חושבת מחוץ לקופסא
המהפכה הצמחונית חודרת לעולם הבשלנים הביתיים. תכירו את דורית אוחנה, שקופסאות המזון שלה מאכילות מדי יום צמחונים מעודכנים
בבסיסו של הרעיון עומד כאמור אוכל צמחוני, המבוסס רובו ככולו על בישול קצר תוך שמירה על הערכים התזונתיים של הירק ועל צבעו המקורי, כמו על גם הגשה אסתטית ומינימליסטית. גישה מורכבת, יחסית לעובדה כי בבסיסה עומד רק מטבח ביתי פשוט, קטן וצנוע מאוד, שמשמש כחמ"ל כמעט בלתי אפשרי לכל ההתרחשות.
כחלק מהגישה העכשווית (שלא לומר טרנדית), המקדשת את טעמו הטבעי של חומר הגלם עם אג'נדה בריאותית, המנות מתובלות במתינות והתבשילים בריאים, משביעים ומעניקים תחושה שלשם שינוי, עשית משהו טוב לגוף שלך. עם זאת, יהיו כאלה שאוכל צמחוני, טעים ככל שיהיה, לא נשמע טוב לבלוטות הטעם שלהם, ולכן – האוכל של דורית מתאים בעיקר לחובבי הז'אנר.
אחרי ארבע שנים בהן התגוררה ביפן, אפשר למצוא במנות שמנפקת אוחנה השפעות אסייתיות של רטבים ושל אורז, שמשמש במטבח היפני כבסיס פחמימתי קבוע. מעבר לאלו, ניתן לאתר אצלה עוד מאפיינים יפניים, כתיבול מינימליסטי ושימוש בסויה ובמיסו, חומרי גלם בהם היא משתמשת בהתאם למנות שהיא מכינה.
עוד בתפריט: חציל קלוי ואפוי ממולא בתוכן של עצמו עם כרובית אפויה והרבה עשבי תיבול, שום, עגבניות חלוטות קצוצות דק, נענע, כוסברה, טחינה ויוגורט. מוגש על בסיס מג'דרה, אטריות שומשום בטריאקי ומייפל עם המון ירקות בעיקר בוקצ'וי, תרד, נבטים ושעועית, כרוב אדום וגמבה אדומה, עם פטריות שיטקה ודלורית, דלעת, בטטה ושעועית ירוקה. מגיע עם חלב קוקוס וקארי ירוק והרבה עשבי תיבול טחונים. על בסיס אורז מלא.
אוחנה לא יודעת מראש מה היא עומדת להכין, ואת ההשראה היא שואבת בזמן אמת, מהדוכנים ומהירקות העונתיים שהיא שולפת מהבסטות הקבועות שבהן היא מבקרת. אחר כך, גדושת שקיות מרשרשות, היא חוזרת למטבח שלה להתחיל לחתוך, להקפיץ ולבשל ארוחת צהריים לכמה כוסיות תל אביביות וכמות מקבילה של צמחונים מורעבים.
לעת עתה, כמתבקש מהקונספציה, רוב הקהל של הקופסאות (35 שקל למנה כולל דמי משלוח), לדבריה של אוחנה, הם מעצבי אופנה, בעלי גלריות ורעבים עם חוש אסתטי מפותח, ואיכשהו יצא גם שרובן נשים. מי אמר אוכל של כוסיות ולא קיבל? לא אנחנו, שהצטרפנו להכין איתה את אחת ממנות הדגל שלה, שמתאימה במיוחד אחרי ההאבסה של פסח.
עם דורית אוחנה אפשר ליצור קשר כאן
4-6 מנות
החומרים לאורז:
שתי כוסות של תערובת אורז מלא
חצי כוס אורז בסמטי שחור
חצי כוס שעועית אזוקי (להשיג בשוק הכרמל, בכל דוכן של דגנים ופירות יבשים וגם בחנויות טבע)
חצי כוס עדשים ירוקות קטנות
פלפל אנגלי
שני עלי דפנה
מלח ופלפל
ההכנה:
1. משרים למשך הלילה את התערובת בקערה מלאת מים.
2. מטגנים את התערובת טיגון קל בשמן זית, מוסיפים כשמונה כוסות ציר ירקות, מספר זרעי פלפל אנגלי ושני עלי דפנה. מתבלים לפי הטעם.
3. מבשלים עם מכסה סגור כחצי שעה עד שהתערובת מוכנה.
החומרים לרוטב העגבניות:
6 עגבניות קלופות וחתוכות לקוביות
חצי סלסילת עגבניות שרי
כף גדושה של רסק עגבניות אורגני
2 שיני שום קצוץ
חצי פלפל צ'ילי קצוץ
מלח ופלפל
ההכנה:
1. מטגנים את השום במעט שמן זית, מוסיפים את הפלפל, העגבניות החתוכות ומאדים את התערובת על אש קטנה כחמש דקות.
2. מוסיפים את עגבניות השרי וממשיכים לבשל עד שהתערובת הופכת סמיכה
3. מתבלים לפי הטעם וממשיכים לבשל עוד כחמש דקות עד לקבלת רוטב אחיד.
4. אפשר להוסיף לתערובת עשבי תיבול לפי הטעם כמו טימין או אורגנו.
החומרים לירקות:
4 גמבות בשלושה צבעים, חתוכות לקוביות
5 קישואים חתוכים לקוביות
1 חציל בלאדי חתוך לקוביות
שלושת רבעי כוס פול טרי ירוק
250 גר' שעועית רחבה חתוכה לקוביות
2 בצלים סגולים קצוצים גס
סוכר חום
פלפל צ'ילי קצוץ דק
מלח ופלפל
ההכנה:
1. מטגנים כל ירק בנפרד במשך כשתי דקות עם מעט שמן זית, שום, קורט פלפל צ'ילי, קורט סוכר חום ומתבלים לפי הטעם.
2. מניחים את כל הירקות הצבעוניים בתבנית, ומעליהם בוזקים את רוטב העגבניות. מעל, שופכים חצי כוס ציר ירקות. מכניסים לתנור לחום של 180 מעלות למשך כחצי שעה.
ההגשה:
1. מסדרים בצלחת את האורז ומעליו את תערובת הירקות.
2. אפשר להוסיף גם כף יוגורט מעל האורז ולפני הירקות.
צילום: רותם פלדנר. עריכה: אלכסיי טקצ'ב