על פסי ההסטוריה: טיול בעקבות רכבת העמק
מסע בין התחנות של הרכבת המיתולוגית, מהמוזיאון בחיפה עד לחמת גדר, דרך אתרי תיירות, צימרים ואטרקציות

התחנה הראשונה של רכבת העמק הפכה למוזיאון מקסים "מוזיאון הרכבת", אשר מתעד את תולדות מסילות הברזל בארץ ישראל למן חנוכת מסילת יפו-ירושלים ועד לימינו.
המוזיאון שוכן בתוך מבנה משופץ ששימש ברובו מוסך לקטרים, ומכיל קרונות וקטרים מתקופות שונות וחפצים הקשורים לרכבות: כובעי פקחים, מכשירי קשר ומדידה, כרטיסי נסיעה, מכשירי כרטוס, אדני רכבת,
כתובת: תחנת רכבת מזרח, רחוב חטיבת גולני 1, חיפה. שעות פתיחה: א'-ה', 14:00-8:30, טל': 04-8564293, הכניסה בתשלום ובמזומן: 17 שקל למבוגר, 14 שקל לילד.
ממוזיאון הרכבת ממשיכים מזרחה עד שמגיעים לתחנות אלרואי וקריית-חרושת, המציעות בתחומן שלוש אפשרויות לפיקניק בטבע. תחנת אלרואי נבנתה בימי המנדט ושוחזרה ביוזמת תושבי מושב אלרואי. לצד מבנה התחנה ניצבים גם קרונות ישנים.
מתחנת אלרואי יוצאת דרך עפר לכיוון צפון (ימינה), דרך עפר במרחק של כ500- מטר, המובילה אל מעיין אלרואי. המעיין כולל בריכה עטורת צמחיית נחלים, שבה ניתן למצוא צבים ובעלי חיים אחרים. במקום פינת ישיבה בצל עץ תות ענק, שביל המוליך מן הבריכה ועד לאפיק הקישון ושרידי מסילת רכבת העמק.
התחנה הסמוכה היא תחנת קריית-חרושת, גם היא מימי המנדט. התחנה היא חלק מפארק הקטר, פארק המנציח את מורשת רכבת העמק באזור ובו מדשאות, קטר ישן של רכבת ופינת חמד בדמות תעלת מים שנחפרה כשלוחה של הנחל.
מהפארק יוצא שביל הליכה נינוח העובר לאורך הקישון ומסתיים בתל קשיש. אטרקציה נוספת באזור הוא פארק העמקים, שהוכשר על ידי קק"ל - פארק מקסים ובו גשר רכבת מרשים בעל חמש קשתות אבן, שריד למסילה הטורקית, ומסלולי הליכה לאורך נחל הקישון, בקטע הנקי של הנחל, עם אפשרות ירידה עד לשפת המים.
איך מגיעים: בצומת העמקים פונים שמאלה אל כביש 75, לכיוון קריית-טבעון, ומיד ימינה בכביש זעיר (7213).
לפארק העמקים - מיד לאחר הפנייה לכביש 7213 פונים ימינה אל שביל העפר הימני עד לגשר. שם חונים.
לתחנת אלרואי - ממשיכים ישר בכביש 7213 עד למרכז אלרואי, שם פונים ימינה לתחנת הרכבת (הכניסה מכיוון רחוב ברק).
לפארק הקטר - ממשיכים על כביש 7213 דרומה מאלרואי עד לקריית-חרושת. התחנה והפארק נמצאים ברחוב ויצמן.
התחנה של כפר יהושע, תחנת תל שמאם, הייתה התחנה השלישית בגדולה בתחנות רכבות העמק. שני מבני התחנה המרשימים עברו שימור בשנת 2005 על ידי קק"ל והמועצה לשיקום אתרי התיישבות, לרגל חגיגות מאה השנים להיווסדה של רכבת העמק. בעתיד יוקם כאן מוזיאון לתולדות רכבת העמק ומסעדה.
כעת חולפים על פני תחנת כפר יהושע בדרך לכפר ברוך. תחנת כפר ברוך הוקמה בשנת 1926 ומהמבנה של התחנה לא נותר זכר. לעומת זאת במושב כפר ברוך נמצאת כיום אחת האטרקציות הפופולריות בעמק - "ברווזים בכפר". מרכז המבקרים מציע סיור חווייתי מודרך ומקצועי, המותאם לגיל ולאופי הקבוצה והמעניק צפייה במחזור החיים של עופות המים בכלל והברווז בפרט.
כך תוכלו להתוודע לתהליך הרבייה, הדגירה והתפתחות האפרוח בתוך הביצה, בקיעה בזמן אמת, החתמה והתפתחות האפרוח, עד הגיעו לבגרות. במקום קיימות גם בריכת עופות מים, פינת יצירה בה יוצרים עבודות בנושא הברווז, הביצה והנוצה, פינת ליטוף ובית קפה.
איך מגיעים: בצומת נהלל פונים ימינה לכביש 73 ולאחר הפנייה לקיבוץ גבת פונים שוב ימינה לכביש
המוביל לכפר ברוך. טל': 04-6540882, מחיר: 30 שקל לאדם.
כמו רכבת העמק בשעתה, נחצה את עמק יזרעאל ונגיע היישר לעין חרוד. בשנת 1921 הוקם הקיבוץ הראשון בעמק יזרעאל - עין חרוד. זמן קצר לאחר הקמת הקיבוץ הוקמה תחנה קטנה אשר שימשה את תושביו. המיקום של קיבוץ עין חרוד, ממש באמצע הדרך, הופך אותו לאידיאלי כמקום הלינה במסע.

בעין חרוד איחוד נמצא מתחם התיירות "בין גלבוע לתבור" הכולל עשר בקתות עץ מושקעות, מפנקות ומותאמות למשפחות. הבקתות צופות לנופים הפסטורליים של עמק חרוד, עמק יזרעאל והרי הגלבוע וממוקמות במתחם נפרד המוקף גינה מטופחת ומדשאה עם ערסלים.
הנוף הפתוח עושה את שלו ומעניק תחושה רוגע ושלווה, גם לילדים פעילים במיוחד. מאידך, המרחב הקיבוצי הבטוח ושלל המדשאות מאפשרים להם לפרוק את האנרגיה שהצטברה במהלך הצפייה בנוף.
בכל בקתה יש חדר שינה נעים ומרווח, סלון, גלריית שינה לילדים, טלוויזיה בלוויין, מטבחון מאובזר ופינת אוכל וחדר אמבטיה עם ג'קוזי זוגי. לכל יחידה יש מרפסת פרטית הצופה אל העמק. המלצה רומנטית - לקום מוקדם, עוד לפני הילדים, ולראות מהמרפסת את הזריחה המדהימה.
איך מגיעים: מכביש 71 (עפולה בית-שאן) פונים שמאלה לכביש 717 המוביל לקיבוץ. טל': 04-6486083, המחיר ללילה בסוף שבוע: 640 שקל לזוג, 105 שקל לילד (14-2) בחדר.
סמוך לתל בית-שאן הוקמה התחנה החמישית מבין שמונה התחנות המקוריות. לא רחוק מהתחנה נמצא
"שביל בין הגשרים" - שביל סלול, מוצל בחלקו ומתאים לעגלות ילדים, באורך של שישה קילומטרים, המחבר בין שלושה גשרים עתיקים על נחל חרוד. לאורך השביל תצפית מרהיבה אל עבר הרי הגלעד.
השביל מתחיל בגשר רומי-טורקי, עובר בתוואי הצמוד לאפיק הנחל בין מספר אתרים של טחנות קמח שהופעלו בכוח המים, עוקף את המצוק,ומוביל לשני גשרונים המעבירים את המטייל לגדה הדרומית של הנחל למרגלות תל בית-שאן.
המסלול מתפתל לצד הנחל עד הגשר הקטוע - שרידי גשר רומי גדול ועתיק. מכאן ממשיך השביל מזרחה עד הגשר הרומי המזרחי, פארק קניון הבזלת, מפלי נחל חרוד והגשר התלוי החדש - גשר פלדה ייחודי העובר מעל מצוקי נחל חרוד וצמרות עצים ומגשר בין גדותיו.
איך מגיעים: פונים דרומה מכביש 71 לכביש 7078 לכיוון בית-שאן, וכעבור חצי ק"מ יופיע שילוט לחניון פארק בית-שאן, שם חונים. אפשר להגיע גם מחניון פארק הבזלת הנמצא לצד הצומת של כביש 90 ו-71.
מבית-שאן צפונה, סמוך לכביש מספר 90 (הצמוד לתוואי מסילת רכבת העמק), ניתן לחזות בשרידים של שלושה מגשרי רכבת העמק: הגשר מעל נחל יששכר, הגשר מעל נחל תבור וגשר הירדן (בסמוך לקיבוץ גשר) שחיבר את ארץ ישראל המערבית עם עבר הירדן.
ליד הגשר המרשים, בעל חמש הקשתות, הוקמה תחנת רכבת שנחשבה בשעתה לתחנת הרכבת הנמוכה ביותר בעולם (247 מטר מתחת לפני הים). לפני מספר שנים נמצאו קטר ישן וקרונות נטושים בשדה קוצים סמוך. לאחר מאמצים חולצו הקטר וקרונותיו ושוחזרו ביד אוהבת. הקרונות ניצבים כיום על גבי גשר הרכבת, ואילו הקטר נושף באתר "חוויית נהריים בגשר".
האתר, הממוקם בנקודת ההתיישבות הראשונה של קיבוץ גשר, מספר את תולדות ההתיישבות היהודית באזור, ובמיוחד את סיפור עמידת הגבורה של בני קיבוץ גשר במלחמת העצמאות. הסיפורים מלווים במיצגים חדישים ואטרקטיביים.
ממול נשקף המבנה ההיסטורי של תחנת הכוח בנהריים. כדי להמחיש את פעולת המפעל הוקם באתר מיצג מיוחד תוך שיתוף פעולה בין קיבוץ גשר לחברת החשמל. הדגם האור-קולי מציג את פעולתה של תחנת הכוח ההידרואלקטרית של נהריים. סיפורו של פנחס רוטנברג מועבר בצורת מפגש תיאטרלי עם איש החזון שהקים את מפעל החשמל בארץ.
איך מגיעים: מצומת צמח נוסעים דרומה על כביש 90 לכיוון בית-שאן. בצומת גשר פונים שמאלה ל"גשר הישנה". טל': 04-6752685.
תחנת צמח הייתה התחנה הצפונית ביותר בקו מסילת העמק שנמצאה בתחומי ארץ ישראל. שם שכן מעבר הגבול לסוריה. התחנה הבאה, תחנת אל חמה, הייתה האחרונה מבין שמונה התחנות המקוריות שנבנו בשנת 1904. התחנה, שמוקמה בכניסה לאתר המרחצאות הרומי, כללה מספר מבני אבן, שמרביתם ניצבים במקום גם כיום.

את הסיור שלנו נחתום באתר המרחצאות חמת גדר. האתר מציע לילדים מגוון פעילויות הכוללות ביקור בחוות התנינים הגדולה במזרח התיכון, פינת ליטוף, מיני חי בר, מופעי תוכים ייחודיים, בריכת מים מתוקים עם מגלשת אקסטרים וגייזרים הפורצים מהאדמה.
אבל הייחוד של המקום הוא ה"ספאצ'יק" - ספא מיוחד לילדים שבו הם יכולים להתפנק בטיפולים כדוגמת עיסוי שבדי, עיסוי תאילנדי, רפלקסולוגיה, שיאצו, איור-ודה, אבנים חמות ועוד.
איך מגיעים: בצומת צמח פונים מזרחה לכביש 98 עד חמת גדר. טל': 04-6659999/66/77, מחירים: למבוגר - 79-69 שקל (ימי חול או בסוף שבוע), 25% הנחה על הסכום הזה לילדים מגובה מטר ועד גיל 16.