שיחת סיכום: ניסים אמון ומיכאל לייטמן על הרוחניות הישראלית העכשווית
ניסים אמון ומיכאל לייטמן, שניים ממבשריה המובהקים של הרוחניות הישראלית החדשה, נפגשו לשיחה מצולמת באולפני תנועת בני ברוך של לייטמן - ואולי גם בזה יש כדי להעיד דבר מה על מצב הרוח הישראלית. הרי היא לפניכם

הרב מיכאל לייטמן וניסים אמון הם ללא ספק שניים ממבשריה הבולטים של רוחניות העידן החדש בישראל. לייטמן הוא יליד רוסיה, בעל תואר ד"ר לפילוסופיה. הוא היה תלמידו ועוזרו של הרב ברוך שלום אשלג, בנו של הרב יהודה ליב אשלג (בעל הסולם) - ושימש עוזרו האישי וכמזכירו. לאחר מותו החל ללמד קבלה ופיתח משנה קבלית ברוח הרב אשלג תוך שילוב רעיונות של העידן החדש.
בסוף שנות ה-90 הקים את תנועת "בני ברוך", שמטרתה העיקרית הפצת משנתו הקבלית של הרב לייטמן לציבור הרחב, מתוך תפישה הגורסת כי תקופה זו בתולדות האנושות היא הזמן הנכון לחשיפת תורת הסוד היהודית, וכי הרב לייטמן הוא האיש הראוי לביצוע המשימה. מרכז התנועה נמצא בפתח תקווה.
ניסים אמון הוא יליד ישראל, שהשתלם במנזרים בקוריאה וביפן, שם הוענק לו תואר זן מאסטר. את הכשרתו במזרח הרחוק הוא סיים בפונה, ב- Multiversity של אושו, שם לימד זן במשך כשנה, ונחשף לשיטות טיפוליות המשלבות עקרונות זן-בודהיסטיים עם פסיכולוגיה מערבית. בשנות ה-90 חזר ארצה והחל ללמד במכללות לרפואה משלימה ולפרסם טורים, תחילה באתר וואלה! ולאחר מכן באתר זה. בסוף אותה תקופה הקים את מרכז טאוס ביוון.
טענות בדבר פופוליזם, השטחה של מסורות רוחניות עתיקות ומסחור מופרז נפוצות כנגד שני האישים. ניסים אמון מתקבל כמי שנוטה לכרוך יחדיו זן בחלקי תפישות מודרניות שונות של ריפוי, בדרך שהוא יכנה ייחודית ומבקריו יטענו שאינה מבוססת די צורכה וכי הגשתה רדודה. ואילו תנועת בני ברוך הקימה לעצמה במהלך העשור האחרון אימפריית תקשורת וסלבס חסרת תקדים בישראל, באמצעותה היא מפיצה את מסריה. גם השיחה המובאת כאן בין השניים נערכה באולפני התנועה. למרות שאין היא מחדשת הרבה ואינה מצטיינת בביקורתיות כלשהי, יש בה כדי לסכם פרק מרתק ברוחניות הישראלית של שנות ה-2000.

נסים אמון: היום אנשים חשים בדידות גדולה ויש להם כמיהה לחיפוש אחר משמעות, בעיקר אנשים שכבר השיגו הכול פרט למשהו שהם אפילו לא יכולים להגדירו. מסתבר שהשורש של הבעיה הוא פסיכולוגי, ולכן התרופה צריכה להיות גם כן פסיכולוגית. המטרה שלנו היא לגרום אושר לאנשים, כי אנשים מאושרים הם הורים טובים יותר, הם בני זוג טובים יותר, הם אנשים חיוביים. בעיני להיות מאושר זה להיות במצב של ערנות שבאה מתוך שקט פנימי, כשאין בתוך הראש "רדיו" שלילי, פסימי, מלחיץ וביקורתי.
מיכאל לייטמן: כלפי עצמך?
נסים אמון: גם כלפי עצמך, וגם כלפי אחרים. אנחנו מורכבים מראש ומרגש, ואת שניהם צריך לאזן.
מיכאל לייטמן: בחכמת הקבלה זה נקרא מוחא וליבא - מוח ולב.
נסים אמון: האיזון בין הראש והרגש הוא חלק משמעותי בעבודה שלי. אצל רוב האנשים העומס העיקרי הוא על הראש, בעוד שאת הרגש הם מדכאים ומנסים לשלוט בו. ויותר מזה, את הלב מעליבים, קוראים לו "היצר הרע".
מיכאל לייטמן: הקבלה דווקא מעודדת ומחבבת את היצר הרע הזה - את האגו. הוא נקרא "עזר כנגדו", כי רק כשמתעלים מעליו מגלים את השפע. האגו הוא הכוח שמניע אותנו להתקדם בחיים ולחפש תחושת מילוי אמיתית, וכשהאדם מתגבר על הכוחות ה"רעים" שבתוכו, הוא מגלה שהם נועדו לסייע לו לגדול ולצמוח על פניהם.
נסים אמון: נכון, זה עזר כנגדו, וכשאדם משתיק את הרדיו הפנימי, הוא יכול להתפנות ולהיות אדם טוב יותר, להקשיב למוזיקה, לציפורים, לשכינה.
מיכאל לייטמן: אבל מה זה אומר להיות טוב לאחרים? איך זה מוגדר בזן?
נסים אמון: בזן לא מגדירים מה זה להיות טוב, אלא מגדירים מה זה להיות רע. כל מה שאינו רע, הוא טוב. למעשה, להיות טוב משמעו להיות פתוח ולהקשיב, כמו גנן טוב
מיכאל לייטמן: אז הוא פשוט נכלל עם הסביבה. הוא מזדהה עם הטבע, עם בני האדם, עם כל הקוסמוס.
נסים אמון: נכון, על זה המאסטר דוגן אמר: "רק כשאתה שוכח את עצמך, אתה יכול למצוא את הכול". במקום להיות עסוק בעצמך, אתה מביא את הכלי שלך, מצטרף אל האנשים האחרים ומנגן ביחד איתם.
מיכאל לייטמן: אבל יש הרבה אנשים אחרים שאינם כמוך, שרוצים רק את טובת עצמם, או שאולי אתה מצליח לגלות רמה אחרת של הטבע, רמה פנימית יותר?
נסים אמון: כשנמצאים במקום של סבל, בגיהינום, זה נכון. בגיהינום כולם קשים האחד כלפי השני, כי יש מלחמות, לחץ ומתחים. אבל אם אתה הצלחת ליצור קהילה של שני מיליון אנשים ששואפים לצאת מהגיהינום ולהתעלות למימדים אחרים, אז סימן שזה אפשרי. זה אפשרי במסגרת החיים האלה, ואין צורך לנסוע למזרח הרחוק או לחילופין לקברי צדיקים. בחיים שלנו אנחנו יכולים להסיר את הסבל אם רק נדע איך להשתיק את אותו הרדיו.
מיכאל לייטמן: שאלתי היא כיצד ניתן להגיע למצב כזה על-פי שיטת הזן. הקבלה מסבירה שהמשבר הכלכלי שמתרחש עכשיו בעולם, חושף את הקשר ההדדי בין בני האדם. למעשה, כלל המשברים בעולם נובעים מכך שכל בני האדם בעצם מגיעים ממקור אחד, שבו כולנו מחוברים יחד. כנראה שהפתרון של המשבר הכללי הזה הוא להבין שהטבע דוחף אותנו, מזמין אותנו להיות קשורים זה לזה. לכן לא מספיק שכל אחד רק ישתיק את הרדיו הפנימי שלו, אלא צריך להתחבר ביחד, למסור, לתת.
נסים אמון: ולעזור, כי יש כל כך הרבה סבל.
לייטמן: אז איך הזן בודהיזם רואה את המצב הנוכחי? הרי בימים אלו אנו עדים לשינויים משמעותיים מאוד בעולם.
נסים אמון: נכון, היום האנושות מקבלת שיעור גדול בצניעות, בענווה. הגזמנו עם התאוות, כל אחד מאיתנו הפך ל"אמריקה" קטנה, כל אחד מאיתנו התחיל כלכלת שפע בלתי אחראית, ועכשיו העולם מתחיל ליישר את עצמו לטובת הכלל.
נסים אמון: רציתי לשאול אותך לגבי חכמת הקבלה, אתם מכנים את מצב ההארה בשם "השגה רוחנית" - מה צריך להשיג?
לייטמן: עלינו להשיג את שורש הנשמה שלנו, את המקור שלנו.
נסים אמון: אבל זה משהו שכבר קיים בכל אחד.
לייטמן: נכון, הכול קיים. אנחנו נמצאים באותה המציאות כל הזמן, אבל אנחנו עיוורים, לא מרגישים אותה. על ידי לימוד הקבלה, האדם פותח את החושים שלו יותר ויותר, ומתחיל להרגיש דרך המציאות הזו עולמות נוספים - עולם העשייה, יצירה, בריאה, אצילות, אדם קדמון ועולם אין סוף. כלומר, מגיעים אל מציאות בלתי מוגבלת שתמיד הייתה קיימת, אבל אנחנו לא הרגשנו אותה.
נסים אמון: אלה גם השלבים של המדיטציה – לעלות, להתחבר, להיפתח.
מיכאל לייטמן: בעיני ההבדל הוא שחכמת הקבלה מכוונת את האדם בצורה מאוד חדה לכיוון אחד: "ואהבת לרעך כמוך", כי זו כל התורה. האדם חייב להתחבר עם האחרים בכוח האהבה, ובתוך האהבה שמתגלה בין כל בני האדם שבאנושות, מתגלה הכוח העליון. הכוח הזה "מדביק" את כל בני האדם יחד, הוא מרגיע את האגו שבהם, וכך מתגלות לנו כל המדרגות הרוחניות.
נסים אמון: אתה יודע, אצלנו בבודהיזם יש מחלקה שנקראת "המחלקה הקבלית", אבל היא לא נחשבת מהמחלקות הבכירות של הבודהיזם. היא נחשבת לסוג של מפלט, מכנים אותה "המחלקה התיאורטית". הקבלה שלך היא תיאורטית או שהיא מעשית?
מיכאל לייטמן: מעשית בלבד. חכמת הקבלה היא שיטת גילוי הכוח העליון לאדם שנמצא בעולם הזה.
נסים אמון: אבל לי כמורה למדיטציה אין את הלוקסוס הזה – לפנות רק לאנשים שיש להם רצון לרוחניות. על כל מאה אנשים ברחוב, ל-30% יש בעיות בזוגיות, 6% סובלים מהפרעות בזהות המינית, 20% סובלים מדיכאון, 5% סובלים מסרטן, 5% חוו אובדן בשנה האחרונה ולעוד 5% יש כל מיני מצוקות פנימיות. רק ל-2% יש עניין בחיפוש רוחני. כלומר מתוך ה-100% הרגילים יש לי לפחות שמונים אנשים לעזור להם.
מיכאל לייטמן: אני מבין אותך, אבל עכשיו אנחנו נמצאים עכשיו בפתחו של מצב חדש. היום, אם אדם לא יגלה את הקשר שלו עם החוקים העליונים שפועלים בטבע וירגיש אותם, הוא לא יידע איך להסתדר בעולם הזה. לכן אין לאדם אפשרות להרגיע את עצמו בכל מיני צורות אחרות. אם כעת מתגלה בעיה כלל עולמית שמחייבת אותנו להתחבר כדי שנצליח לשרוד, אז זה המענה לאותם 100% מהאנשים – לכל אלו שאיבדו את מקום עבודתם, שחווים על בשרם את המשבר הכלכלי, את המשבר המשפחתי, את השימוש בסמים, הדיכאון וכל שאר המצבים שאתה תיארת. נחוץ כאן כוח גדול יותר מאשר להירגע ולהיראות יפה כלפי חוץ. יש צורך בכוח פנימי שיחבר בינינו כך שנהיה כמערכת אחת, כמשפחה אחת - כאיש אחד בלב אחד.
נסים אמון: אבל אתה נאיבי, אתה רומנטיקן ואידיאליסט.
מיכאל לייטמן: בכלל לא, אני מכיר היטב את טבע האדם. בשונה ממך אני דווקא אומר שהוא רע מנעוריו.
נסים אמון: מילא נעוריו, עד לנעוריו עוד היה טוב. עכשיו זה כבר גיהינום.
מיכאל לייטמן: והרי כאן אנחנו נמצאים..
.
נסים אמון: נכון, אנחנו פה בגיהינום, ובוא נמצא ביחד את הפתרון.
מיכאל לייטמן: הפתרון הוא לגלות את כוח הטבע שקושר את כל חלקי המציאות יחד. כשמגלים אותו, מתגלה שכל מה שקיים - הדומם, הצומח, החי והאדם - כולם כמכונה אחת עצומה. כך כל בני האדם יכולים להיפגש ולהתחבר.
נסים אמון: נכון, ודברים באמת מתחילים לקרות בעידן החדש. המורה הבכיר היום בתעשיית המודעוּת הוא אדם ממוצא גרמני, ולקורס האינטרנט שלו נרשמו שבע מאות אלף אנשים, אצלך יש שני מיליון אנשים, העולם מתחיל להתקדם לכיוון הזה. הדרך תהיה לחפש את הפתרון במקום אחר. התקופה שבה אנחנו חיים היום מציעה מפתח חדש אל החופש, אל האחדות שאני כל כך שמח שאתה מדבר עליה.
מיכאל לייטמן: אנחנו מגלים בשיחה הזאת שיש הרבה נקודות מגע בין הזן לקבלה. הדבר אינו מפתיע משום שכל השיטות מגיעות אלינו מימי בבל. אברהם אבינו שחי בבבל העתיקה היה הראשון שגילה את חכמת הקבלה. משם התפתחו כל היסודות האלו ולאחר מכן התפזרו ברחבי העולם. אני חושב שבזמננו, בעלי השיטות השונות ירגישו במה הם יכולים להשלים זה את זה ולעזור זה לזה. בעל הסולם, המקובל הגדול של המאה העשרים, חלק הרבה שבחים לפסיכולוגיה המטריאליסטית וגם למדע הרגיל שמסייע לנו. בנו של בעל הסולם - המורה שלי, הרב ברוך שלום הלוי אשלג, היה בעל השגה גדול מאוד, ואיתו למדתי יוגה וכל מיני תרגילים אחרים לחיזוק הגוף. כלומר, בכל מה שהתרבות האנושית פיתחה וגילתה, אין שום דבר מיותר. כדאי לקחת מכל דבר את הטוב שבו ולעבוד ביחד.
לצפייה בשיחה המלאה