מלא מנגו: מתכונים לצ'אטני

כשארגזים של מנגו השתלטו על ביתה של רותי רוסו, ובמקרר לא נשאר מקום לשום מצרך אחר, לא נותרו לה הרבה ברירות אלא להכין צ'אטני. אבל אז היא גילתה, בדרך הקשה, שמתוך אלפי המתכונים צריך לבחור רק שניים מוצלחים במיוחד

רותי רוסו | 21/8/2008 9:39 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
צ'אטני מנגו
צ'אטני מנגו צילום: רובי קסטרו
ייתכן שמדובר בסך הכל בקונספירציה אקולוגית ממשלתית, שנועדה למתן את צריכת החשמל בימי שיא הקיץ. כחלק מהקונספירציה יושבים הממונים ומשבשים במכה מספר מכשירים בכל משק בית, כשהם נסמכים על מבנה הזוגיות היציב שימנע את תיקונם.

"מה אתה מציע שנעשה עם המשפחה החדשה ההיא בסוטין? " שואל אחד, "חבילת הבידור הרגילה: די וי-די, מערכת, טלוויזיה ומודם-נפסיק את העבודה של כולם", משיב האחמ"ש. "ומה עם הפטפון?", "תשאיר, אבל תהרוג להם את התנור". וכך , כשכל אמצעי השעשוע בבית שובקים, כל ביקור בסופר הופך לבילוי משפחתי. וכשמחיר המנגו צונח עד כדי כך שהוא עולה כמו השאלת סרט בספרייה, אני בוחרת לבזבז את עשרת השקלים על מה שיציע בפועל בידור ממשי בבית. העמסתי שקית ענקית.

מובן שמיד למחרת העבירה אלינו קרובת משפחה עוד שקית עם מנגו גדולים שנשרו לה מהעץ, לאחר שלא הצליחה להשתלט על הכמות. יומיים אחר כך היא עמדה שוב בפתח ביתנו עם ארגז כתום נוסף. אין לי את הנתונים המספריים המדויקים אבל הרושם שנוצר הוא שבסלסילת הפירות, במגירת מוצרי החלב, במדף הביצים ומעל מכונת הכביסה ובתוכה יש מנגו, הרבה מנגו, בעיקר על חשבון חומרי גלם אחרים.

מעולה, המנגו. אני לא יודעת מה עלה בגורלו של הזן הסיבי ההוא שהסתובב כאן לפני שנים, והזכיר בעיקר אכילת מברשת שיער מקורמלת. כבר הרבה זמן שלא נתקלתי בו. כל אחד שפתחנו הפעם היה מבושם ומתוק ועסיסי יותר מקודמו. פתחנו איתו את ארוחת הבוקר, סגרנו איתו את ארוחת הצהריים, אפילו הוספנו אותו כחטיף בארוחת ארבע, ועדיין נשארו במקרר מלא. אז החלטתי להכין צ'אטני.
במוד אוטומטי קוצץ לו פרי גדול ובשל, תובל, פולפל ובושל, ואובך-צ'אי חריף חרישי החל להתנועע בין חדרי הבית.

"נו, איך יצא? " שאל הבשלן. העמסתי כפית וטעמתי. "קשה לי להגיד", עניתי , "טעים, אבל האם זה טעם של צ'אטני? " שנים של חיבה אמיתית לאוכל הודי הותירו אותי עם שאלה אחת מוזרה:'איזה טעם יש לצ'אטני?'.

עשיתי כמה טלפונים, ונתקלתי בתשובות דומות: "אתה יודע מה זה צ'אטני?", "אוי, ברור, אני משתגע על זה", "איזה טעם יש לו?", "אה, חשבתי שאת יודעת".
צ'אטני מנגו
צ'אטני מנגו צילום: רובי קסטרו
סרט הודי

לאחר רכישת מספר צנצנות של צ'אטני תעשייתי מסוגים שונים, התברר שבקטגוריה זו הסתכם טעמו במשהו שמזכיר בעיקר ריבה מתוקה מדי עם הרבה ציפורן. מיד נשלפו כל הספרים והחוברות לבישול הודי, ובהם מחברת קטנה עם הכותרת "קראלה" (מדינה בדרום הודו, מוצא הצ'אטני). כבר נעזרתי בעבר במתכונים ממנה, על אף שבכל פעם הדבר כרוך בהתמודדות עם המתרגם. כנראה שהוא ניחן בהרבה קסם אישי ויצירתיות, כי אנגלית לא ממש נדרשה ממנו.

הנה מה שמצאתי בחוברת במתכון . לא נגענו: "קחו 1/2 ג'ינג'ר, 1 אינץ' G#" ( כך במקור, אתם יכולים אולי לנסות לנגן את זה), וגם "שני פלפל חריפים, בערך", ולבסוף "נטחן יחד בשביל משחה של טיפות קטנות". אין פשוט מזה.

בספרים האחרים שבדקתי בהם, מצאתי מתכונים הכוללים אבקת מנגו, מנגו ירוק, מנגו בשל, מנגו מרוסק או חתוך או קצוץ, מנגו כמרקחת מבושלת או כסלסה טרייה, מנגו כתוספת שמוזגים

על קטניות או כרוטב לבישול, ושאר מיני תבשילים משלושה מרכיבים בלבד (מנגו, כוסברה ופלפל חריף) או מ-30.

בסופו של דבר הגעתי למסקנה שהסיבה שאף אחד לא מצליח לפקס את בלוטות הטעם שלו כשהוא נקרא לסוגיית טעמו של הצ'אטני, היא שמספר הגרסאות הוא כמספר ההודים. נדרש, בכל אופן, תהליך צמצום. מאחר שעכשיו אנחנו בשיא עונת המנגו, לא ריאלי לחפש מתכון לצ'אטני שעשוי ממנגו ירוק דווקא עכשיו. האמת, שמנגו ירוק שאותו אפשר להשיג בעיקר בתחילת העונה עולה רק מעט יותר מאונקיית זהב, ולכן לא סביר שתחפשו אותו גם בעוד שנה בעונה הבאה.

אחר כך התפלגה הממלכה לשניים: מצד אחד, צ'אטני מבושל, נוזלי וסמיך, מלא בתבלינים יבשים שיכול להחזיק מעמד בצנצנת מעוקרת. הצ'אטני הזה מתאים במיוחד לתיבול של בשר, עופות ודגים ואפילו תבשילים עם טופו. מהצד האחר, צ'אטני טרי ורענן שמוכן במקום, רגע לפני השימוש.
צ'אטני מנגו
צ'אטני מנגו צילום: רובי קסטרו

בשביל הצ'אטני המבושל נדרש תיבול מסיבי, ואפילו תוספת סוכר. כדי למצות את יכולתם של התבלינים כדאי לקלות אותם מעט במחבת קודם. כמו כן, טעמם ילך ויתחזק ככל שהמרקחת תשכב במקרר יותר. שמעתי שיש אנשים שלא פותחים בכלל את הצנצנת בחודש הראשון. אני בחרתי בתבלינים שבאמת מזכירים צ'אי הודי, אבל ראיתי גם תערובות של כמון, כורכום וקארי. תוספת הלימון הייתה עדינה מדי, והעדפתי במקרה זה מעט חומץ.

בצ'אטני הטרי, המסקנה החשובה ביותר היא שאת המנגו צריך לקצוץ בסכין לחתיכות קטנות. מכאן אפשר לשחק בתוספות. על מנת לא להפוך את התערובת לסלט פירות, חפשו דברים שיתנגדו למנגו ויאתגרו אותו, למשל בצל, פלפל חריף, גמבה ואפילו שום, אם כי גם חתיכות קטנטנות של תפוח חמוץ יהיו מצוינות.

את שני סוגי הצ'אטני אפשר ונהוג להגיש בצלוחית קטנה לצד הארוחה, או כמו שמסכם זאת באופן חד וברור המתכון מהספר ההוא מקראלה: "משחת צ'אטני מנגו ייתכן שתעשה. תגיש עם אורח וחיוך בכל ארוחה בשביל גן עדן. ברוך הבא!".

צ'אטני מנגו:

צ'אטני מנגו עם מיני בשמים

צ'אטני מנגו טרי

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''אוכל''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים