חלום טקסס: איך מכינים צ'ילי קון קרנה

למרות המקורות הלא נודעים ואלפי הגרסאות, בכולן עושה הצ'ילי קון קרנה טוב לנשמה בערב חורף קר. יובל הימן ועופר אסלן למדו את המקורות והכינו את הגרסה המקומית לתבשיל החם

יובל הימן ועופר אסלן | 21/12/2009 8:22 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
פלפל חריף. מרכיב הכרחי
פלפל חריף. מרכיב הכרחי איי-פי
בניגוד גמור לדעה הרווחת, שלפיה מקסיקו היא מולדתו של הצ'ילי קון קרנה, שורשיו של המאכל אינם ידועים. גרסה אחת טוענת כי הקון קרנה הומצא במקסיקו בשנת 1840 ממיש-מש של שאריות שבושלו בסיר והוגשו לתיירים שחיפשו אוכל מקסיקני אותנטי, כלומר חריף וזול; המתנגדים לתאוריה זו נסמכים על מילון מקסיקני משנת 1959, שבו נכתב תחת ההגדרה צ'ילי קון קרנה: "מזון מתועב שמתיימר להיות מקסיקני". אחרים סבורים שהספרדים הביאו איתם לסן אנטוניו את האבטיפוס ממנו נולד הצ'ילי; ויש שמספרים שמקור התבשיל הוא עניי טקסס ממוצא היספני (טחנוס), שמטעמי דלות התקציב קנו מעט בשר קצוץ, הוסיפו לו כמות זהה של פלפלים ובישלו הכל יחד בקדרה.

גם באשר לתכולת התבשיל יש חסידויות בכמות שלא הייתה מביישת את בני ברק וירושלים יחד: יש האומרים שחייבים להוסיף שעועית ועגבניות, ואחרים טוענים שצ'ילי קון קרנה עם שעועית ועגבניות שווה לבגידה ודינו של הטבח תלייה. אלה מכינים צ'ילי קון קרנה ככתוב: בשר עם פלפלים. הגרסאות אין-סופיות ויש המוסיפים חמאת בוטנים, ברבון, בננות ועוד ועוד. רק על שני דברים כמעט שאין עוררין.

הראשון - הצ'ילי קון קרנה חב את הפופולריות שלו לעיר סן אנטוניו במדינת טקסס, שהפכה אותו למאכל הרשמי שלה. התבשיל עלה לגדולה ביריד שהתקיים בעיר בשנת 1893, כשאישה מקומית העמידה דוכן ובו קדרה מהבילה של צ'ילי קון קרנה. הסנטים הספורים שנדרשו להכנת התבשיל הלמו היטב את המצב הכלכלי הקשה באותם ימים, וכך הפך הצ'ילי ללהיט שהתפשט תחילה באמריקה, ובהמשך בכל העולם. המוסכמה השנייה - חוץ מפלפל קאיין, כולם משתמשים בפלפל חריף שנקרא "הזין של השטן". הפלפל קיבל את שמו הייחודי בזכות עוצמת חריפות שטנית ו...ממדים קטנים במיוחד.
צ'ילי קון קרנה

כאמור, לצ'ילי קון קרנה גרסאות אין-ספור. לכל מסעדה בארצות הברית יש ורסיה משלה להכנת התבשיל, אולם יש מקום אחד שבו אין סיכוי למצוא צ'ילי קון קרנה עם שעועית - התחרות הרשמית של האיי-סי-אס, אגודת הצ'ילי הבין-לאומית, האוסרת בתכלית האיסור על שימוש בשעועית. המונדיאל מתקיים אחת לשנה באוקטובר.

אף שלא יוכל להתחרות באליפות מטעם האיגוד האמריקני, המיועדת לאנשים שהאובססיה שלהם היא בשר מבושל ברוטב חריף, הצ'ילי קון קרנה של עופר אסלן יכול להתחרות בכיף באליפות מקומית, כחול-לבן. לכבוד החורף המתרגש ומתקרר הוא הכין צ'ילי קליל, המנוגד לאסכולה העיסתית שמעמידה צ'ילי שיכול לשמש יסודות לגורד שחקים. הצ'ילי של עופר טומן בחובו חריפות נאה, בשר טוב, ארומתיות של כמון ואת האיכויות המרירות-מתוקות של שוקולד כהה וטוב. אגב, למעט העניין של השעועית המתכון שלו דומה מאוד לתבשיל שהייתה מכינה גבירה המכונה ליידיבירד לבעלה, הנשיא האמריקני לינדון ב. ג'ונסון. 

החומרים:
600 גרם בשר בקר
400 גרם שעועית שחורה
2 בצלים גדולים
שן שום
2 גבעולי סלרי
חצי פלפל אדום
חצי פלפל צהוב
2-1 פלפלי צ'ילי
חצי כפית–כפית פלפל קאיין
2.5 כפות רסק עגבניות
ליטר ציר בקר, עוף, ירקות או מים
3-2 קוביות שוקולד מריר
מלח
פלפל שחור
כוסברה
בצל סגול

ההכנה:
1. משרים את השעועית במים ללילה. למחרת מבשלים את השעועית במים חדשים למשך שעתיים או עד שהשעועית רכה אך לא מתפוררת.

2. מבקשים מהקצב נתח לא שמן וטוחנים אותו גס או קוצצים בסכין.

3. מטגנים את הבשר בשמן תוך כדי ערבוב, כדי שלא ישארו גושים (הפעולה הזאת לא הכרחית אם משתמשים בבשר קצוץ). קוצצים דק את הבצלים ומטגנים בשמן.

4. מזהיבים קלות ומוסיפים שן שום שנקצצה דק, את הבשר ואת את הפלפלים והסלרי. מטגנים מעט ומוסיפים את רסק

העגבניות. מערבבים מהר ומוסיפים ציר או מים.

5. מוסיפים את השעועית, מבשלים עוד כחצי שעה ומוסיפים את השוקולד המריר. לא צריך להשתמש בשוקולד המריר הכי טוב שיש בשוק, אבל רצוי להשתמש בשוקולד מריר איכותי, המכיל לפחות 60 אחוז מוצקי קקאו. אחרי רבע שעה מרגע הכנסת השוקולד, הצ'ילי קון קרנה מוכן.

6. מעבירים לקערה ומפזרים מעל כוסברה ובצול סגול קצוץ. מי שלא שומר כשרות יכול להערים כף גדושה של שמנת חמוצה ולפזר גבינת צ'דר טובה.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

הימן & אסלן

יובל הימן והשף עופר אסלן מבשלים יחד ורצים להסביר

לכל הכתבות של הימן & אסלן

עוד ב''הימן & אסלן''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים