תפוח אדמה לוהט
הוא מנחם, משביע ומלהיט את הגוף, וזה עושה אותו לירק המתבקש במטבח החורפי. הנה כמה דברים שאולי לא ידעתם עליו וגם מתכון מפתיע

גראטן תפוחי אדמה צילום: מיכל רביבו
מניסיוני הרב למדתי עד כמה הסוג של תפוחי האדמה משפיע על התוצאה הסופית. בכל מרכול אנגלי, לדוגמה, יש לפחות 20 סוגי תפוח אדמה שונים. לכל אחד שם וייעוד משלו. ואצלנו עדיין קונים שלושה ק"ג תפוחי אדמה בלי לדעת מאיזה סוג ולמה הם מתאימים. והצעת ייעול קטנה: בשוק ניתן למצוא תפוחי אדמה מחולקים לסוגים ל"טיגון וצ'יפס" באריזה אדומה, ל"אפייה ומילוי" באריזה צהובה, ול"בישול ומרק" באריזה ירוקה. מדוע שלא יציינו גם את שמות הזנים? כך נוכל להשתמש בסוג הנכון בזמן הנכון, במיוחד שבספרי בישול רבים מצוין הזן שבו כדאי להשתמש.
הנה עשרה דברים חשובים על תפוח אדמה ועל הבישול איתו:
1) כדי לשמור על איכותם של תפוחי האדמה יש לאחסן אותם במקום קריר ומוצל. חשוב לקנות תפוחי אדמה מוצקים, לא ירוקים וללא נביטה.
2) לגון הקליפה של תפוח האדמה (צהוב, בז,' אדמדם או לבן) אין כל חשיבות. יש לשים את הדגש על הזן וטעמו.

תפוח אדמה סגול צילום: יחסי ציבור
4) רצוי לאדות תפוחי אדמה בסיר אידוי או בפרח אידוי. תפוחי האדמה יהיו פחות מימיים וישמרו טוב יותר על ערכם התזונתי.
5) יש לאחסן תפוחי אדמה הרחק מבצל. הבצל גורם להם לנבוט ולהוריק.
6) אחסון בשקית חומה מאריך את חיי המדף של תפוח האדמה בבית.
7) על מנת לקבל צ'יפס פריכים מבחוץ ורכים מבפנים קולפים את תפוחי האדמה, חותכים לאצבעות (רצוי בעובי אחיד) ומשרים במים (רצוי עם קרח.( מייבשים ומטגנים בשמן עמוק וחם. הצ'יפס יהיה פריך אם תכינו אותו כך: מטגנים עד לקבלת גוון זהוב-צהבהב. מעבירים למסננת, מצננים ולפני ההגשה מטגנים שנית עד לגוון מתאים.
8) מים שבהם בושלו תפוחי אדמה מצוינים להכנת מרקים ולשימוש במקום מים למאפים על בסיס שמרים, כגון לחם, לחמניות, פוקאצ'ה וכדומה.
9) תפוח אדמה הוא פקעת, ואילו בטטה או תפוח אדמה מתוק הם שורשים. אין ביניהם כל קשר בוטני.
10) להכנת ניוקי רצוי לאפות את תפוחי האדמה בתנור בעטיפת אלומיניום. הם יהיו יבשים יותר, ויהיה צורך להוסיף מעט קמח. התוצאה: ניוקי קלים וטעימים.
צ'יפס תפוחי אדמה עם צמחי תבלין

צ'יפס עשבי תבלין צילום: בשמת מרדור
חומרים:
תפוחי אדמה מיוחדים לצ'יפס, גדולים
עלים של צמחי תבלין טריים,
כמו פטרוזיליה, טרגון, מרווה וכדומה
שמן זית
מלח גס
אופן ההכנה:
בוחרים עלים יפים, טריים ומושלמים. מניחים נייר אפייה או נייר טפלון על תבנית אפייה, מברישים את הנייר בשמן זית או בתרסיס שמן. פורסים את תפוחי האדמה לרוחבם, לפרוסות דקות עד שקופות ומניחים על הנייר. על כל
פרוסה מניחים עלה, ומעליו פרוסת תפוח אדמה. מברישים את הפרוסות בשמן זית ומפזרים קמצוץ מלח גס. מכניסים לתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות לכמה דקות. משגיחים היטב, מוציאים כשהצ'יפס בצבע חום בהיר.