גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


מרלו, מרלו בפה: היכרות עם זן המרלו

המרלו הוא כנראה זן היין המועדף על הישראלים. אחרי הכל, טעמו העז, מתיקותו והבשלתו המוקדמת משכו אליו את השחרור הצעיר, שעל שמו הוא נקרא

ששון בן-אהרון | 15/2/2009 11:40 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
ענבי מרלו
ענבי מרלו צילום: cc by Miss Havisham
מרלו הינו זן ענבים אדום, הנחשב כאחד הזנים המוכרים ונפוצים בתעשיית היין העולמי. בצרפת נמצא המרלו בשלישייה הפותחת של הזנים האדומים, והוא בולט בעיקר באזור בורדו, שם הוא חלק מתערובת הזנים המרכיבה את יינות בורדו המצטיינים, ובתת האזור סנט אמליון, שם הוא זן הענבים העיקרי ביינות.

גם בישראל קרנו של המרלו עולה לאורך השנים. בסוף שנות ה-80 יצא לאור יין המרלו הישראלי הראשון מן הכרמים ברמת הגולן. בתחילת דרכו בישראל הוא התקרב רק לאחוז אחד מכלל הענבים בארץ, אך לאט לאט הלך ותפס לו המרלו נתח מכובד בתעשייה.

בבציר 2001 נתח ענבי המרלו היה כ-12% מכלל הבציר בישראל,  ובבציר האחרון המשיך לטפס מעלה עד שכיום הוא כבר קרוב ל-16% מסך כל הענבים. מלבד ההצלחה בכרם, התהליך הוא תוצאה של חיבת קהל אוהבי היין לזן זה. המרלו נתן לכורמים ולייננים תוצאות טובות, ואפשר בהחלט לומר כי הוא ביצע עליה מוצלחת.

מרלו בעונת הזמירה בכרמי יקב בנימינה ברמת הגולן
מרלו בעונת הזמירה בכרמי יקב בנימינה ברמת הגולן צילום: יחסי ציבור
הרישום הראשון של המרלו בכתובים החל במאה ה-18 בצרפת, שמשמעותו בצרפתית הוא ציפור "שחרור צעיר".  ההבשלה המוקדמת שלו ביחס לזנים אחרים באזור בורדו משכה אליו ציפורים רבות כמו השחרור, שבאו אל המתיקות הגבוהה.

המרלו מבשיל מוקדם יחסית בעונת הבציר. הגפן בעלת עלווה ירוקה כהה, ולגזע  לוקח זמן רב יותר להתעבות. אשכול הענבים מצטיין בצבע אדום וברמת מתיקות גבוהה, וכן בטעמי פירות יער עזים. ניתן לשלוט על רמת היבול בגפן על ידי זמירה נכונה, דילול שריגים (ענפי גפן צעירים) בעיתוי הנכון והשקיה מתאימה. באופן זה של טיפול חקלאי איכות הענבים תושפע באופן מהותי מרמת היבול.

 
מרלו בקיץ בכרם בגליל
מרלו בקיץ בכרם בגליל  צילום: יחסי ציבור

ביקבי בנימינה קולטים ענבי מרלו מכל רחבי הארץ, מן הגליל והגולן: כפר תבור, מאזור בנימינה,איזור שמשון ועד הדרום  בכרמים הנמצאים ממזרח למושב לכיש, כאשר בכל איזור מתקבלים ענבים באיכויות שונות. בבציר 2001 היקב קלט כ-400 טון מרלו מתוך כ-2300 טון ובבציר האחרון בציר 2008 נקלטו כ-550 טון מתוך 2850 .

כל חלקת כרם עוברת תהליך המתאים לה, במטרה להגיע לאיכויות אופטימאליות, והיא נותנת את טעמיה שלה. ביקבי בנימינה, לדוגמא, קולטים ענבים מכרמים בכל רחבי הארץ - הגליל, הגולן,מושב לכיש, ובנימינה - והם משמשים לייצור יינות אדומים יבשים, שיכולים להיות יינות זניים, על טהרת המרלו, או מעורבים. תהליך התסיסה והיישון של כל כרם מותאם לאיכות הענבים שלה, במגוון הפעולות - מפרטורות תסיסה שונות, משך זמן השריית היין עם הקליפות, סחיטה, וכמובן ההחלטה אם ליישן בחביות עץ אלון, איזה סוג עץ ולכמה זמן.

ענבי מרלו
ענבי מרלו צילום: cc by Miss Havisham
יינות מרלו מתאימים להתיישנות בחביות לתקופה לא ארוכה מדי. הניסיון בבנימינה מראה כי תקופת ההתיישנות המתאימה לזן זה בחביות עץ אלון היא עד 15 חודשים. אופי היין ורמת התרכובות הטניניות שבו, הוא הסיבה להמלצה ליישן את היין בחביות לתקופה מוגבלת. בטעימה, עולה יין בעל גוון אדום-סגול עז, הוא מצטיין בארומה עשירה של פירות יער וטעמי היין מקנים תחושת פרי נעימה וכן רכות וחלקות. בזכות רמת הטנינים אשר אינה גבוהה היין מבשיל לשתיה מוקדם ביחס לזנים כמו הקברנה סוביניון.

ישנם הטוענים כי המרלו הוא יין של נשים,
אולי בזכות הטעם החלק והאלגנטי, אולם פגשתי לא מעט נשים אשר העדיפו באופן מובהק את הקברנה סוביניון העצמתי על המרלו הרך והידידותי. העובדה שהוא חביב על שני המינים מתבטאת גם בתואות סקר שנערך ביקבי בנימינה ממש בימים אלה, וממנו עולה כי 58% מציינים את המרלו כיין המועדף עליהם.

מהו מרלו טוב? מרלו נעים, מושך, אלגנטי המשלב את ניחוחות הענבים, התסיסה, ביחד עם ניחוח אשר מקורו בעץ האלון. המלצתי לצרכן יין לבן שרוצה לעלות כיתה ליינות אדומים,  היא להתחיל עם המרלו, לפני שהו ניגש לקברנה סוביניון.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
  • עוד ב''זן לא נדיר''

לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים