הסיר הירושלמי: הסבתות הירושלמיות בתחרות בישול
20 סבתות יתחרו ביום ראשון על הכנת המנה הטובה ביותר בפסטיבל ירושלמי ראשון מסוגו, בניצוחם של טובי השפים בעיר. בינתיים, קבלו מתכון לארטישוק הממולא של סבתא הדסה מזרחי ולקובנה של סבתא הדסה משמור
ביום ראשון (22.3) יתקיים בבירה הירושלמית פסטיבל אוכל ראשון מסוגו: פסטיבל סבתות ושמו "הסיר הירושלמי". במה דברים אמורים? 20 סבתות שנבחרו בקפידה על ידי צוות שופטים שפים תצגנה את המנה המוצלחת ביותר שלהן. וכשאומרים סבתות מתכוונים לכך: סבתא היא מי שיש לה לפחות נכד אחד, אומרים המארגנים. מיותר לציין כי התחרות פתוחה לסבתות ירושלמיות בלבד.
התחרות יוצאת הדופן היא יוזמה משותפת של "תנועת התעוררות בירושלים",עיריית ירושלים, "פורום 20 המסעדות" וועד סוחרי שוק מחנה יהודה.

ארטישוק ממולא של סבתא הדסה צילום: יח''צ
בין השפים שמלווים את התחרות, השף ארז מרגי, השף מרקוס גרשקוביץ, השף גיא בן-שמחון, השף אסף גרניט, השף ליאור חפצדי, השפית טלי פרידמן, השפית-קונדיטורית קרן קדוש, השף אילן סרוסי, השף אייל וקנין, השף אורי נבון ועוד רבים וטובים.
בין הסבתות המאושרות שעלו לגמר, גברת רחל גואטה משכונת קטמון עם מנת הקוקלה וקוסקוס, גברת יפה איבגי מרמת בית הכרם עם מרק חרירה מרוקאי, גברת פרלה ברי מעין כרם עם מנת הארטישוק הממולא, גברת יפה ימיני ממבשרת עם יפרח מהמטבח הכורדי, גברת אהובה גוטרמן מקרית משה עם חמין פולני ועוד.
גמר התחרות ייערך ביום ראשון מ-18:00 עד 20:00. הפסטיבל עצמו יימשך עד 23:00 ויהיה פתוח לקהל הרחב. לצורך הפסטיבל ייסגרו החנויות ברחוב עץ חיים המקורה בשוק מחנה יהודה וישולבו בו דוכני ממכר ייחודיים, באווירת שוק צוהלת. לאורך הרחוב המקורה יוצבו הצוותים המתחרים - שף וסבתא בכל דוכן - שיגישו את המנות לקהל הרחב.
כל סבתא תעמוד בבסטה המוקדשת לה עם אחד מ-20 השפים המשתתפים בפרוייקט, שיסייע לה לשכפל את המנה בכמויות גדולות מספיק כדי שהמבקרים לטעום, בתשלום סמלי. כל ההכנסות ייתרמו לעמותת על"ם, הפועלת למען נוער בסיכון בירושלים.
גם בתי הספר לאומנויות בעיר יקחו חלק באירוע ויערכו הופעות במתחם, לצד במת מופעים של אומנים והרכבים ירושלמים. בקיצור, יהיה שמח. ויהיה אוכל של סבתא.
הארטישוק הממולא של הדסה מזרחי
מצרכים:
1/2 ק"ג בשר טחון
1 שקית של ראשי ארטישוק
1/2 כוס קמח מצה
1 ביצה
1 בצל בינוני- גדול קצוץ
1/2 כפית כורכום
1/2 כפית כמון
1/2 כפית עטור (תבלין לקציצות)
1/2 כף אבקת מרק עוף
2.5 כוסות מים
מלח ופלפל
אופן ההכנה:
1. בתוך קערה, מערבבים את הבשר הטחון, יחד עם התבלינים כורכום, כמון, עטור, מלח ופלפל עד לקבלת עיסה אחידה.
2. מחלקים את הבשר לעיגולים, בגודל של אגרוף, כך שיתאימו לקוטר של ראש
הארטישוק.
3. מכינים שתי קעריות, אחת של ביצה ואחת של קמח.
4. טובלים כל עיגול בשר בביצה ובקמח, ומסדרים בתוך הארטישוק.
5. לאחר מכן מכניסים למחבת ומטגנים עם מעט שמן.
הכנת הרוטב:
1. מטגנים את בצל הקצוץ במחבת עד להזהבה.
2. מוסיפים את התבלינים: כורכום, מלח ופלפל ואת אבקת מרק העוף.
3. מוסיפים 2.5 כוסות מים לתוך הסיר.
4. מחכים עד להסמכה של הרוטב.
5. מכניסים את הארטישוק לתוך סיר הרוטב לבישול ולהטמעת הטעמים למשך רבע שעה.
הקובנה של הדסה משמור
מצרכים:
1 ק"ג קמח
3 כוסות מים
2 כפות שטוחות של שמרים יבשים
1.5 כף מלח
1 כף סוכר
1 כף מרגרינה
1 בצל קטן קצוץ
מעט שמן קנולה

הקובנה של הדסה משמור צילום: יח''צ
1. מערבבים את הקמח, השמרים היבשים, המלח, הסוכר והמרגרינה ויוצרים את הבצק.
2. לאחר לישה של הבצק, מניחים אותו בצד למשך חצי שעה.
3. לאחר חצי שעה מרדדים ומשטיחים את הבצק שוב, ומשאירים אותו לשעה וחצי נוספת בצד, עד לתפיחה.
4. לאחר התפיחה מחלקים את הבצק לעיגולים קטנים, בגודל של אגרוף. (3 ס"מ )
5. מורחים מעט מרגרינה בתחתית הסיר, לאחר מכן מוסיפים את הבצל הקצוץ.
6. טובלים כל עיגול בצק בשמן וקמח ומניחים בסיר.
7. משאירים את הבצק לתפוח בסיר, למשך חצי שעה.
8. לאחר מכן מכניסים לתנור בחום של כ-200 מעלות, למשך שעה וחצי.
9. לאחר שעה וחצי מנמיכים את חום התנור ל-100-120 מעלות ואופים במשך שעה וחצי נוספות.