"אל תחתכו בלי מוהל"

איזו סיבה בעולם יכולה לגרום למשרד הבריאות להמליץ נגד ברית מילה אצל אורולוג?

דן אבן | 5/7/2005 10:07 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אחת ההתלבטויות העיקריות של הורים לתינוקות בני יומם היא אופן ביצוע ברית המילה. בשנים האחרונות בוחרים יותר ויותר הורים לבצע את הברית לבניהם במוסדות רפואיים שונים תוך שימוש בהרדמה מקומית, כדי למנוע מהתינוק סבל מיותר. אבל מסתבר שמשרד הבריאות דווקא ממליץ שלא להשתמש בכלל בחומרי הרדמה בברית מילה, ואף רומז כי יש להעדיף ברית מסורתית אצל מוהל.

ההמלצה של משרד הבריאות, כך מסתבר, קיימת כבר כמה שנים, אך קהילת הרופאים האורולוגים נחשפה אליה רק בשבועות האחרונים. במשרד הבריאות התקבלה תלונה על מוהל שאינו רופא, שמצטט באתר האינטרנט שלו המלצה של המשרד שלפיה יש להימנע ממתן הרדמה לתינוקות בני שמונה ימים. הרופא המתלונן טען כי מדובר בהטעיית הציבור, והופתע לגלות כי אכן מדובר בעמדה הרשמית של משרד הבריאות.

ההמלצה נמסרה על ידי דוקטור זאב צנטנר, הממונה על רפואת ילדים בלשכת הבריאות המחוזית בירושלים. היא קובעת כי הזרקת חומרי הרדמה לתינוקות בני שמונה ימים עלולה לסכן את בריאותם. על פי ההמלצה, הזרקת חומר להרדמה מקומית לתוך עצב הפין או סביב טבעת הפין בעת ברית המילה עלולה לגרום לתופעות לוואי רציניות: הפ רעה להולכה בלב, אי ספיקת לב, ירידה תלולה ופתאומית בלחץ הדם ותגובה אלרגית חריפה.

"הספרות המקצועית מלאה בתיאורים על חולים שעברו ניתוח פשוט לכאורה כולל כריתת העורלה ולקו בתגובה קשה כתוצאה מהשימוש בחומר", טוען דוקטור צנטנר. נציג משרד הבריאות אף מציין מקרה שבו תינוק הגיע למצב של מוות קליני בעת ברית מילה כתוצאה משימוש בהרדמה, וחייו ניצלו רק הודות לטיפולי החייאה. בהתייחסו לשיטת הרדמה מקובלת נוספת, של מריחת חומר מאלחש על העורלה, נכתב במסמך כי יעילותה אינה ברורה ואינה ודאית.
ההמלצות גובשו לפני שבע שנים

דוקטור צנטנר גם מתייחס בהמלצותיו לטענות שלפיהן אי שימוש בהרדמה גורם לתינוק סבל. "מספר מחקרים בדקו את תגובת התינוק לכריתת העורלה", כתב צנטנר. "הבדיקות הראו שהתינוק כנראה אכן הרגיש כאב. עם זאת, הבדיקות לא נעשו בזמן ברית מילה דתית, שבוצעה על ידי מוהל, אלא בתינוקות שעברו כריתת עורלה כירורגית. ברית מילה בידיו של מוהל מיומן לוקחת שבע עד עשר שניות, לעומת כריתה כירורגית שלוקחת עשר דקות".

רופאים רבים הופתעו מחוות הדעת, בין היתר מפני שהרדמה בזמן ברית מילה נחשבת להליך שגרתי. לאחר

שביקשו הבהרות ממשרד הבריאות הובהר להם כי ההמלצה הפנימית נכתבה עוד בשנת 1998 ואושרה על ידי מנכ"ל משרד הבריאות דאז, פרופסור גבי ברבש.

עם זאת ברבש, שמנהל היום את המרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב) מכחיש כל קשר למסמך. "אני לא זוכר שהנושא עלה לדיון אצלי", אמר ברבש בתגובה לפניות האורולוגים. "המסמך הזה והעמדה שהוא מייצג לא עברו אף פעם את עיוני, ובוודאי לא את החלטתי". בשיחה הוסיף ברבש כי גם אם לפני שבע שנים ניתנה המלצה כזו, הרי היום יש לשקול אותה מחדש לאור ההתקדמות בתחום הרפואה.

"זריקת הרדמה שגרתית"

דוקטור יוסי בנימיני, אורולוג ילדים במרכז הרפואי תל-אביב, הוא אחד הרופאים שהיו מעורבים בהתכתבות מול משרד הבריאות. "להערכתי, הבסיס להמלצה הוא דתי ולא רפואי מקצועי", אמר אתמול בנימיני. "אנחנו מבצעים הרדמות מקומיות כבר שנים ואני לא זוכר כל בעיה עם זה. האזהרות על סכנה מביצוע הרדמה מקומית הן הטעיה של הציבור".

גם דוקטור עודד קסלר, מנהל מחלקת אורולוגיה ילדים במרכז הרפואי וולפסון, הופתע לשמע ההמלצה של משרד הבריאות. "הזרקת חומרי הרדמה בעת ברית המילה מתבצעת כדי למנוע כאב", מבהיר קסלר. "זו זריקת הרדמה שגרתית, כמו זו שנהוגה בטיפולי שיניים, עם סיכון קטן".

במשרד הבריאות מבהירים, כי נציג המשרד בוועדה הבין-מוסדית לפיקוח על המוהלים כתב כבר לפני יותר משש שנים כי המשרד ממליץ שלא להשתמש בחומרי הרדמה על תינוקות בני שבוע. "המלצה זו לא התייחסה לביצוע ברית מילה בבית החולים, אלא לברית מילה המתבצעת בקהילה", נמסר ממשרד הבריאות.

עדכון אחרון : 5/7/2005 12:24
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים