ראשל"צ: מפעל הבטון כבר בנוי, השכנים עוד לא התייאשו

ארבעה ח"כים ממפלגת העבודה נפגשו עם תושבי שכונת נווה חוף הנאבקים בהקמת מפעל בטון צמוד לשכונה. את תקוותם האחרונה תולים התושבים בעתירה שהגישו בטענה לניגוד אינטרסים מצד המומחה שהוצג כאובייקטיבי. כרוניקה של מאבק

שירה זילברמן | 8/8/2010 12:13 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בשכונת נווה חוף בראשון לציון ממשיכים להאמין שיצליחו לסכל את הקמת מפעל הבטון בצמוד לבתי השכונה, למרות שהמפעל נמצא בשלבי הקמה מתקדמים.

כך, ביום שלישי שעבר סיירו באיזור חברי הכנסת עמיר פרץ, איתן כבל, ראלב מג'אדלה ודניאל בן סימון ממפלגת העבודה, זאת במסגרת ביקורם בעיר. אל הפמליה הפרלמנטרית התלוו ראש העירייה דב צור, ממלא מקומו מוטי עג'מי וחברי המועצה אייל מושיוב ואבי דנינו.
צילום: שמואל וייס
חברי הכנסת ונציג ועד הפעולה על רקע מפעל הבטון. צילום: שמואל וייס

חברי הכנסת והנציגות העירונית ערכו סיור במפעל אלקטרה שבאיזור התעשייה במערב העיר, המצוי בסמוך לשכונת נווה חוף ובסמוך למפעל הבטון שבהקמה. מספר תושבים מודאגים מהשכונה העלו בפני חברי הכנסת את סוגיית בניית מפעל הבטון על ידי חברת

שפיר בצמוד למקום מגוריהם, והציגו את חששותיהם מפני זיהום אוויר פוטנציאלי וירידה באיכות חייהם.

חברי הכנסת, כך נמסר מהתושבים, הסכימו עמם וציינו כי קיום המפעל בסמיכות לשכונת מגורים הינו אסון אקולוגי חמור שיש למנוע ובמהרה.

מחפשים פשרה

מפעל הבטון, הנמצא בימים אלה בשלבי הקמה מתקדמים, נפרש על פני שטח של קרוב לארבעה דונם. גבולו המערבי של המפעל נמצא כ-120 מטר בלבד מבתי המגורים של שכונת נווה חוף שבמערב העיר - שכונת וילות מפוארת בה מתגוררות עשרות משפחות.

שמואל וייס והמפעל.
שמואל וייס והמפעל. "המומחה קבע שהבעיה בפסיכולוגיה של התושבים" צילום: שירה זילברמן

הפרשה תחילתה עוד בשנת 2007 אז תכננה חברת שפיר לבנות מפעל בטון על קרקע המצויה באזור התעשייה במערב העיר. למיקום זה התנגד בזמנו יעקב שחר, הבעלים של סוכנות וולוו, הנמצאת בסמוך למיקום המקורי של מפעל הבטון.

נוכח התנגדותו עיריית ראשון לציון מצאה פיתרון חלופי: לחברת שפיר הועברה קרקע אחרת, הצמודה לשכונת נווה חוף, בתמורה לתשלומי איזון. התוכנית אושרה בזמנו מבלי שנשמעו התנגדויות, מתוך טענה כי אלה הוגשו באיחור.

בשנת 2008 קיבלה שפיר היתר לבניית מפעל בטון, לאחר שהוועדה המקומית לתכנון ולבנייה אישרה את תוכניתה במיקום החדש שהוצע על ידי העירייה, כלומר סמוך לשכונת נווה חוף. על בסיס היתר הבנייה החלה חברת שפיר לבצע עבודות הקמה של המפעל. בתגובה עתרו התושבים לבית המשפט המחוזי נגד המשך הקמת המפעל, בטענה כי האישורים לבנייתו אינם תקפים וכי המפעל יהווה מפגע ומטרד סביבתי.

לעתירת תושבי נווה חוף הצטרפה חברת אלקטרה, בבעלותה מפעל סמוך לשטח בו מוקם כעת מפעל הבטון. לטענת החברה, הקמת מפעל הבטון מהווה סיכון ממשי ל-500 העובדים המגיעים למפעל אלקטרה מידי יום ביומו.

אגב, אנשי החברה טענו בפני חברי הכנסת בביקורם בשבוע שעבר, כי הנהלת החברה רמזה שבמידה ומפעל הבטון יחל לעבוד, ייתכן שתיאלץ לסגור את שעריה ובכך להביא לפיטוריהם של מאות העובדים.

בית המשפט קיבל את עתירת התושבים באוקטובר 2008, והורה לדחות את בניית המפעל. מרגע קבלת העתירה החלה חברת שפיר, בשיתוף הוועדה המקומית לתכנון ובנייה, לחתור להשגת הסכם פשרה עם התושבים במטרה לסיים את המחלוקת הארוכה.

על ניהול המשא ומתן הופקד סגן ראש העירייה, דוד ביטן, ובמסגרתו נדרש מהצדדים לפנות לקבלת חוות דעת של מומחה אודות סבירויות הזיהום והפגיעה ברמת המחייה שלכאורה עלול המפעל לייצר. התנאי היחיד היה כי המומחה יוסכם על שני הצדדים וכי יהיה חף מניגוד עניינים לנושא שעל הפרק.

חברת המועצה יפעת מאירוביץ-יפת, מחזיקת תיק איכות הסביבה, סיפרה השבוע: "עם כניסתנו לקדנציה, למפעל שפיר היה כבר היתר בנייה. התושבים פנו אליי ואל דב צור ואנחנו התחלנו לפעול במטרה לעזור להם.

"ניסינו להיכנס למצב של הידברות, שכן מפעל שפיר איים לתבוע את קבוצת התושבים הפעילה, והגענו למצב של פשרה שכללה בדיקה של יועץ סביבתי בנושא, בדיקה בריאותית לבחינת ההשפעות הסביבתיות וסיכויי התחלואה. בנוסף, חשבנו על אפשרות להחלפת מיקום המפעל תוך פיצוי הולם לחברת שפיר. באמצע היה המון בלגן".

באפריל אשתקד התגבש הסכם פשרה בין חברת שפיר, תושבי נווה חוף והוועדה המקומית לתכנון ובנייה, שנועד לסיים "באופן מלא, סופי ומוחלט את כל המחלוקות שנתגלעו ביניהם". ההסכם קיבל תוקף של פסק דין, ולאחריו מונה מומחה שנתן את חוות דעת המצדדת בהמשך בניית המפעל.

המומחה אימץ את עמדת שפיר וגרס כי המפעל אינו מהווה כלל סיכון בריאותי. עוד הוסיף המומחה, כי "החשש של תושבי השכונה הסמוכה ממטרדים נובע יותר מההשפעה הפסיכולוגית של הקמת מפעל בטון".

דילמת המומחה

שמואל וייס, מנציגי התושבים בשכונה, אמר השבוע: "חברת המועצה יפעת מאירוביץ'-יפת הגישה לנו בזמנו שם של יועץ אחד לאיכות סביבה, והתברר לנו בדיעבד שחברת שפיר קיבלה את כל השמות של היועצים והיא בחרה רק אותו. יפעת הגישה לנו את זה וסמכנו עליה. גם היא הוטעתה.

שכונת נווה חוף. מה יהיה הסוף?
שכונת נווה חוף. מה יהיה הסוף? צילום: רענן כהן

"הייתי בטוח שאני נופל מהכיסא. המומחה טען שהבעיה היא הפסיכולוגיה של התושבים. אין בעיה בשום ייעוץ סביבה רק בפסיכולוגיה של התושבים. התקשרתי אל המומחה, ושאלתי אותו אם יש לו תואר בפסיכולוגיה. הוא אמר לי 'לא, מה זאת אומרת', אז אמרתי שאני לא מבין איך הוא יכול לכתוב משפט כזה, מאיפה יש לו את הסמכות לכתוב משפט כזה".

וייס וכמה מתושבי השכונה החליטו לשכור את שירותיו של משרד חקירות פרטי כדי לבדוק בעצמם האם המומחה אכן אובייקטיבי וחף מניגוד עניינים. משרד החקירות הגיע למסקנה חד משמעית כי המומחה היה נתון בניגוד עניינים.

עו"ד עידו פרישתא, המייצג את תושבי שכונת נווה חוף, נזכר השבוע: "אכן הושג הסכם פשרה, מומחה היה אמור להחליט אם המפעל הזה טוב או לא. המומחה נתן טיוטה של חוות דעת ואז גילינו שהמומחה מצוי בניגוד עניינים, כי השותף שלו לכתיבת חוות הדעת עובד עם שפיר, וכי שפיר לא סיפרה את זה.

"גם אנחנו וגם העירייה הבענו את דעתנו נגד חוות הדעת. שפיר לא הסכימו עם זה. אנחנו הלכנו לבית המשפט וביקשנו לבטל את הסכם הפשרה, וזה תלוי ועומד בבית משפט, עוד אין החלטה".

בחברת שפיר הדגישו השבוע כי הם דוחים את הטענה לניגוד עניינים.

במקביל לטענות תושבי שכונת נווה חוף בדבר דוח המומחה, הניפו התושבים אצבע מאשימה כלפי סגן ראש העירייה דוד ביטן, אשר לטענתם לא העניק להם כל זכות בבחירת המומחה שביצע את הבדיקה. טענות תושבי השכונה הלכו וגברו כאשר גילו כי ביטן, ששימש יו"ר עמותת הספורט הפועל ראשון לציון נשים, קיבל עבור העמותה הלוואה בסך חמישים אלף שקל מחברת שפיר.

בחברת שפיר מדגישים כי "הכספים נמסרו כחלק ממדיניותה של שפיר לתרום לקהילה בערים בהן היא פועלת, וכי חברת שפיר מעולם לא נתנה למר ביטן, במישרין או בעקיפין, טובת הנאה (כספית או אחרת) כלשהי".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/local/shfela/ -->