בתמונה זו מסתתר המבורגר
חיליק גורפינקל נואש מהתחפושות של בנו היצירתי ומתנחם, לפחות עד הפורים הבא, במזונות שמתחפשים למאכלים אחרים לגמרי. התוצאות לפניכם
אריקשטיין, אתם ודאי מנחשים, הוא אריק איינשטיין. והדובר הוא דניאל, בני בן הרבע לשלוש, שאיינשטיין הוא הזמר החביב עליו. טעם טוב יש לצוציק, אין מה לומר. עכשיו נשארה רק בעיה קטנה אחת: איך, לכל הרוחות, מתחפשים לאריק איינשטיין, ועוד בגיל שלוש? חובשים פאה של שיער שיבה? תולים על הצוואר טייפ עם קסטה? מחזיקים כדורסל ביד? או אולי פשוט לוקחים איתך את צבי שיסל לכל מקום?
כל מי שיש לו ילדים בגיל המתאים מכיר את הסצנה הזו היטב. הצוציק מתלבט בקול רם בנושא התחפושות, ומשנה את דעתו כל עשר שניות בממוצע. "אני אתחפש ל'באז שנות אור!'", הוא מכריז (באז הוא דמות מהסרט "צעצוע של סיפור". סיפור ארוך ומתיש. עזבו). "לא. בעצם אני אתחפש לוודי!" (זה החבר של באז מהסרט). "לא, לפאואר ריינג'ר אני רוצה! בעצם, אני אתחפש לצב נינג'ה".
"אולי אתה רוצה להתחפש לליצן?" שואל ההורה הפתי, במקרה הזה אני, "או לקאובוי?". עדיין לא הפנמתי באיזה מאה אני חי ועם מי יש לי עסק - דרדס בגובה מטר, עם איי-קיו של איינשטיין (גם אריק וגם אלברט). זאטוט שמחובר באינפוזיה לטלוויזיה ולדי-וי-די ולמערכת הסטריאו הביתית, ושעוד שנייה יתחיל לצרוב בעצמו דיסקים. מזל שלפחות הוא לא רוצה להתחפש ליובל המבולבל.
גם אוכל אוהב להתחפש לפעמים. במקרים מסוימים זה קורה כי כמו ילדים, פשוט בא לו, ולעיתים זה קורה כי אין לו ברירה. כל מי שנולד בשנתון הרלוונטי זוכר בוודאי את החצילים בטעם כבד בשנות החמישים.
מדובר במתכון אלמותי שנולד בכדי לספק את תאוותן של אמהות פולניות להאכיל את ילדיהן ב"גהקטע לייבר" (כבד קצוץ), גם כשדב יוסף, שר האספקה והקיצוב בתקופת הצנע, לא ממש חילק תלושים
גם צמחונים אדוקים מכירים היטב את תופעת "המנות המחופשות". אחרי הכול, גם צמחוני ואפילו טבעוני רוצה ללכת בלי ולהרגיש עם. לשם כך נולדו מתכונים כמו המבורגר שעשוי מפטריות פורטובלו או סלט עוף ללא עוף.
אריה רווה מהמסעדה הטבעונית "בודהה בורגר" התגייס כדי לנדב לנו כמה ממתכוניו המצוינים כמו סלט ביצים וטונה שהינם נטולי ביצים וטונה (כן כן. ותתפלאו, זה דווקא טעים להפליא), ובעיקר את המתכון להמבורגר הנפלא שלו, אשר כקרניבור מושבע, אני חייב להודות שכשאוכלים אותו, ממש קשה להרגיש כי מדובר בקציצה שהותקנה מעדשים מונבטים (!). למעשה, לו אני מנכ"ל "מקדונלד'ס", הייתי מתחיל לדאוג.
כמות: 4 מנות, זמן הכנה: שעה
המתכון לקוח מתוך "ספר בישול פולקלורי", ספרה הנפלא של מולי בר-דוד (הוצאת י. את מ. בר-דוד) משנת 1964 והוא מובא ככתבו וכלשונו, כולל ההקדמה המקסימה:
"מספר הצמחונים בישראל הוא גדול וזאת לא מפני שאיננו אוהבים את טעמו של הבשר, או לא נהגנו לאכול בשר, אלא מפני שהשואה באירופה לימדה אותנו יותר מכל להעריך את חיי האדם ואת חיי החיה. הצמחונים, וכן רבות מעקרות הבית, אשר אין באפשרותן לקנות את הכבד היקר, למדו להכין ולאהוב מטעם זה שטעמו כטעם הכבד".
החומרים:
1 חציל גדול
1 בצל בגודל בינוני
2 כפות שמן
מלח ופלפל
2 ביצים
אבקת מרק עוף
ההכנה:
1. בשלי את החציל עם הקליפה בשלמותו, בתוך מים מלוחים. צנני אותו וקלפי.
2. קצצי את הבצל, טגני אותו בשמן ואחרי כן הוסיפי את החציל והמשיכי לטגן.
3. טרפי את הביצים, תבליני המרק, מלח ופלפל וצקי על החציל. ערבבי היטב.
4. הסירי מעל האש וקצצי את כל המצרכים יחד בעזרת סכין רחב.
5. הגישי על עלה חסה בקישוט עגבנייה כמנה מעוררת תיאבון.
הכנה חלופית:
עם כל הכבוד שיש לי לגברת בר-דוד, ויש הרבה, אני מרשה לעצמי להציע לכם אופן הכנה מעט שונה:
1. בשלו את הביצים בנפרד, עד שיתקשו.
2. טגנו את החצילים עד הזהבה בשמן עמוק. במחבת נפרדת, טגנו גם את הבצל עד להזהבה.
3. הניחו את החצילים, הבצל והביצים הקשות במעבד מזון, בזקו פלפל שחור בנדיבות ומלח ורסקו
עד לקבלת מחית גסה. אני הייתי נמנע מלהשתמש באבקת מרק.

כמות: 12 המבורגרים, זמן הכנה: שעה
החומרים:
1 כוס קינואה
2 כוסות בצל קצוץ
150 גרם (כ-12 כפות) פשתן טחון (להשיג בחנויות טבע)
2 קופסאות רסק עגבניות (כ-1/2 ק"ג בסך הכול)
3 כוסות עדשים מונבטים (להשיג בחנויות טבע. אם ברצונכם להנביט עדשים בעצמכם, תוכלו לקנות בבודהה בורגר קופסת הנבטה ואריה ישמח להסביר לכם איך לעשות זאת נכון)
12 שיני שום כתושות
2.5 כוסות אגוזי מלך
230 מ"ל (כ-23 כפות) סויה
70 מ"ל (כ-7 כפות) חומץ תפוחי עץ
3 כפות כמון
1 כפית פלפל שחור
70 גרם חלבון סויה (להשיג בחנויות טבע)
שמן צמחי לטיגון
ההכנה:
1. מחממים תנור אפייה ל-190 מעלות.
2. נוטלים תבנית אפייה גדולה מאוד (רצוי להשתמש בתבנית השחורה הגדולה של התנור) ומשמנים אותה או מכסים את התבנית בנייר אלומיניום ומשמנים אותו.
3. מחממים סיר כבד על אש גבוהה (ללא שמן).
4. מוסיפים את הקינואה וקולים אותה במשך דקה שתיים, תוך כדי ערבוב.
5. מוסיפים מים כדי כיסוי פלוס ס"מ נוסף ומביאים לרתיחה. מכסים ומבשלים על אש קטנה במשך 25 דקות.
6. מטגנים את הבצל הקצוץ במעט שמן צמחי.
7. מערבבים את הפשתן הטחון עם רסק העגבניות.
8. טוחנים במעבד מזון את העדשים המונבטים עם שיני השום ואגוזי המלך.
9. מערבבים את כל המרכיבים יחדיו, וקורצים מהתערובת קציצות המבורגר שטוחות.
10. אופים את הקציצות בתנור שחומם מראש במשך כ-18 דקות. הופכים, ואופים במשך 15 דקות נוספות.
11. מגישים בלחמניית המבורגר, עם כל התוספות שאתם אוהבים.

כמות: 12 מנות, זמן הכנה: כמה דקות
החומרים:
4 כוסות גרגירי חומוס מבושלים
1 כוס גבעולי סלרי קצוץ
1/2 כוס בצל קצוץ
2 כפות פתיתי שמרי בירה (להשיג בחנויות טבע)
4 מלפפונים חמוצים קצוצים (בחומץ או במלח)
1 כוס מיונז
1 כפית מלח
ההכנה:
מערבבים את כל החומרים יחדיו ומגישים בלוויית לחם טרי.
הערה: מי שלא רוצה להשתמש בגרגרי חומוס מבושלים מקופסה, מוזמן לבשל חומוס בעצמו:
1. משרים את החומוס ללילה בקערה מלאה מים. למען הרכות כדאי להוסיף כפית סודה לשתייה (אני
מקווה שאריה יאשר את זה).
2. למחרת בבוקר מסננים את החומוס, מניחים בסיר גדול ומכסים במים קרים שיגיעו עד לגובה של
כאצבע מעל גרגירי החומוס.
3. מביאים לרתיחה על אש גבוהה ומבשלים עוד כשעה וחצי על אש נמוכה בינונית. נזהרים שהמים
לא יירדו מתחת לקו גרגירי החומוס. אם זה קורה, מוסיפים מים.
4. עשר דקות לפני גמר הבישול מוסיפים כף מלח.
כמות: 6 מנות, זמן הכנה: כמה דקות
החומרים:
1.5 בלוקים טופו (340 גרם + 170 גרם)
70 גרם אגוזי קשיו (בערך כוס)
4 כפות שמן קנולה
8 כפות חלב סויה
2 כפות מיץ לימון
1/2 כפית מלח
1/4 כפית פלפל
2 כפות חרדל דיז'ון
2 בצלים ירוקים קצוצים
2 גבעולי סלרי קצוצים
1 כף קארי
1/2 כף כורכום
ההכנה:
1. מעבדים את כל המצרכים במעבד מזון, חוץ מבלוק הטופו השלם (כן משתמשים בחצי הבלוק הנוסף).
2. בתום העיבוד, מעבירים את התערובת לקערה, חותכים את בלוק הטופו השלם לקוביות ומוסיפים. מערבבים. מגישים עם לחם טרי וירקות.
בודהה בורגר, יהודה הלוי 21, תל אביב. טל': 03-5101222/333
אבן גבירול 86, תל אביב. טל': 03-5223040