הגבר החדש: היוניו-מיסטיקה של אושו
כל אדם הוא למעשה חצי גבר וחצי אישה, אך בדרך כלל נוטות הנשים להתעלם מהגבר שבתוכן והגברים אינם מודעים לקיומה של האישה. אושו ייחס חשיבות גדולה להתכה פנימית של שני המינים, המחוללת ריפוי עמוק וניכרת במי שעברו הארה רוחנית

אנו רגילים לראות עצמנו כאישה או כגבר ולצאת אל העולם כדי לפגוש את הקוטב הנגדי, גבר או אישה שעימם אנו רוצים להתחבר, לחוות תשוקה ואהבה. בדרך כלל, חיפוש זה מבוסס על כמיהה עמוקה שבן או בת הזוג שנפגוש יאפשרו לנו חוויה של שלמות, קבלה, משמעות, שמחה ואושר. אך האם השלמות והאושר נמצאים שם בחוץ? גישת היוניו-מיסטיקה, שאותה הפך המאסטר אושו לאחת מדרכי העבודה המרכזיות באשרם שלו שבפונה, טוענת שלא.
היוניו-מיסטיקה מוכרת גם כעבודת ה"גבר הפנימי והאישה הפנימית", וגורסת שכאשר אנו מזוהים עם מגדר או עם אנרגיה אחת בלבד, ונושאים עינינו החוצה אל מפגש עם המגדר השני, אנו מחמיצים את האפשרות לגלות ששני הקטבים האלה שוכנים בעצם בתוכנו. האחד מהם הוא מיננו, אך השני מצוי גם הוא בנו ופועל מתוכנו.
"בסיס עבודת הגבר והאישה הפנימיים הוא שכל אדם הוא למעשה חצי זכר וחצי נקבה", מסבירה שנטי גיטמה, אחת התרפיסטיות הוותיקות בשיטה זו, "כל עוד לא גילינו את ההרמוניה הפנימית בין שני קצוות אלה, מערכות היחסים החיצוניות שלנו ישקפו את הקונפליקטים הפנימיים.
"בסדנאות שבנויות על פי שיטה זו חוקרים את שני סוגי האישיות שאנחנו, כולל הצרכים השונים ודרכי הביטוי שלהם. השאיפה בעבודה זו היא להתחבר לממדים פנימיים בתוכנו, שיעשירו את חיינו. ההכרה בקיומן של שתי האיכויות הפנימיות מאפשרת התכה שלהן, העשויה להביא לריפוי עמוק ולהפיכת האדם לשלם יותר ולאוהב יותר".
כפי שניתן להבין, לעבודה על הגבר והאישה הפנימיים יש היבט תרפויטי, המתבטא בהעלאת המודעות לתכונות ולדפוסים פנימיים, בשיפור מערכות היחסים ובחופש רגשי רב יותר. אך אושו, בהיותו מורה רוחני, כיוון קודם כל אל ה"איחוד המיסטי", כלומר אל המטרה הרוחנית.
הוא עידן ושכלל את היוניו-מיסטיקה במשך השנים, ואפילו כינה אותה "הפסיכולוגיה של האנושות החדשה". "כאשר המיינד המודע הוא גבר, המיינד הלא מודע הוא אישה. כאשר המיינד המודע הוא אישה, המיינד הלא מודע הוא גבר. זה חייב להיות כך", אמר. "והתשוקה להיפגש עם האישה או עם הגבר שבחוץ לא תוכל לספק אתכם, אלא אם תדעו כיצד להיפגש עם הגבר הפנימי ועם האישה הפנימית".
בעיני גיטמה, שעבדה במחיצת אושו במשך שנים באשרם שבפונה, אושו עצמו הוא דוגמה טובה לאדם שהגשים את אותו איחוד מיסטי פנימי. "כאשר אתה מביט באנשים מוארים אתה רואה את זה: איכויות גבריות חזקות המשולבות
ענת בן-קיקי, ישראלית שהשתתפה בסדנה בשיטה זו לפני כשנתיים וכיום מארגנת סדנאות נוספות מסוג זה בהנחייתה של גיטמה, מספרת: "הגילוי של העבודה על הגבר הפנימי היוותה עבורי נקודת מפנה. במקרה שלי אני אישה, לפחות לפי הפעם האחרונה שבה הסתכלתי במראה. אך גיליתי שבתוכי, כמו בתוך כל אישה, יש גבר פנימי. חקרתי את הגבר הזה וגיליתי דמות עם קווים ברורים ואיכויות ספציפיות.
"למשל, הגבר הזה מאד חזק, מלא עוצמה. הוא יודע איך להזיז דברים, איך לארגן את העולם שסביבו. אך באותה עת, הוא יכול להיות מאוד אגרסיבי. מה שגיליתי בסדנה היה מאד מבהיל עבורי, אבל גם שפך אור על היבטים רבים של חיי. קודם כל, על הרבה אגרסיביות שעצורה בתוכי. זה יצא בלי שליטה. הגבר בא לידי ביטוי והתפרץ לו ככה, בלי לשאול, למרות שבכלל לא התכוונתי שמישהו אי פעם יראה אותו".
העבודה על הגבר או על האישה הפנימיים מביאה מודעות רבה יותר לעולמנו הפנימי, אבל בעקבותיה מתבהרים, כמעט בהכרח, גם היבטים של התנהלותנו ביחסים הרומנטיים והחברתיים.
"בדרך כלל, ביחסים, אנחנו משליכים תכונות על האחר", מסבירה גיטמה. "על ידי חקירה, גילוי ואינטגרציה של האיכויות הגבריות והנשיות בחיינו אנו הולכים אל מעבר לתלות ההדדית במערכות היחסים. העבודה מאפשרת לנו סוג חדש של יחסים, שאינם באים ממקום של צורך, אלא שיש בהם מפגש אמיתי, ההולך אל מעבר להשלכה על השותף".
"לגבר הפנימי שגיליתי נתתי שם, ואפילו בחרתי לו מקצוע", מספרת ענת. "במקרה שלי, גיליתי שאין לו שום רצון להתבגר. גיליתי שכאשר הוא פוגש נשים, מעניין אותו רק דבר אחד – לזיין. מנקודת מבטו של הגבר שבתוכי, הנשים שמסביב נראות כל כך טיפשות, אך בכל זאת קיים בו דחף לרדוף אותן כמו משוגע. לאן נעלמה כל ההערכה שיש לי כלפי גברים? שאלתי את עצמי. האם מאחורי המסכה אני רואה אותם כחיות שרק רוצות לדפוק?"
"לבסוף עמדה שם אישה עצובה, מבולבלת, חסרת אונים, ששאלה הרבה שאלות, ושכל ביטוי שלה, במיוחד אם הוא רגשי, נראה לי מבזה, משפיל ומלא חולשה. ואז, פתאום, הבנתי למה אני בוחרת גברים שיש בהם את התכונות של הגבר הפנימי הזה שבי. הבנתי שאני בוחרת את הגבר שמולי בדמות הגבר בתוכי ואז מנסה לשנות אותו, כי באופן מוזר אני מאמינה שאם אשנה אותו הוא ייתן לי את מה שהגבר הפנימי לא נותן".
העבודה על הגבר הפנימי והאישה הפנימית הובאה לישראל לפני מספר שנים, והיא מתרחשת במסגרת סדנאות סוף שבוע, פעם או פעמיים בשנה בלבד. גיטמה, שנולדה בגרמניה ובילתה את רוב חייה בהודו, מתגוררת כיום בישראל.
"בתרבויות שונות, ובמיוחד בישראל, איכויות גבריות נעשות חשובות במיוחד, והן גם מתעוותות כי אין איזון, ומשום שהאיכויות הנשיות לא מקודמות", היא אומרת. "אנשים רבים, גם נשים, חיים עם התכונות הגבריות המובהקות, כמו כוח רצון, הישגיות, אמביציה - ותכונות נשיות כמו רכות, קבלה, דאגה, חמלה וענווה נותרות מאחור. זה ממש כמו לנסות לעוף עם כנף אחת".
הסדנה Inner man Inner woman, המבוססת על היוניו-מיסטיקה, תתקיים ב-10-12 בספטמבר בקיבוץ תובל.פרטים נוספים