4 דרכים לאפות פשטידת ירקות
בחורף הירקות בשיאם והם מגיעים אלינו מבריקים מגשם ומלאי עסיס. הוסיפו להם ביצים, גבינות או בשר טחון, שלחו אותם לתנור - ויש לכם מאפה פריך וחם שיעשה נעים בבטן של יום קר
תנו לנוח! לפני שחותכים את הפשטידות חשוב לתת להן לנוח במשך 10 דקות להתייצבות. עוד מאכלים שזקוקים למנוחה אחרי האפייה בתנור: בשר צלוי, פאי (מתוק או מלוח), לזניה (ושאר מאפי פסטה).
חימום חוזר מחממים תנור ל-200 מעלות ומכניסים את הפשטידה לתנור כשהיא מכוסה, כדי שלא תתייבש בזמן החימום.
פשטידת ירקות מרוקאית, עשירה בביצים ותבלינים - מנה צמחונית מצוינת, שמזכירה את הפריטטה הספרדית.
30 דק' הכנה, 25 דק' אפייה
החומרים לסיר או תבנית בקוטר 26 ס"מ:
3 תפוחי אדמה
3 גזרים
3 ביצים קשות חתוכות לקוביות
1 כוס אפונה קפואה מופשרת
1/2 צרור פטרוזיליה קצוצה
1/2 כפית פלפל לבן
1/4 כפית אבקת אפייה
1 כפית מלח
1/2 כפית כורכום
מיץ מ-1/2 לימון
8 ביצים טרופות
3 כפות שמן קנולה
ההכנה:
1. מבשלים תפוחי אדמה וגזרים בסיר עם מים עד לריכוך.
2. מצננים, מקלפים וחותכים לקוביות. מערבבים בקערה עם שאר חומרי הפשטידה, למעט השמן.
3. מחממים תנור ל-180 מעלות.
4. מחממים שמן בסיר שמתאים
5. אופים 25 דקות או עד שהמאפה מתייצב ופניו זהובים.

במקום לטגן קציצות, מכינים מהתערובת מאפה מבושם בבהראט ופטרוזיליה.
30 דק' הכנה, 45 דק' אפייה
החומרים לתבנית מרובעת בגודל 25 ס"מ או עגולה בקוטר 26 ס"מ:
5 גבעולי כרישה (רק החלק הלבן)
3 כפות שמן זית
1 בצל קצוץ
2 שיני שום קצוצות
1 כפית בהראט
1/2 כפית אגוז מוסקט
2 תפוחי אדמה מבושלים, קלופים ומעוכים למחית
500 גרם בשר בקר טחון טרי
3 כפות קמח
5 ביצים
מלח ופלפל שחור גרוס
1/4 צרור פטרוזיליה קצוצה
שומשום לפיזור
הכנה:
1. חותכים 3 גבעולי כרישה למקטעים ומבשלים במים כ-20 דקות. מסננים, סוחטים ומקררים.
2. מחממים תנור ל-180 מעלות ומשמנים תבנית.
3. פורסים את 2 גבעולי הכרישה הנותרים ומטגנים עם בצל כ-5 דקות עד להזהבה קלה. מוסיפים שום ומטגנים עוד דקה. מתבלים בבהראט ואגוז מוסקט, מערבבים, מסירים מהאש ומקררים מעט.
4. מערבבים היטב את הכרישה המבושלת והמטוגנת עם מחית תפוחי אדמה, בשר, קמח וביצים. מוסיפים פטרוזיליה, מלח ופלפל, מערבבים ומעבירים לתבנית. מפזרים מעל שומשום.
5. אופים 45 דקות עד שהפשטידה יציבה ופניה זהובים. מוציאים מהתנור, ממתינים 10 דקות, פורסים ומגישים.

שילוב חכם של טעמים - המתקתקות של הבטטות משלימה יפה את החריפות הקלה של גבינות העיזים והבצל הירוק.
10 דק' הכנה, 50 דק' אפייה
החומרים לתבנית פיירקס בגודל 20×27 ס"מ:
2 בטטות בינוניות (500 גרם) קלופות ומגוררות
2 גבעולי בצל ירוק קצוצים
2 שיני שום קצוצות
6 ביצים
1/3 כוס אינסטנט פולנטה (קמח תירס דק)
150 גרם גבינת פטה עיזים מפוררת
1 גביע גבינת קוטג'
200 גרם גבינת מוצרלה יבשה או גבינה צהובה מגוררת
1/4 צרור שמיר קצוץ דק
1/2 כפית אגוז מוסקט
מלח ופלפל שחור גרוס
הכנה:
1. מחממים תנור ל-180 מעלות ומשמנים תבנית.
2. סוחטים את הבטטות מנוזלים ומעבירים לקערה. מוסיפים את שאר החומרים ומערבבים היטב. מעבירים לתבנית פיירקס.
3. אופים כ-50 דקות או עד שמתייצב ומזהיב יפה. אפשר להכין מראש ולחמם עם כיסוי, כדי למנוע ייבוש בחימום החוזר.

מאפה שנרקח בהשראת הרקוט קפוסטה - מאפה כרוב כבוש ובשר מהמטבח ההונגרי. כאן מערבבים הכל יחד במקום לסדר בשכבות.
20 דק' הכנה, 30 דק' אפייה
החומרים לתבנית בגודל 25×30 ס"מ:
1 כוס אורז פרסי או יסמין
1/4 כוס שמן קנולה
2 בצלים קצוצים
1/2 ק"ג בשר בקר טחון
2 קופסאות שימורי כרוב כבוש
1 כף פפריקה מתוקה
מלח ופלפל שחור טחון טרי
1 כף קמח
3 ביצים
ההכנה:
1. מחממים תנור ל-180 מעלות ומשמנים תבנית.
2. מבשלים אורז בסיר עם הרבה מים כ-10 דקות (חצי בישול). מסננים ומקררים.
3. מחממים מחבת עם שמן ומטגנים בצל עד להזהבה קלה. מוסיפים בשר ומטגנים כ-5 דקות תוך כדי ערבוב עד שהבשר משנה את צבעו ואין נוזלים. מעבירים לקערה גדולה.
4. שוטפים את הכרוב הכבוש במים, מסננים וסוחטים מנוזלים.
5. מערבבים את הכרוב עם הבשר בקערה ומתבלים. מוסיפים את האורז, קמח וביצים ומערבבים היטב. מעבירים לתבנית.
6. אופים כ-30 דקות עד שמתייצב ומזהיב.
.......
הכתבה מתפרסמת בגליון ינואר של המגזין 'על השולחן' - מי היא מסעדת השנה של המגזין? מה עושים עם גזר? מהן 21 המנות ממסעדות שעשו את השנה בגרסה שאפשר לשחזר בבית? להשיג בחנויות הספרים או באתר.