הפסד לתושבים: מפעל הבטון ימשיך לפעול סמוך לבתים
בית המשפט העליון קבע: מפעל הבטון שפיר יחזור לפעול למורת רוחם של תושבי שכונת נווה חוף בראשון לציון. תושב השכונה: "משעות הבוקר המוקדמות ועד 11 בלילה נצטרך לאטום אוזניים"

מפעל שפיר צילום: זמן ראשון
התפנית התרחשה לפני שבוע, כאשר שופט בית המשפט העליון חנן מלצר קיבל את ערעורה של חברת שפיר, כך שתוכל לחזור ולהפעיל את המפעל (בכפוף לתנאים מגבילים שונים שנקבעו על ידי בית המשפט).
תזכורת קצרה לגלגול הפרשה עד כה: בשנת 2005 רכשה חברת שפיר מבנים ונכסים בע"מ שטח באזור התעשייה בעיר לצורך הקמת מפעל בטון. שלוש שנים מאוחר יותר החלה בניית המפעל, לאחר מתן אישור מהוועדה לתכנון ובנייה בראשון לציון. תושבים המתגוררים בסמוך למקום מחו על הקמתו, וקיבלו רוח גבית מפתיעה מעיריית ראשון לציון רק כאשר דב צור החליף את מאיר ניצן בתפקיד ראש העירייה.
צור ניסה לסכל את הקמת המפעל על ידי ביטול האישור שניתן על ידי הוועדה לתכנון ובנייה, אך בית המשפט הורה לו בזמנו לחזור בו והעביר ביקורת על פעולתו. באוקטובר 2010 הוקם המפעל וקיבל את האישורים הנדרשים להפעלתו. המפעל הופעל למשך שלושה ימים לצורך בחינתו על ידי שני מומחים, שקבעו חד משמעית – "המפעל עומד בכל התקנים הנדרשים לצורך הפעלתו הרציפה... לא נמצא כי יש במפעל כדי לפגוע בתושבים". וכך לפני כשלושה חודשים ניתן לחברת שפיר רישיון לשנה אחת.
בהמשך שוב פנו התושבים לבית המשפט והביאו להפסקת העבודה בו. כך בשלושת החודשים האחרונים היה המפעל סגור – עד להחלטתו הנוכחית של בית המשפט העליון. השופט מלצר כתב בין היתר:
"בהחלטתו, בית המשפט לעניינים מנהלתיים, שהורה על סגירתו של המפעל, לא נתן משקל להיתרים ולאישורים שניתנו להקמתו של מפעל הבטון ולרישיון העסק שניתן לו כדין, ואף לא נתן דעתו לקביעותיהם של מומחים בעלי שם, בלתי תלויים, שאת שירותיהם שכרה העירייה ואשר קבעו באופן חד משמעי, שמדובר במפעל שאינו פוגע באיכות הסביבה ואינו מסכן את בריאות הציבור".
"הבדיקות לקו בחוסר אובייקטיביות"
עדי גינזבורג, תושב השכונה הסמוכה, נדהם מהחלטת בית המשפט העליון: "ההחלטה תמוהה בעיניי. הרי השפעות ונזקים של מטרדי אבק, כמו גם מטרדי רעש שונים, מתגלים בחלוף שנים רבות. כל הבדיקות שנעשו לקו בחוסר אובייקטיביות, ועל כך לא חלק בית המשפט.
"זה שהמפעל לא יפעל בשעות הלילה לא משנה את העובדה שמשעות הבוקר המוקדמות ועד 11 בלילה נצטרך לאטום אוזניים. אם הייתי יודע שכך יהיה, לא הייתי עובר להתגורר פה".
מחברת שפיר נמסר: "פסק הדין של בית המשפט העליון התקבל לאחר שלוש שנים של הליכים משפטיים מסועפים ואינטנסיביים, שנכפו על שפיר.
פסק הדין נותן תוקף לכל טענותיה של שפיר, לפיהן המפעל עומד בכל הדרישות והתקנים. פסק הדין אף מתבסס על ארבע חוות דעת של מומחים ביחס למפעל, שמסקנת כולן הייתה, כי 'המפעל איננו צפוי לפגוע בתושבים'.
"בהתאם להחלטת בית המשפט העליון, שפיר חידשה את פעילות המפעל, בהתאם לתנאים שנקבעו ברישיונות שניתנו לה. שפיר חוזרת על עמדתה, כפי שבוטאה פעמים רבות בפני העירייה והתושבים, כי ככל שיימצא אתר חלופי להקמת והפעלת המפעל בתחום המוניציפאלי של העיר, היא תהיה נכונה להעתיק את המפעל האמור, והכל בהתאם להסכמות אשר יושגו בין הצדדים".