מסביב לעולם ב‭140-‬ שנה: מני פאר ביקב טפרברג

מסע חוצה יבשות, שהחל במאה ה‭19-‬ ברוסיה ועבר דרך אוסטריה, ארצות הברית ודרום אפריקה, מסתיים ביקב טפרברג 1870, שהוקם הרבה לפני שהברון רוטשילד השקיע אגורה אחת בכרמי הארץ

מני פאר | 13/11/2009 8:38 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
יקב טפרברג 1870
יקב טפרברג 1870 צילום: יחסי ציבור
מוטי טפרברג, דור חמישי במשפחת הייננים הירושלמית הוותיקה, מקפיד לקרוא ליקב שבבעלותו בשמו המלא, טפרברג ‭,1870‬ כדי להדגיש את העובדה שהוא נוסד לפני שהברון רוטשילד השקיע אפילו פרנק אחד בכרמי ארצנו. סיפור היין של משפחת טפרברג מתחיל כבר בראשית המאה ה‭.19-‬

בני המשפחה נמלטו מרוסיה מפחד הפרעות האנטישמיות ומצאו מקלט זמני באוסטריה. חלק מבני המשפחה השתלבו בהצלחה בתעשיית היין האוסטרית. באמצע אותה מאה עלה אברהם טפרברג לארץ ישראל, ועם בנו זאב זיידה הקים בירושלים העתיקה יקב קטן בשם אפרת.

השם נבחר כי הענבים הגיעו לירושלים מכרמי בית לחם בדרך אפרת. זה היה שמו של היקב המשפחתי במשך יותר מ‭100-‬ שנה, עד שמוטי החליט לשדרגו לעידן המודרני וקבע לכבוד המשפחה את השם החדש, טפרברג ‭.1870‬ זו היתה השנה שבה נרשם היקב המשפחתי כחברה רשמית תחת השלטון הטורקי. בימי מלחמת העולם הראשונה הגיעו לארץ ישראל חיילים אוסטרים רבים.

 
ראוכברגר, מוטי טפרברג ובנו אמוץ
ראוכברגר, מוטי טפרברג ובנו אמוץ צילום: יחסי ציבור
אלה נהנו מאוד מהידע של הטפרברגים, העולים החדשים מאוסטריה, ושתו בהנאה את יינותיהם. ההצלחה הכלכלית הראשונה של יינות יקב אפרת, שנודע בזמנו כאחד היקבים הכשרים ביותר, באה דווקא בזכות חיילי הקיסר האוסטרי. מוטי זוכר את ימי ילדותו ביקב הישן של משפחתו, שהשתכן בשוק מחנה יהודה בירושלים של השנים הראשונות של המדינה. ב‭1964-‬ עבר היקב למוצא, ו‭20-‬ שנה אחר כך מוטי טפרברג קיבל עליו את ניהולו. הוא סיים צבא, למד קצת באוניברסיטה ויצא לטייל בעולם.

שליח מהמשפחה יצא אליו בדרישה לגלות אחריות משפחתית: "קח את היקב לידיך או שכל כרמיו יהפכו לנכסי נדל“ן‭.“‬ מוטי הרים את הכפפה וחזר ארצה. באמצע שנות השמונים ייצר יקב אפרת כ‭200-‬ אלף בקבוקים בשנה, יינות מכרמים טובים בהרי יהודה שעיקר תהילתם היה כשרותם.

יקב טפרברג
יקב טפרברג צילום: יחסי ציבור
יחס אישי לענבים

"באמצע שנות התשעים באה לי הארה‭,“‬ מספר היום מוטי, שהיקב בבעלותו מייצר כמה מיליוני בקבוקים בכל שנה והוא הרביעי בגודלו במדינה. "הבנתי שהיקב של המשפחה חייב לעבור שיפור טכנולוגי טוטאלי. פרק חדש במשפחת טפרברג שיחזיר את שמה לכותרת היקב.

היקב תיפקד לא רע, אבל היה לי חלום. אז חזרתי לסייר בעולם, אלא שהפעם היה זה סיור לימודים באזורי יין נבחרים. מהעולם הקלאסי ועד עמק נאפה בקליפורניה ודרום אפריקה. פתאום הבנתי שאין טעם לשפץ את היקב הקיים אלא כדאי להתחיל הכל מחדש. חזרתי ארצה ואיתרתי ליד קיבוץ צרעה שטח ענקי שנועד לתעשייה. כאילו נתפר בשבילי. ממש בלב הכרמים שלנו, על הדרך בין השפלה להרי ירושלים. עוד

לפני שהתחלנו לבנות כבר הרחבנו את הנטיעות של כרמים נוספים באזור ועוד ידנו נטויה.

כ‭1,000-‬ דונם נטענו מאז הוקם היקב, לפני כשש שנים, והחלום להכפיל את הנטיעות. מדרום אפריקה הבאנו את המהנדסים שעיצבו לנו את היקב המודרני הזה. בין המכלים הענקיים משונעות המסחטות הגדולות שמותאמות בעדינות מדויקת לשיפועים ולזוויות של פתחי המכלים.

הגודל והעוצמה הטכנולוגית כאילו מסתירים את המאמץ שנעשה כאן, כדי לתת יחס אישי ואינטימי לענבים, לתירוש וליין שבדרך. אנחנו נגיע כאן לייצור של 7 מיליון בקבוקים בשנה‭.“‬ לצד הכמות, ידע מוטי שיש לתת דגש על שינוי איכותי. הוא קרא לשיקי ראוכברגר להצטרף אליו.

ראוכברגר
ראוכברגר צילום: יחסי ציבור
"הוא שמע עלינו והגיע לפגישה. אמרתי לו שלא יסתכל על היקב הקטן שהיה לנו במוצא, הסברתי לו שאני בעצם מוכר לו חלום‭.“‬ שיקי קנה את החלום. הוא עבד אז ביקבי כרמל מזרחי הענקיים ושמח להשתלב ביוזמה אישית של יקב פרטי שמתחיל הכל מהתחלה. ראוכברגר, שומר מצוות כמו טפרברג, היה ילד חיפאי שהתאהב בחקלאות בעת שירותו בישיבת ההסדר בחספין. הוריו, שנבעתו מהרעיון

שהבן שלהם ינטוש את העיר לטובת השדות, שיכנעו אותו ללמוד בפקולטה לחקלאות ברחובות. "אם כבר חקלאי, אז לפחות עם דיפלומה‭,“‬ אמרו ההורים המיואשים כשהבינו שבנם האהוב לא יהיה עורך דין או רופא. אהבת היין של ראוכברגר רק הלכה והעמיקה בנפשו. הוא המשיך בעידוד יקבי כרמל ללימודי התואר השני באוניברסיטת דיוויס בקליפורניה. הוא ספג את תורת האונולוגיה מפרופ‘ קורנליוס או האגדי, שבזכותו הוקמו יקבי רמת הגולן, וגם השתלב בלימודים עם היינן פיטר שטרן, שנחשב בארצות הברית למומחה הראשון במעלה ליינות כשרים.

חלוצי המלבק בישראל

מלבק של טפרברג
מלבק של טפרברג צילום: יחסי ציבור
היום ראוכברגר מוזג לי בהנאה את היינות הנבחרים שלו בקרוואן הממוזג, שהפך באופן זמני לחדר טעימות. לצד הייצור ההמוני של יינות שולחניים כשרים למהדרין, ממתגים בטפרברג 1870 שלוש סדרות נבחרות. הראשונה, הזולה והמשתלמת, נקראת סילבר ומחיר יינותיה נע בין 40 ל‭50-‬ שקל. טרה היא סדרת הביניים שיש בה כמה הברקות מעולות ומשתלמות, ומחיר יינותיה כ‭60-‬ שקל.

הרזרב היא סדרת העל, שיינותיה נמכרים ביותר מ‭100-‬ שקל. יש בה כרגע קברנה סוביניון 2005 ומריטאז‘ ‭,2006‬ שהוא בלנד בורדולזי של קברנה סוביניון, מרלו וקברנה פרנק. טרה מלבק 2007 הוא הברקה של טפרברג. הזן האדום הזה, שהצליח במורדות הרי האנדים בארגנטינה, עושה את צעדיו הראשונים אצלנו. בהרי יהודה ענביו מפיקים יין מרענן, עמוס פרי ורב אלכוהול ‭13.7)‬ אחוז‭.(‬

שרדונה
שרדונה צילום: יחסי ציבור
כשהכרמים הצעירים של המלבק יתבגרו וישביחו את יינותיהם, אנחנו נזכור את טפרברג לטובה כחלוצי המלבק בישראל. הזן הזה היה בין הענבים הראשונים של שיבת ציון בסוף המאה ה‭.19-‬ הוא נעלם מכרמינו, וכעת כעבור כמה דורות מוחזרת עטרתו ליושנה. גם הטרה מרלו טעים ונעים כמו רוב המרלו שמופקים מכרמי יהודה. בין הלבנים אפשר לציין לטובה את הטרה סוביניון בלאן הדשן והפירותי באופן מפתיע לאופיו. טעם של אשכולית מתוקה מכסה כאן על הטעם העשבוני הטיפוסי. הסילבר שרדונה הוא יין לבן ישראלי שעבר קיץ של שמש בכרם וחורף של חבית ביקב.

ב‭45-‬ שקל יש לכם עניין עם לבן מכובד, שילווה בעונג כל ארוחה קלה או ישמח אתכם לבדו בערב של כיף. הנטיעות האחרונות מבטיחות הרבה הפתעות בעתיד. בכרמי היקב גדלים כעת הזנים פינו נואר, זינפנדל, ברברה וגם גוורצטרמינר. אני מחכה בסקרנות לטעימת היינות שיגלו מה קרה בטרואר הירושלמי לזנים הייחודיים האלה.

מוטי טפרברג מראה לי תצלום הדמיה של משרדי היקב שהקמתם מתעכבת. "הוצאות ההקמה של היקב היו ענקיות וצריך לברור היטב את סדר העדיפויות. את הכסף הבא נשקיע במרכז מבקרים, ואנחנו נמשיך לנהל את היקב מהקרוואנים הזמניים‭.“‬ מותר לו להיאנח, את רוב חלומו הוא כבר הגשים.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''אלכוהול''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים