מסיבמיה: מתכוני במיה
התקנת תבשילי במיה אינה עסק השמור רק לקשישות כפופות שבוחשות בסירים מבעבעים מעל פתיליות. עם מעט השקעה וסבלנות, גם אתם תצליחו. לרגל פתיחת העונה מגיש לכם חיליק גורפינקל, מתכונים לירק הכי אסלי בארץ

"במיה".
"ומה ועושים עם זה?".
".....במיה".
הגברת שעמדה מאחוריי בתור לקופה בסופרמרקט הביטה בי בחשד גלוי. אולי גם היא חשבה, כמו כולם, שבמיה היא עסק לנשים זקנות וכפופות ולא לצעירים קירחים וממושקפים כמוני. בדרך כלל אני מעדיף שלא לקנות ירקות ופירות בסופר, אלא בשוק. קירח ממושקף כמוני יהיה גם הראשון להודות שמתווספת לביקור בשוק איזו הרגשה מיוחדת של "אסליות", שקצת קשה להשיג ב"מגה" השכונתי שלי.
הגברת ההיא בסופר הזכירה לי שהרבה אנשים אפילו לא יודעים מה זה במיה ובטח לא מה עושים איתה. אני, למשל, רציתי לבשל אותה לכבוד הפיקניק שארגנו הוריי מול ביתם לרגל יום ההולדת הראשון של מיכה, בן אחי. אמנם הזמינו ממני רק שניצלים וסלט, אבל אני החלטתי בכל זאת לשחק אותה בשלן. לא יודע מה נפל עליי.
הבמיה בסופר היתה גדולה ולא כל כך יפה. הבמיה הכי טובה היא הפשוטה, לא כל השדרוגים הסגולים
הענקיים שהגיעו לכאן עם הפועלים הזרים מהמזרח הרחוק. כדי להיות נפלאה כמו שהיא יודעת, הבמיה צריכה להיות קטנה, וקצת שעירה. הגדולות סיביות ולא נעימות לאכילה.
אחר כך, כשהגעתי לפיקניק, סיפרה לי אמי שרכשה במיה קטנה ויפה, כמו שצריך, אצל הזקן הנחמד שממוקם בסמטה הראשונה מצד שמאל בשוק הכרמל. "40 שקל לקילו שילמתי", אמרה. "40 שקל?!", התפלצתי. "זה היה לפני כמה שבועות, בתחילת העונה", השיבה.
היא הסבירה שרכשה את הבמיה בשביל סבתא שלי, שמשוגעת על במיה יותר מכולנו. "לא סיפרתי לה כמה זה עלה, כמובן", חייכה. "אם היא היתה יודעת, היא היתה חוזרת לבת ים ברגל במקום לתת לנו להסיע אותה, כדי לקזז את מחיר הדלק מהמחיר של הבמיה", צחק אבא שלי.
ככה זה עם במיה. יש מי שלא מכיר או לא אוהב, אבל מי שמתאהב בה - הופך למכור ונודד בכל שוק כדי לחפש אותה. אז יאללה, עכשיו העונה ואיך שר התינוק המעצבן? אין, אין, אין כמו במיה.

כמות: 4 מנות, זמן הכנה: חצי שעה (ועוד שעה לייבוש)
כן, עם עגבניות ולא ברוטב עגבניות.
החומרים:
1/2 ק"ג במיה טרייה וקטנה
5 עגבניות בשלות, חתוכות לקוביות
מיץ מ-5-4 לימונים
6 שיני שום קלופות
1/3 כוס שמן זית
2 כפות נענע או כוסברה קצוצה (או גם וגם)
1 כף סומאק טחון (לא חובה)
מלח ,פלפל
1 כפית סוכר
ההכנה:
1. שוטפים את הבמיה היטב במסננת ומניחים לייבוש בשמש (או מפוזרת על מגבת) למשך לפחות שעה. היבוש יפחית את הריריות של הבמיה.
2. חותכים את העוקצים של תרמילי הבמיה מבלי לחשוף את החלל הפנימי שלהם (זהו בדיוק השלב שבו אנחנו נפרדים מהעצלנים והפחדנים, אבל האמינו לי, מדובר בתרפיה אמיתית).
3. מחממים את השמן בסיר כבד על אש גבוהה
4. מוסיפים את שאר החומרים, מביאים לרתיחה, מעבירים לאש קטנה, מכסים ומבשלים במשך 20-15 דקות.
5. מגישים חם, פושר או קר. חם עם אורז, פושר עם יוגורט או
אורז, וקר עם עוד מיץ לימון או יוגורט.

כמות: 4 מנות, זמן הכנה: שעתיים (ועוד כשעה לייבוש)
החומרים:
1/2 ק"ג במיה קטנה
1/4 כוס שמן צמחי (לא זית)
3 בצלים קצוצים גס או כמה שיני שום (או גם וגם)
1/2 ק"ג בשר בקר (שריר או צוואר) חתוך לקוביות גדולות
1 קופסה קטנה של רסק עגבניות או כמה עגבניות קצוצות גס (או גם וגם)
מלח, פלפל
1 כפית סוכר
צרור כוסברה קצוץ (לא חובה)
ההכנה:
1. שוטפים ומייבשים את הבמיה כמתואר במתכון הקודם.
2. מחממים את השמן בסיר כבד על אש גבוהה ומטגנים את הבצל ו/או השום כחמש דקות מבלי להשחים.
3. מוסיפים את הבשר ומשחימים אותו קלות מכל הצדדים במשך כחמש דקות נוספות. מוסיפים את העגבניות ו/או הרסק, מכסים במים ומוסיפים מלח, פלפל וסוכר.
4. מביאים לרתיחה, מעבירים לאש קטנה ומבשלים מכוסה כשעה עד שהבשר מתרכך.
5. מוסיפים את הבמיה, מכסים ומבשלים עוד כחצי שעה.
6. מוסיפים את הכוסברה (אם רוצים) ומגישים מיד עם אורז לבן פשוט.
גיוונים: כף פפריקה בשמן, שמוסיפים בזמן טיגון הבשר או כפית נענע יבשה. שתי כפות עיסת תמרהינדי (להשיג בחנויות תבלינים.) או מיץ מלימון אחד, שמוסיפים בזמן הבישול.

כמות: צנצנת גדולה, זמן הכנה: רבע שעה (ועוד שבועיים לכבישה)
החומרים:
1 ק"ג במיה צעירה
2 כפות מלח
5 שיני שום גדולות קלופות
2 פלפלים אדומים חריפים קטנים (לא חובה)
כמה ענפי נענע (לא חובה)
1 ליטר חומץ תפוחים
4 כפות סוכר
1 כפית כורכום (לא חובה)
ההכנה:
1. שוטפים וחותכים את תרמילי הבמיה כמתואר במתכונים הקודמים, ודוקרים אותם בקיסם
בכמה מקומות.
2. מפזרים את תרמילי הבמיה על מגבת או בתבנית, בוזקים כף מלח אחת ומייבשים בשמש במשך לפחות כשעה.
3. שוטפים היטב את הבמיה ומייבשים במגבות נייר.
4. בצנצנת חמוצים גדולה עם מכסה הרמטי מניחים את הבמיה, השום, הפלפל החריף והנענע.
5. מרתיחים בסיר את החומץ, הסוכר וכף המלח הנוספת. מוסיפים את הכורכום, מערבבים וממשיכים
להרתיח במשך חמש דקות נוספות.
6. מוזגים את נוזלי הכבישה החמים לצנצנת ומוודאים שכל הבמיה מכוסה בהם. אם לא, מכינים עוד.
7. כשהנוזלים מתקררים סוגרים את הצנצנת, מנערים קצת ומניחים להחמיץ במשך כשבועיים.








נא להמתין לטעינת התגובות


