית
חבילת ספגטי באיכות טובה (אפשר גם מקמח מלא)
80 גרם חמאה
1 כף פרג טחון טרי או לא טחון
1 כפית מלח גס
כ-1/2 כוס מי בישול הפסטה
יוגורט כבשים או שמנת חמוצה
ההכנה:
1. מקרצפים את הסלקים בלי לקלף אותם. שמים אותם בסיר בעל תחתית כבדה ומכסים במים, בתוספת שמן הזית. מבשלים עד שהסלקים מתרככים ומזלג ננעץ בהם בקלות (כשעה ורבע). אם המים לא מתאדים לגמרי, שופכים אותם וממשיכים לבשל כחמש דקות נוספות.
2. מביאים לרתיחה מים עם מלח לבישול הספגטי.
3. מקלפים את הסלקים, חותכים לפלחים ומרסקים לפירה במעבד מזון.
4. מבשלים את הספגטי על פי ההוראות שעל האריזה.
5. ממיסים את החמאה במחבת גדולה. מגבירים את האש ומזהיבים אותה כשתי דקות (מזהיבים, לא שורפים). מוסיפים את הפרג, מערבבים ומטגנים כשתי דקות נוספות ומוסיפים את פירה הסלק. מתבלים במלח ומערבבים כשתי דקות, עד שהסלק יספוג את החמאה החומה והפרג. אחר כך מדללים בחצי כוס ממי בישול הפסטה.
6. מסננים את הספגטי מהמים לתוך המחבת עם הרוטב ומערבבים היטב. אם הרוטב סמיך מדי, מוסיפים 1/4 כוס נוספת ממי הפסטה.
7. מחלקים לצלחות ההגשה (רצוי חמות) ומצרפים יוגורט או שמנת קרה על כל מנה. מגישים מיד.

החומרים:
3 סלקים בינוניים מוצקים ורעננים
6 תפוחי אדמה בינוניים קופסה של אפונה
1 בצל
שמן חמניות
חומץ טבעי 5 אחוז של "עסיס"
מלח
ההכנה:
1. מסירים את הגבעולים והזנבות מהסלקים, ומקרצפים בעזרת סקוטשברייט - בלי לקלף אותם. שמים בסיר, מכסים במים, מביאים לרתיחה ומבשלים חצי שעה (הם עדיין לא ממש רכים, וכך אנחנו צריכים שיהיו).
2. במקביל, שוטפים היטב את תפוחי האדמה - בלי לקלף אותם. מכניסים לסיר נוסף ומכסים במים בלבד. מביאים לרתיחה ומבשלים כ-15-20 דקות. בודקים בעזרת מזלג - הוא צריך להיכנס לתוכם בקלות, אבל עם טיפטיפונת מאמץ. מצננים במים קרים כדי לעצור את תהליך ההתרככות ומקלפים.
3. פורסים וחותכים את תפוחי האדמה לרצועות דקות, אבל לא יותר מדי, ושמים בקערה. קולפים, פורסים וחותכים את הסלקים לרצועות גפרוריות מעט דקות יותר מרצועות תפוחי האדמה ומצרפים לקערה.
4. מסננים את האפונה מנוזלי השימור ומוסיפים גם אותה לקערה.
5. עכשיו מגיע תורו של הבצל, אבל אותו חותכים אך ורק בצמוד להגשה, אחרת הרצועות מתרככות ומאבדות את הפריכות. את שאר הסלט ניתן להכין גם מספר שעות לפני ההגשה. את הבצל חוצים וחותכים לרצועות דקיקות ממש. אנחנו נסתפק בכמות של 3/4 בצל , אם כי אפשר להוסיף יותר.
6. מוסיפים 1/2 כוס שמן חמניות (ורק שמן חמניות), חצי כוס חומץ טבעי וכפית שטוחה של מלח. מכל אלה אפשר להוסיף מעט פחות תחילה ולתקן את הטעם אחרי שמערבבים בעדינות כדי לא לשבור את החתיכות.
מסלק חי או מבושל וחתוך לקוביות קטנות תמיד אפשר להכין סלט עם המון עלים, בצל ירוק, קצת דבש, מיץ לימון ושמן זית. המתכון שלפניכם משדך את הסלק לעגבניות ומחזק את הצבע והטעם שלהן.
החומרים:
2-4 סלקים מבושלים
חבילת עגבניות שרי אדומות, או 4-5 עגבניות
חופן עלי בזיליקום סגולים
בצל אדום
1/2 צ'ילי אדום קצוץ דק או פרוס (לא הכרחי)
חופן זיתים יווניים שחורים מגולענים או גרגירי רימון (לא הכרחי()
חומץ יין אדום או בלסמי
שמן זית
מלח
ההכנה:
1. קולפים, חוצים ופורסים את הסלקים, ומניחים אותם בקערה רחבה. חותכים את עגבניות השרי לפלחים או חוצים אותן. עגבניות גדולות חותכים בצורה דומה לסלקים.
2. פורסים את הבצל על העגבניות והסלקים. מצרפים את הפלפל החריף ואם רוצים גם זיתים או גרגירי רימון. זורים מעט מלח גס ומטפטפים שמן זית וחומץ יין לפי הטעם. מערבבים מעט ובעדינות. זורים את עלי הבזיליקום ומגישים. אפשר לזרות על הסלט מעט סומאק.








נא להמתין לטעינת התגובות
