האבא של הקברנה סוביניון: קווים לדמותו של הקברנה פראנק
שנים ארוכות חי לו הקברנה פרנק בצילו של אחיו הגדול הקברנה סוביניון. אחיו הגדול אמרנו? כיום ידוע כי הקברנה פרנק הוא בעצם אביו הגנטי של הקברנה סוביניון. לא פחות מפתיעה העובדה כי האם המאושרת היא לא אחרת מהסוביניון בלאן

צילום: sxc
מולדת הקברנה פרנק היא צרפת. עד שנות השבעים של המאה הקודמת היו שטחי הקברנה פרנק הנטועים בצרפת גדולים אף מאלו של הקברנה סוביניון, אולם נטיעות מאסיביות של קברנה סוביניון בדרום צרפת שינו מאז את התמונה. עיקר זוהרו של הפרנק נטוע באזור בורדו המפורסם שבצרפת. שם הוא משמש, יחד עם הקברנה סוביניון, המרלו והפטי וורדו, כחלק מהבלנד המרכיב את היינות.
לרוב הוא מהווה בין 10-25 אחוז מהיין. שאטו שבאל בלאן הגדול מסנט אמיליון והיוצא דופן בהכילו
כ-66 אחוז קברנה פרנק, מוכיח לאיזה גבהים יכול הזן הזה לנסוק. את יינות הקברנה פרנק מפיקים בעמק הלואר באזורים אנז'ו-סומר וטוריין (שינון ובורגייל). הזן נותן את הטון גם ביינות האדומים של אזור ברז'רק ממזרח לבורדו. בסוף המאה ה-19 הגיע הזן הזה לצפון איטליה והוא נפוץ באזור וונטו, בטרנטינו ובאלטו אדיג'ה שם הוא אף מכונה לעתים בשם בורדו.
מלבד בצרפת נטוע זן הפרנק גם באזורים רבים בעולם אולם בכמות מצומצמים בהרבה. בארצות העולם החדש נטוע הקברנה פרנק בארה"ב, בנאפה ובסונומה שבקליפורניה ובוושינגטון, ובכמויות קטנות עדיין גם באוסטרליה, ניו זילנד ודרום אפריקה. לאחרונה ניטע הזן גם בדרום אמריקה, בצ'ילה ובארגנטינה.
החיפוש אחר חידושים יחד עם יכולת התאקלמות טובה באזורי אקלים חמים הביאו לעליית קרנו של הזן גם באזורים בהם היה מוכר פחות, כולל אצלנו. בשנת 2008 נבצרו בארץ 603 טונות קברנה פרנק (לעומת 7,885 טון ענבי קברנה סוביניון), כולם נטיעות חדשות יחסית. למעשה הקברנה פרנק גליל עליון החדש בסדרה האזורית של יקבי כרמל הוא מיינות הקברנה פרנק הזניים הראשונים בארץ.

קברנה פרנק 2007 של יקבי כרמל צילום: יח''צ
סיומת ארוכה ומאוזנת
יינות המופקים מהקברנה פרנק יהיו לעתים בעלי אופי מעט עשבוני יותר מהקברנה סוביניון ופחות אגרסיבי וטאני. ביינות בורדו משמש הזן כמעין תבלין לקברנה סוביניון ולמרלו אשר תורמים את המבנה. גם בארץ משתמשים בו לעתים קרובות כמרכיב בבלנדים איכותיים ביותר לצד זני בורדו האחרים.
הקברנה פרנק מבשיל לרוב מעט מוקדם מהקברנה סוביניון, עובדה המעלה את חשיבותו בבורדו בשנים קרות בהם הבשלת הקברנה אינה מספקת. הוא בעל צימוח חזק, ורמת יבול נמוכה עד בינונית. הגרגר קטן ואיכות הפרי גבוהה.
ומה טבעו
של קברנה פרנק גליל עליון 2007 של יקבי כרמל? המדובר ביין אדום יבש שהופק מענבי קברנה פרנק (85%) מהגליל העליון (אזור בקעת קדש) ומעט ענבי מלבק (7.5%) ופטיט ורדו (7.5%) אף הם מהאזור.
לאחר תסיסה והשריה על הקליפות התיישן היין בחביות עץ אלון צרפתי במשך 10 חודשים. התוצאה היא גוון ארגמני עמוק וניחוחות של תותי יער, קסיס ועלי טבק. מלבד זאת ניתן לומר עליו שהוא בעל גוף בינוני עד מלא וסיומת ארוכה ומאוזנת. ניתן ליהנות ממנו כיום ובשמירה נאותה הוא ימשיך ויתפתח גם בשנים הקרובות.
עמוס רביד הוא מדריך היין הראשי של ייקבי כרמל