קיצור תולדות הזמן: ארוחות מהירות ומשובחות

קציצות וצ'יפס מהמקפיא? לא בבית ספרה של רחל גרא. היא באה מהאסכולה הדוגלת בארוחות משובחות גם בסתם ימים של חול. אפשר לעשות זאת במהירות, עם מוצרים משובחים ומעניינים וגם עם כמה קיצורי דרך. הזמן קצר והארוחה מוכנה

רחל גרא | 30/11/2008 13:20 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
היומן במחשב שלי הוא, כצפוי אצלי, אלמנט צבעוני עד מאוד. הפגישות החשובות מוארות בכתום
זרחני, המטלות השבלוניות כסידורים הכרחיים, קניות וכיוצא באלה זוהרים בירוק, ימי הולדת מתוזכרים בוורוד ובין כל אלה מאירים באדום בוהק חגי ישראל בהמוניהם.
קרפצ'יו סלמון, נבטי מיקרו וגבינת עזים
קרפצ'יו סלמון, נבטי מיקרו וגבינת עזים צילום: אלי דסה
כשפתחתי השבוע את היומן, שמחתי לגלות אפרוריות מבורכת בשבועות הקרובים, רוצה לומר, העתיד הקרוב נקי מחגים צפופים וימי גשר מעצבנים. אני מוכרחה להודות שהכמות הבלתי נתפסת (לטעמי האישי) של החגיגות שחלפו עלינו בשבועות האחרונים - דהיינו ה"חגים" - הייתה גם בשבילי קצת יותר מדי. מפני שכמויות הבישולים והסעודות העשירות שנקשרו בהם הביאו אותי לבלות כמעט אך ורק בשווקים, בסופר ובמטבח.

ברור שאחרי רצף ארוחות החג/שבת/חג/שבת לא ממש מתחשק עכשיו לבלות שעות במטבח, ובכל זאת צריך לבשל גם ארוחות של ממש, ולא להידרדר לפתרונות המשמימים של השניצל/פסטה/קציצות וצ'יפס מהמקפיא.

אז לפני שמגיע החורף האמיתי עם התבשילים המחממים, וטרם שמתייצבות תחזיות מזג האוויר שמבטיחות, ומקיימות, מזג אוויר הפכפך ובלתי יציב - אני מקצרת תהליכים במטבח. בשבילי זו בדיוק העת להיעזר במוצרים משובחים שנמצאים על המדפים בסופרמרקטים ובמעדניות - שטהרנים ו"יפי נפש" שכמותי אינם שולחים אליהם יד בדרך כלל.

על מה מדובר? על רכיבים מעניינים, חדשים יותר וגם פחות, שיועילו לקיצור תהליכים ויעזרו להפיק שתי ארוחות משובחות באמת ובתמים - שהכנת כל אחת ממנותיהן אינה נמשכת יותר מעשרים דקות! שעה אחת, פחות או יותר, ויש לי ארוחה מעניינת ויפהפייה.

שימו לב לכך שחלק מההכנות הפשוטות נעשה מראש (השריה במרינדה וכדומה), ותתייחסו לרשימת הקניות שתראו להלן, הכוללת גם חידושים מרעננים שהתנחלו אצלי במזווה. ולא לדאוג, אני מבטיחה לחזור לסורי ולשרוץ במטבח בכיף כשהחורף האמיתי יגיע.

המתכונים ל-4 מנות.
ארוחה ראשונה: בשרים ודגים

קרפצ'יו סלמון, נבטי מיקרו וגבינת עזים
לדגים נאים יש המון מעלות טובות: זמן הכנה מינימלי - זו לא הכנה, אלא חיבורים על הצלחת -
טעמם מרענן, הם נעימים לחיך וגם לא משמינים.שידכתי אותם עם נבטי מיקרו ואיזנתי את מתיקותם הטבעית עם גבינת עזים חדשה - גליל גבינה בסגנון עמק הלואר, מיושנת כדבעי - שעליה התנוסס גושיש שקוף ויפהפה של ריבת יין. על השילוב של גבינה ויין אדום אין צורך להרחיב את הדיבור, אבל חיבור ריבת היין המתקתקת עם הגבינה העוקצנית, הדג העסיסי והשומשום הפיקנטי הוא החידוש המרנין.

פטריות שמפיניון ופקאנים מסוכרים עם לקס הודו
הנה עוד מתאבן יפהפה ומהיר - המתאים למי שאינם משוגעים על דגים נאים - שנוצר כמלאכת הרכבה, ובישול מינימלי שמתבטא בצריבתן של הפטריות וצמצום החומץ הבלסמי.

סטייק פרגיות ברוטב ריבת יין
 בשבוע שעבר הוצאתי מן המקרר כמה צלעיות טלה שתכננתי לארוחת הערב, כשצלצול הטלפון הבהיר לי שמספר הסועדים מוכפל. מיד הוספתי לצלעות שכבר שרו במרינדה כמה נתחי "סטייק פרגיות", צרבתי את כל הבשרים בסיועה של ריבת היין והגשתי עם פסטה פטוצ'יני רחבה וסלט עלים שהשתבח בגרגירי הרימונים האחרונים שעוד נמצאים בשווקים. נכון שלטעמן ומרקמן הייחודי של צלעות הטלה אין תחליף, אבל התיבול והרוטב עשו פלאות לעוף השבלוני, והכי חשוב - לא נשארו רעבים ליד השולחן...

אפרסקים או תפוחים מאודים ביין בבלילת מחבת עדינה
זוהי גרסת המחבת שלי לקינוח בסגנון הטארט-טאטן המוכר והטוב, אלא שבניגוד למקור אין כאן בצק
שיש ללוש ולרדד, ומשך ההכנה קצרצר. כמובן שבקיץ אני מכינה אותו עם פירות טריים, וכשנגמרת עונתם נכנסים לפעולה הפירות המשומרים. במזווה שלי נמצאות תמיד כמה קופסאות של

חצאי אפרסקים, שעוברים מקצה שיפורים המטשטש את העובדה שמקורם בקופסה.

אפשר להכין את המנה גם עם חצאי תפוחי גראני-סמית (שנמצאים בשוק כל השנה), אבל אז נמשכת ההכנה כמה דקות נוספות. אם מגבלת 20 הדקות למנה שבה דיברנו אינה תופסת בשבילכם, לכו על התפוחים.
 תבשיל עדשים וקטניות מתובלות
תבשיל עדשים וקטניות מתובלות צילםו: אלי דסה

ארוחה שנייה: צמחונית ומהירה

ירקות ופירות העונה בתיבול עוקצני
הנה מתאבן יפהפה, צנוע ופשוט, שכל כולו ירקות ופירות עונתיים - אבוקדו, צנוניות, סלק צעיר,
הדרים - וגבינה צפתית איכותית. הסוד הוא בתיבול העוקצני בשומשום הירוק ובוויניגרט שהשתבח בסויה ובג'ינג'ר הכבוש.

תבשיל עדשים וקטניות מתובלות
התבשיל הריחני הזה מתבשל תוך 20 דקות, ועם סלט ירוק שמכינים מפטרוזיליה, כוסברה, ארוגולה,
קולרבי וצנון מגורר, מתובלים במיץ לימון ושמן זית ועליהם כף או שתיים ג'עלה (ראו ברשימת הקניות)זאת ארוחה צמחונית עשירה ומאוזנת.
 

מאפה קדאיף וטחינה
מאפה קדאיף וטחינה צילום: אלי דסה
מאפה הקדאיף והטחינה של ענת
גם לאחותי ענת יש פתרונות מהירים ומפתיעים, ויכולת אלתור ראויה לשבח. בשבוע שעבר נחתו אצלה
חברים בהתראה קצרה, ולסיום הארוחה הכינה להם קינוח שקיבל אצלה את השם המרנין "מאפה מהיר ושעיר" - מפני שהוכן משערות קדאיף, טחינה, צנוברים וממרח תמרים. שעיר וטעים, בחיי.

רשימת קניות

להלן רשימת מוצרים שנמצאים אצלי תמיד במזווה, והשימוש בהם מקפיץ מנות ומקצר תהליכים. כולם נמצאים בשווקים ובסופרים למיניהם.

שומשום ירוק מתובל בווסאבי, ושומשום שחור-בחנויות המתמחות במוצרים מן המזרח הרחוק וגם במרכולים משובחים, נמצאים מיכלי שומשום ירוק, שקיבל את הצבע והטעם העוקצני מתיבולו בווסאבי, וגם שומשום שחור. הם מוסיפים נופך מיוחד למאכלים שאליהם הם מצטרפים, ותרומתם האסתטית אינה שנויה במחלוקת.

ג'ינג'ר מסוכר וג'ינג'ר משומר-אף שמדובר באותו השורש אלה שני מוצרים שונים בטעמם ומרקמם. את הג'ינג'ר המסוכר תמצאו בשווקים ובחנויות התבלינים בצורת קוביות שניתן לגרר במגרדת או לפרוס דק-דק, וטעמו עוקצני ופיקנטי מאוד. הג'ינג'ר המשומר נמצא בחנויות לממכר מוצרים מן המזרח הרחוק, צבעו לבן או ורדרד וטעמו עדין יותר.

דבש חרובים-מתקפת הסילאן עברה אצלנו בשלום, ודבש התמרים הזה הפך מרכיב בסיסי במטבח, ובצדק. עכשיו הגיע תורו של דבש החרובים, שמתיקותו עדינה יותר וניחוחו מעולה. אצלי הוא מחליף בהצלחה את הסילאן בטעמו המרתק וניחוחו האדמתי והשורשי.

ריבות יין לבן, אדום ופורט-זהו ה"שיגעון" החדש שלי, והוא נמצא על מדפי מעדניות, מרכולים משובחים וחנויות יין. פגשתי בהן לראשונה דווקא בחנות גבינות, טעמתי והחלטתי לבדוק מי עומד מאחוריהן, ומצאתי שאושרה תשבי מייצרת אותן - אחרי שנתקלה בהן באקראי כשטיילה בחבל הלואר שבצרפת. הריבות האלה שופעות טעם ייני וארומטי, והן עושות פלאים לרטבים, שלא לדבר על כך שהנחתן כמות שהן על בשרים כרוסט-ביף והמבורגר או על דגים צרובים, מרהיבה עין וחיך.

ריבות הדרים (מרמלד)-זה אינו חידוש מרגש אלא רק תזכורת לימים רחוקים שבהם כיכב המרמלד על פרוסות הלחם. אני עדיין אוהבת אותו כך, מרוח על הטוסט, אבל עוד יותר כשהוא מצטרף לתבשילים ונותן רווח כפול: ניחוחות הדרים, חמצמצות עדינה, ומרקם ג'לטיני שמעבה את הרוטב.

אטריות קדאיף-גם זה לא חידוש, אבל היום אפשר למצוא אותן בסופר בלי הצורך לנדוד לשווקים אזוטריים. אטריות הקדאיף הן חומר גלם נפלא להמון מתוקים, וגם למנות פיקנטיות שבהן הן משמשות כמעטפת פריכה ויפהפייה. 

נבטי חמניות ונבטי מיני/מיקרו למיניהם-אחרי שהתעייפנו ממבחר "עלעלי הבייבי לסלט", אנחנו מותקפים במגוון נבטים חדשים ונבטי מיקרו זערוריים של צנוניות, ברוקולי ואלפאלפה. נבטי החמניות הם לטעמי הטעימים ביותר - לא צריך לנחש מה מקורם מפני שנוגסים בהם והפה מתמלא בזיכרונות טעם של פיצוחים. נבטי המיני/מיקרו הם סיפור אחר: טעמם עדין במיוחד, לחלקם יש גוון פיקנטי עוקצני, ועיקר מעלתם בחזותם האסתטית על הצלחת.

תערובת עדשים ושעועית מש-בתערובת הזו פגשתי על מדפי השופרסל דווקא, והיא מורכבת מעדשים שחורות וירוקות ושעועית מש קטנטנה וביחס נכון. הן אינן דורשות בישול ארוך ונשארות פריכות, ואני מכינה איתן מבחר תבשילים (שבאחד מהם תפגשו בהמשך) ו"סלטים" פיקנטיים, וכשיגיע החורף האמיתי אני מבטיחה להסגיר לידכם את סוד נזיד העדשים החדש שלי.

ג'עלה-תערובת זרעי חמניות, דלעת, שומשום ותבלינים, שמקורה תימני, ואפשר להשיגה בשווקים, בחנויות התבלינים והפירות היבשים.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים